ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Δώρο στους ιδιώτες

Απαλλαγμένη από κάθε οικονομικό «βάρος», όπως ακριβώς αξιώνουν οι υποψήφιοι «μνηστήρες», αποφάσισε να παραδώσει η κυβέρνηση την «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) στους ιδιώτες.

Το ξεπούλημα της ΟΑ και του ΟΤΕ απασχόλησε χτες τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών κατά την 3ωρη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Τύπου.

Οπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, το κυβερνητικό σχέδιο για την ΟΑ, προβλέπει το διαχωρισμό της σε δύο εταιρίες, η μια εκ των οποίων θα «φορτωθεί» όλα τα χρέη και τις υποχρεώσεις του εθνικού αερομεταφορέα, ώστε η δεύτερη που θα είναι οικονομικά «καθαρή» και απαλλαγμένη από κάθε άλλη υποχρέωση, να ξεπουληθεί στους ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν και τη διοίκηση. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο ξεπουλήματος, στους ιδιώτες θα εκχωρηθεί μέχρι το 65% των μετοχών της «καθαρής» ΟΑ, μαζί με το «μάναντζμεντ» και με τα χρήματα της πώλησης να καλυφθεί το «παθητικό» της άλλης εταιρίας! Στην ουσία, μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση διευκολύνει το ξεπούλημα του εθνικού αερομεταφορέα, καθώς οι υποψήφιοι «μνηστήρες» αξιώνουν να παραλάβουν την ΟΑ σε εξευτελιστική τιμή, απαλλαγμένη από χρέη και άλλες υποχρεώσεις, αλλά και με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα. Σύμφωνα με πληροφορίες ως χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου ορίστηκε το τέλος Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ο υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο «για την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών». Το νομοσχέδιο καταργεί το μονοπώλιο του ΟΤΕ στη σταθερή τηλεφωνία και από 1ης/1/2001 επιτρέπει και σε ιδιώτες να παρέχουν υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και η αδειοδότηση των κεραιών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Οι σταθμοί - με κυβερνητική ευθύνη - συνεχίζουν να λειτουργούν δίχως άδεια, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί από το υπουργείο Τύπου οι αναγκαίες πράξεις χορήγησης οριστικής άδειας ίδρυσης και λειτουργίας, καθώς και εκχώρησης ραδιοσυχνοτήτων. Το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών ψάχνει να βρει τρόπο αδειοδότησης κατασκευής των κεραιών τους, καθώς βάσει του νόμου δεν μπορεί να αδειοδοτήσει την κατασκευή, αν δεν υπάρχει άδεια λειτουργίας.

ΟΤΕ
Το χαράτσι φέρνει κέρδη

Μείωση κερδών παρουσίασε ο ΟΤΕ στο α' εξάμηνο φέτος, συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 1999. Ομως, η διοίκηση αναμένει ανάκαμψη, κύρια λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια της αστικής τηλεφωνίας. Αυξήσεων συνεχών και υπέρογκων, που πλήττουν τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα.

Η διοίκηση του ΟΤΕ δημοσιοποίησε χτες τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου για το α' εξάμηνο του 2000. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 10,2% και από τα 99,5 δισ. του α' εξαμήνου πέρυσι, στο ίδιο διάστημα φέτος ανήλθαν σε 89,38 (τα καθαρά κέρδη της μητρικής μειώθηκαν κατά περίπου 15%). Η διοίκηση αναφέρει ως λόγους της μείωσης, τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, τις αυξήσεις μισθοδοσίας, το κόστος πωλήσεων της ΚΟΣΜΟΤΕ λόγω της αύξησης συνδρομητών και τα αυξημένα χρηματοοικονομικά έξοδα λόγω δανείων και μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Καθώς, όμως, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ πιέζεται, η διοίκηση σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι τα κέρδη του β' εξαμήνου θα βελτιωθούν. Ανάμεσα στους λόγους αναφέρει και τη νέα αύξηση των τιμολογίων της αστικής τηλεφωνίας (29% και τιμή στις 9 δρχ. το λεπτό από 12 Αυγούστου).

Να σημειωθεί ότι και στο πρώτο εξάμηνο φέτος, παρά τις μειώσεις στα υπεραστικά τιμολόγια, τα έσοδα από την τηλεφωνία εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 7%. Η αύξηση κερδών οφείλεται κυρίως στην προηγούμενη αύξηση - πέρυσι το Νοέμβρη - της αστικής μονάδας κατά 16% (7 δρχ. το λεπτό).

Οι αυξήσεις στα αστικά τιμολόγια γεμίζουν τα ταμεία του ΟΤΕ, παρά τα σοφίσματα των διοικούντων τον Οργανισμό περί δήθεν μεσοσταθμικής μείωσης των τιμολογίων λόγω μειώσεων στα υπεραστικά και διεθνή τιμολόγια. Οι μειώσεις σε αυτά τα τιμολόγια αφορούν λίγους καταναλωτές, κύρια μεγάλες εταιρίες και όχι τα πλατιά λαϊκά στρώματα. Ευνοούν το μεγάλο κεφάλαιο, που τις εκμεταλλεύεται ανάλογα. Ετσι, παρά τη μείωση κατά 22% στα διεθνή τιμολόγια, τα αντίστοιχα έσοδα μειώθηκαν στο εξάμηνο μόλις κατά 5,6%. Οπερ σημαίνει ότι οι μεγάλοι αυτοί καταναλωτές εκμεταλλεύτηκαν τη μείωση τιμών για να κάνουν περισσότερες κλήσεις με μικρότερο κόστος.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απαράδεκτο το σχέδιο μεταρρύθμισης

Μετά την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) που έχει χαρακτηρίσει το σχέδιο του υπουργείου Υγείας μη λειτουργικό και ανίκανο να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ, τώρα και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) με χτεσινή ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι το σχέδιο είναι απαράδεκτο, καθώς επιχειρεί μια συνολική ανατροπή της φιλοσοφίας του δημόσιου συστήματος υγείας στη χώρα μας, με σκοπό τελικά τη μετατροπή του σε μια μεγάλη επιχείρηση που θα λειτουργεί με όρους κέρδουςκαι όχι με σκοπό την πλήρη, ισότιμη, καθολική και δωρεάν κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτή τη χώρα.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε τη διαφωνία του στα βασικά σημεία των επιχειρούμενων αλλαγών. Συγκεκριμένα, η ΕΙΝΑΠ διαφωνεί με τη λειτουργία του Οργανισμού Διαχείρισης Πόρων Υγείας (ΟΔΙΠΥ), ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), καθώς, όπως επισημαίνει, ουσιαστικά αίρει τη συνταγματική υποχρέωση του κράτους να καλύπτει τις ανάγκες υγείας των πολιτών. «Η μετακύληση του κόστους από τον κρατικό προϋπολογισμό στα ασφαλιστικά ταμεία που θα συμμετέχουν στον ΟΔΙΠΥ και τα οποία, λόγω της γνωστής κακής οικονομικής τους κατάστασης αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το βάρος, θα σημάνει είτε ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια στην παρεχόμενη περίθαλψη από κάθε υγειονομική μονάδα, είτε άμεση καταβολή αυτού του κόστους από τον ίδιο τον ασθενή», επισημαίνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Αντίθετη είναι η ΕΙΝΑΠ και στα Περιφερειακά Συμβούλια Υγείας (ΠΕΣΥ). «Καμία ανάγκη περιφερειακής συγκρότησης του συστήματος υγείας με τη μορφή του ΠΕΣΥ δεν επιτάσσει την κατάργηση των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ και των Οργανισμών της, μετατρέποντας 100.000 εργαζόμενους σε πολιτικούς ομήρους της εκάστοτε κυβέρνησης για το πού, πώς και πόσο θα δουλεύουν στα πλαίσια του ΠΕΣΥ», επισημαίνει η ΕΙΝΑΠ και τονίζει ότι η δυνατότητα των ΠΕΣΥ να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο θα βάλουν στο χέρι τις αναβαθμισμένες κλίνες των νοσοκομείων, αίρει την ισοτιμία της πρόσβασης και αντιμετώπισης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας.

Την οργή των νοσοκομειακών γιατρών έχει ξεσηκώσει και ο νέος αυταρχικός, βαθιά αντιδημοκρατικός τρόπος διοίκησης και οργάνωσης του συστήματος που εισάγει το σχέδιο σε όλα τα επίπεδα. Οπως υπογραμμίζει η ΕΙΝΑΠ, η κατάργηση όλων των εκλεγμένων και αντιπροσωπευτικών οργάνων ή του «ενός ανδρός αρχή», ο πλήρης έλεγχος του συστήματος πρόσληψης και εξέλιξης από κυβερνητικούς παράγοντες, διαμορφώνει ένα πλαίσιο λειτουργίας αυταρχικό και αντιλαϊκό.

Η ΕΙΝΑΠ, καταλήγοντας, επισημαίνει ότι θα προσέλθει στο διάλογο υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις των νοσοκομειακών γιατρών για γενναία χρηματοδότηση του συστήματος περίθαλψης από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύγχρονη κτιριακή - ξενοδοχειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων, ενιαία εργασιακή σχέση για όλους τους γιατρούς, μαζική πρόσληψη νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, δημοκρατία - κοινωνικό έλεγχο στα νοσοκομεία, μέτωπο στην παραοικονομία.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Τα πράσινα άλογα... του Σάμαρανκ

«Μέχρι πριν λίγους μήνες η Αθήνα βρισκόταν στο κίτρινο με κατεύθυνση το κόκκινο. Τώρα οριστικά εγκατέλειψε το κίτρινο και βρίσκεται πολύ κοντά στο πράσινο».

Με αυτή τη δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Χ. Α. Σάμαρανκ που έγινε χτες, ολοκληρώθηκε το σκηνικό της εξαπάτησης του ελληνικού λαού που στήθηκε τον περασμένο Απρίλη με τις απειλές του Σάμαρανκ περί απώλειας από την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Οι «πράσινες» δηλώσεις Σάμαρανκ έγιναν στο πλαίσιο επίσκεψης του ελληνικού περιπτέρου, όπου στεγάζεται και η «Αθήνα 2004» στη Διεθνή Εκθεση EXPO 2000 στο Ανόβερο. Και πώς να μην είναι ευχαριστημένος ο υπάλληλος των πολυεθνικών - χορηγών, πρόεδρος της ΔΟΕ, όταν:

  • ο οικονομικός έλεγχος της Οργανωτικής Επιτροπής έχει περιοριστεί δραστικά με το νέο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ
  • παραχωρήθηκαν προνόμια (φοροαπαλλαγές) στους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων με τον ίδιο νόμο
  • η ραδιοτηλεοπτική μετάδοση των αγώνων θα ανατεθεί στον εκλεκτό της ΔΟΕ και των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων Μ. Ρομέρο
  • τα πρόσωπα που ηγούνται της Οργανωτικής Επιτροπής είναι της απολύτου εμπιστοσύνης της ΔΟΕ και των πολυεθνικών για... ευνόητους λόγους.
  • την ασφάλεια της χώρας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, θα αναλάβουν πράκτορες ξένων μυστικών υπηρεσιών που σε εκθέσεις τους χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» όσους για παράδειγμα κινητοποιούνται ενάντια στη σφαγή των ΗΠΑ σε βάρος του λαού της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή είναι η «πρόοδος» που έχει σημειωθεί στην υπόθεση «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004». Και είναι ικανή να μετατρέψει το κίτρινο σε πράσινο, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα και τις προθέσεις της ΔΟΕ όταν ο πρόεδρός έκανε τις απειλητικές δηλώσεις.

Χτες, ο πρόεδρος της ΔΟΕ ανέφερε ακόμα ότι πρέπει να συνεχιστούν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για τα έργα και επισήμανε ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητά τους από τις Διεθνείς Ομοσπονδίες και την Οργανωτική Επιτροπή. Ακόμα, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την έκθεση του προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ Ζ. Ρογκ, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Αθήνα.

Ακύρωση χωρίς ουσία

Μετά τη λήξη της κυνηγετικής περιόδου 1999-2000, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ως παράνομη την απόφαση του υπουργού Γεωργίας που καθόριζε τη διάρκειά της, τα είδη των επιτρεπόμενων θηραμάτων και τον αριθμό των ζώων που μπορεί να σκοτώσει τη μέρα κάθε κυνηγός. Με βάση την υπουργική απόφαση, το κυνήγι άρχιζε στις 20-8-99 και τέλειωνε στις 28-2-00. Το σωματείο «Αμεση Επέμβαση για την Προστασία της Αγριας Φύσης» είχε όμως διαφορετική άποψη. Ετσι, προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης του υπουργού, υποστηρίζοντας ότι το κυνήγι έπρεπε να αρχίζει στις 15-9-99 και να λήγει στις 31-1-00.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε, τελικά, παράνομη την υπουργική απόφαση, γιατί: α) Η χρονική περίοδος του κυνηγιού καθορίζεται σε πανελλήνια βάση, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι κατά τόπους ιδιαιτερότητες, β) δεν αναφέρεται στην επίδραση που μπορεί να έχουν τα χρονικά όρια της κυνηγετικής περιόδου στην αναπαραγωγική ικανότητα ορισμένων θηλαστικών (αγριοκούνελο, αλεπού, πετροκούναβο) και πουλιών (καρακάξα, κάργια, κουρούνα, ψαρόνι) και γ) η διάρκεια της περιόδου ως τις 31-1-2000 και όχι ως τις 28-2-2000 δεν ενέχει κινδύνους για τη μετανάστευση και φωλεοποίηση των πουλιών τρυγόνι, καλοκαιρινή σαρσέλα, μπεκατσίνι και κουφομπεκάτσινο.

Προφανώς, για την υπουργική απόφαση που καθορίζει τη νέα κυνηγητική περίοδο, η οποία άρχισε ήδη, το ΣτΕ θα αποφασίσει το άλλο καλοκαίρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ