ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τακτικισμοί Ομπάμα, «παζαρεύει» το Ισραήλ

Ευθύνες στην ΕΕ καταλόγισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας για «εξώθηση της Αγκυρας προς ανατολάς»

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν χτες
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Παλαιστινιακής Αρχής συναντήθηκαν χτες
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Υπέρ της υιοθέτησης «ενός νέου πλαισίου αρχών» για τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η κατάσταση είναι «αφόρητη για τον πληθυσμό» τάχθηκε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος υποδεχόμενος τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα, επιμένοντας στην εξισορροπιστική τακτική που ακολουθεί στο πλαίσιο της τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρεία περιοχή της Μέσης Ανατολής, απέφυγε επιμελώς να καταδικάσει την ισραηλινή επίθεση, την περασμένη βδομάδα, στη νηοπομπή βοήθειας, χαρακτηρίζοντάς την απλώς «τραγωδία» και φυσικά δεν ανέφερε λέξη ούτε για την κατοχή, ούτε για τα έωλα επιχειρήματα στα οποία έχει στηριχθεί το φονικό εμπάργκο σε βάρος της Λωρίδας.

Επιμένοντας, όμως, και στην προσπάθεια κατευνασμού της παλαιστινιακής, αραβικής, αλλά και διεθνούς οργής, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε επιπλέον βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Γάζα. Επίσης, ζήτησε «εντατικοποίηση των προσπαθειών διαλόγου, περιορισμό της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, ισραηλινή συνεργασία με όλους και έλεγχο των επιθετικών ενεργειών από την παλαιστινιακή πλευρά», καταλήγοντας με την «αισιόδοξη» νότα ότι «μέχρι το τέλος του 2010 μπορεί να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αμπάς, σε αυτές τις αρχικές δηλώσεις, αρκέστηκε να χαρακτηρίσει «θετικό βήμα» τη νέα βοήθεια προς τη Γάζα.

Ισραηλινοί ελιγμοί και υπόγειες συζητήσεις

Λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης στο Λευκό Οίκο, η ισραηλινή ηγεσία προχωρούσε σε μια ακόμη κίνηση «εντυπωσιασμού». Ανακοίνωνε «μερική χαλάρωση» του αποκλεισμού, καθώς πλέον θα επιτρέπεται η είσοδος ορισμένων επιπλέον ειδών, όπως σνακ, αναψυκτικά, χυμοί, μαρμελάδα, πατατάκια, μπισκότα, καραμέλες και κρέμα ξυρίσματος.

Η ανακοίνωση προκάλεσε γενική θυμηδία, αρχής γενομένης από την ισραηλινή οργάνωση «Gisha», που μίλησε για «κοροϊδία», αφού οι βασικές ελλείψεις του παλαιστινιακού πληθυσμού αφορούν οικοδομικά υλικά και συγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ειρωνική ήταν και η αντίδραση του κορυφαίου αξιωματούχου του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, Μάξγουελ Γκάιλαρντ, ο οποίος υπογράμμιζε ότι «οι ισραηλινές ανακοινώσεις δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα του πληθυσμού της Λωρίδας. Χρειάζεται θεμελιώδης αλλαγή, άμεσα...».

Αναλυτές συνέδεαν τους ισραηλινούς ελιγμούς τόσο με τη συνάντηση Ομπάμα - Αμπάς στο Λευκό Οίκο, αλλά και, κυρίως, με την οργή που έχει προκληθεί διεθνώς από την ισραηλινή επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας την περασμένη βδομάδα. Η ισραηλινή ηγεσία διαρρέει ανεπισήμως ότι είναι έτοιμη να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση του αποκλεισμού στη Γάζα (πέραν των εντυπωσιασμών), αρκεί να αποκλιμακωθεί η διεθνής πίεση για διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την επίθεση στη νηοπομπή.

Χτες, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επιβεβαίωνε ότι η ισραηλινή πλευρά βρίσκεται σε επαφή «με πολλές πλευρές και συμμάχους», προκειμένου να καταλήξει στον «τρόπο και στο πλαίσιο διεξαγωγής μιας έρευνας» για την επίθεση. Διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι το Τελ Αβίβ επιδιώκει να διεξαχθεί έρευνα υπό ισραηλινή εποπτεία με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών, κάτι που φέρεται να συζητά με την Ουάσιγκτον, η οποία, μέχρι στιγμής, δεν έχει συναινέσει, προσπαθώντας, από την πλευρά της, να ισορροπήσει τις αντιδράσεις.

Αμερικανικές βολές κατά ΕΕ

Την «έντονη ανησυχία» του Λευκού Οίκου για τη «διαρκή χειροτέρευση των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων» εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας. Ο Ρόμπερτ Γκέιτς τόνισε ότι οι σχέσεις αυτές «είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή και σήμερα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μπορεί να επηρεάσουν όλη την περιοχή». Προχώρησε δε περαιτέρω, επικρίνοντας την ΕΕ, λέγοντας πως «η άρνηση ορισμένων εντός ΕΕ να προχωρήσουν σε σύσφιγξη των σχέσεων με την Τουρκία ώθησε την Αγκυρα προς ανατολάς», καλώντας «ορισμένες ηγεσίες στην Ευρώπη ν' αναρωτηθούν γιατί υπήρξαν αυτές οι εξελίξεις και να δουν τι μπορούν να κάνουν γι' αυτό». Η δήλωση αυτή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. Ο Τούρκος υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμάν Μπαγκίς τόνισε ότι «δεν υφίσταται καμία σχέση μεταξύ των δύο αυτών θεμάτων». Τους ισχυρισμούς Γκέιτς απέρριψε και η Κάθριν Αστον, εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, τονίζοντας ότι οι σχέσεις της ΕΕ είναι «εξίσου καλές τόσο με την Τουρκία όσο και με το Ισραήλ».

Ο Μπαγκίς συμπλήρωσε, προφανώς όχι τυχαία, ότι «η διαφύλαξη της διόδου παροχής βοήθειας μπορεί να γίνει και από ΝΑΤΟικό στόλο», δίνοντας το στίγμα των επόμενων κινήσεων της Αγκυρας.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέο πακέτο κυρώσεων

Επέκταση και ενίσχυση των υπαρχουσών κυρώσεων αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

NEA ΥΟΡΚΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νέες κυρώσεις ενέκρινε χτες, κατά πλειοψηφία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με τα πέντε μόνιμα μέλη του (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα) να συναινούν στο περιεχόμενο της απόφασης 1929, το οποίο, σε πολύ γενικές γραμμές, αποτελεί επέκταση των, ήδη, υπαρχουσών κυρώσεων. Την απόφαση δεν ψήφισαν οι πρέσβεις των Βραζιλίας - Τουρκίας και απείχε ο Λίβανος. Εντονα αντέδρασε, όπως αναμενόταν, η Τεχεράνη μιλώντας για «λανθασμένο βήμα που περιπλέκει την κατάσταση» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δε θα τερματίσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου». «Για πέταμα», χαρακτήρισε τις κυρώσεις ο Ιρανός Πρόεδρος.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το νέο πακέτο κυρώσεων (το τέταρτο από το 2006) παραμένει και ενισχύονται οι απαγορεύσεις όσον αφορά στη δυνατότητα πραγματοποίησης ιρανικών επενδύσεων στο εξωτερικό σε «ευαίσθητους τομείς», όπως είναι η εξόρυξη ουρανίου. Παραμένουν σε ισχύ οι έλεγχοι στα ιρανικά εμπορικά πλοία σε όλα τα λιμάνια από όπου αποπλέουν και επεκτείνονται και κατά τη διάρκεια του πλου. Παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση πώλησης βαρέων όπλων, ιδιαίτερα νέου τύπου, προς το Ιράν, όπως π.χ. τα άρματα μάχης. Η απόφαση συνοδεύεται από τρία παραρτήματα στα οποία αναφέρονται τα ονόματα 40 φορέων και τραπεζών, που σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό παραμένουν «παγωμένα», ενώ μπλοκάρονται οι συναλλαγές τους.

Τέλος, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται ένα μόνο όνομα: Αυτό του επικεφαλής του Κέντρου Πυρηνικής Τεχνολογίας του Ισφαχάν Τζαβάντ Ραχίκι, ο οποίος διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις έρευνες που η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας θεωρεί «αμφίσημες» ως προς το αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς.

«Στόχος» πάντα ο «διάλογος»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση «σαφές μήνυμα» προς το Ιράν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το χαρακτήρα του προγράμματός του, συμπληρώνοντας ότι «έχει δικαίωμα στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια όπως κάθε χώρα», ενώ κατέληξε ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή». Αναλόγου περιεχομένου ήταν οι δηλώσεις του γερμανικού και του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, επιμένοντας στην αναγκαιότητα συνέχισης του διαλόγου. Η εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Αστον, δήλωσε ότι «στόχος παραμένει μια βιώσιμη διπλωματική λύση» και «έτοιμη να συζητήσει άμεσα με τον Ιρανό διαπραγματευτή για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα Σαγιάντ Τζαλίλι».

«Ανεπαρκείς» χαρακτήρισε, από την πλευρά του, ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν, τις κυρώσεις γιατί «δεν οδηγούν απαραίτητα σε λύση», τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος, ενώ η Μόσχα καθιστούσε σαφές πως η απόφαση 1929 δεν εμπεριέχει ούτε νύξη βίας κατά του Ιράν. Αντίθετα, πιο «σκληρού ύφους» ήταν οι δηλώσεις του Κινέζου πρέσβη στον ΟΗΕ, Λι Μπαοντόγκ, που τόνισε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις και το Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αποφάσεις»! Τη δυσφορία της δεν έκρυψε η Αγκυρα, ανακοινώνοντας ότι η απόφαση «μπορεί κάλλιστα να υπονομεύσει μια διπλωματική λύση, που παραμένει ακόμη εφικτή».

Ωρες πριν την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ παρέδωσαν ξεχωριστές επιστολές προς τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, στις οποίες, η κάθε μία, επεσήμαινε τα «κενά και τα ερωτήματα» που προκύπτουν από τη συμφωνία ανταλλαγής καυσίμου που υπέγραψαν Ιράν, Βραζιλία και Τουρκία. Διπλωμάτες επεσήμαιναν ότι ουσιαστικά οι τοποθετήσεις των τριών «θέτουν σημαντικά εμπόδια στην οποιαδήποτε αξιοποίηση της συμφωνίας».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Θερμό καλοκαίρι», προβλέπει ο Γκέιτς

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Θεαματικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν πραγματοποίησαν χθες «μαχητές των Ταλιμπάν». Στο Αφγανιστάν κατέρριψαν ΝΑΤΟικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας τέσσερις Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες, στην περιοχή της Χελμάντ. Δηλώσεις κατοχικών αξιωματούχων υποστηρίζουν ότι οι «εκκαθαριστικές» εναντίον των Ταλιμπάν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει μήνες, με την επικείμενη επίθεση στην Κανταχάρ να προπαγανδίζεται ως η επιχείρηση που θα αλλάξει την πορεία του πολέμου.

Εκρηξη σημειώθηκε και σε γαμήλια τελετή χθες το βράδυ, στην Κανταχάρ, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, τουλάχιστον 39 άνθρωποι να σκοτωθούν και πάνω από 70 να τραυματιστούν, χωρίς να δίνονται πληροφορίες για τις συνθήκες της επίθεσης, ή τους δράστες.

Χαρακτηριστικές των προθέσεων της κατοχής είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέις, χθες στο Λονδίνο, ο οποίος προειδοποίησε για ένα θερμό και σκληρό καλοκαίρι, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες για δύσκολη νίκη επί των «ανταρτών», υπογραμμίζοντας ότι το στοίχημα για τις κατοχικές δυνάμεις και την έκβαση του πολέμου είναι η επικράτησή τους στις περιοχές της Χελμάντ και της Κανταχάρ. Σε μία προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις, ο Αμερικανός υπουργός υιοθέτησε τη θέση του Αμερικανού επικεφαλής των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν, Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, λέγοντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν παρθεί «αποτελεσματικά μέτρα» και θα φανούν τα αποτελέσματα του πολέμου και οι κατοχικές δυνάμεις θα είναι σε θέση αξιολόγησης.

Στο Πακιστάν «μαχητές των Ταλιμπάν» πυρπόλησαν στρατιωτικό κομβόι με προμήθειες για τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, σκοτώνοντας επτά στρατιώτες, κοντά στο Ισλαμαμπάντ. Περισσότερα από 60 φορτία, τα οποία στην πλειοψηφία τους μετέφεραν στρατιωτικά οχήματα, καταστράφηκαν, ενώ ήταν η πρώτη επίθεση τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, η οποία έχει αυξημένα μέτρα ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ