ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΎ
Απονέκρωση από τη διαρροή πετρελαίου

Αποψη του Κόλπου του Μεξικού
Αποψη του Κόλπου του Μεξικού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εκ νέου στις πληγείσες από την πετρελαιοκηλίδα περιοχές σπεύδει ο πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, φοβούμενος το πολιτικό κόστος εξαιτίας της «απραξίας» του για τον περιορισμό της πετρελαιοκηλίδας από τις 20 Απρίλη, όταν και έλαβε χώρα η έκρηξη στην πλατφόρμα «DeepWater Horizon» την εκμετάλλευση της οποίας είχε η βρετανική πετρελαϊκή ΒΡ και είναι το τρίτο κατά σειρά σοβαρό πετρελαϊκό έγκλημα που έχει διαπραχθεί με ευθύνη της BP στις ΗΠΑ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Συνολικά το πολιτικό κατεστημένο σπεύδει, καθώς κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, Τόνι Χάιγουαρντ. Επίσης ο επικεφαλής της αμερικανικής ακτοφυλακής ναύαρχος Θαντ Αλεν δήλωσε ότι η ΒΡ κατορθώνει να συλλέγει περίπου 15.000 βαρέλια ημερησίως. Και όμως ακόμη και εάν η ΒΡ κατορθώσει να σταματήσει τη διαρροή, ίσως είναι ήδη πάρα πολύ αργά, καθώς επιστήμονες προειδοποιούν τώρα για απονέκρωση των νερών σε όλα τα βάθη αφού τεράστιες συγκεντρώσεις σταγονιδίων που σχηματίζουν νέφη έχουν εξαπλωθεί μέχρι τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού. Τα σταγονίδια πετρελαίου δημιουργούν ένα τεράστιο «τρισδιάστατο παζλ» για τη χαρτογράφηση της διαρροής και πιθανότατα καθιστούν αδύνατη την απορρύπανση του Κόλπου, ανακοίνωσε η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ). Το αιωρούμενο πετρέλαιο θα μπορούσε να σκοτώσει τα σπάνια κοράλλια μεγάλου βάθους και να επηρεάσει το πλαγκτόν, εκτιμά το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στην απειλούμενη Φλόριντα.

Και ενόσω οι κακοί οιωνοί ολοένα και πληθαίνουν, αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για νέα διαρροή από την πλατφόρμα «Οσεαν Σαρατόγκα» που εκμεταλλεύεται η εταιρεία «Diamond Offshore» ενώ έκαναν λόγο και για νέα πετρελαιοκηλίδα που σχηματίζεται και ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στη θάλασσα. Οπως δήλωσε ο ναύαρχος Θαντ Αλεν, οι αρχές θα ερευνήσουν τις πληροφορίες και ότι αφού συγκεντρωθούν «θα δημοσιοποιήσουμε όλα όσα γνωρίζουμε».

Τέλος, ο Κεν Σαλαζάρ, υπεύθυνος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες στη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πηγών ότι οι γεωτρήσεις στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού έχουν «σταματήσει», αλλά καθησυχάζοντας τις πολυεθνικές πρόσθεσε ότι θα συνεχιστούν με τρόπο «πιο σίγουρο».

ΗΠΑ - ΜΕΞΙΚΟ
Ενταση στη διαφύλαξη συνόρων μετά τη δολοφονία 14χρονου

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Ενα περιστατικό ήταν αρκετό ώστε να φέρει με ορμητικό τρόπο στην επιφάνεια την ένταση που επικρατεί μεταξύ του Μεξικού και των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά τη διαφύλαξη των συνόρων, αλλά και τη μετανάστευση. Πολύ περισσότερο δε που το περιστατικό αυτό αφορά στη δολοφονία ενός 14χρονου Μεξικανού από έναν Αμερικανό συνοριοφύλακα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πράκτορας, που δεν έχει κατονομαστεί, πυροβόλησε και σκότωσε τον Σέρχιο Αντριάν Ερνάντες, περίπου 14 ετών, κάτω από γέφυρα όπου καθόταν απλώς με φίλους του, γέφυρα που ενώνει το Ελ Πάσο, στο Τέξας, και τη Σιουδάδ Χουάρες, μια πόλη που έχει καταστεί ένα από τα επίκεντρα του «βρώμικου πολέμου κατά των ναρκωτικών» τον οποίο διεξάγει η κυβέρνηση του προέδρου Φελίπε Καλδερόν από το 2006 με τη στήριξη των ΗΠΑ και έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 23.000 ανθρώπους.

Η κυβέρνηση του Μεξικού με οργισμένη ανακοίνωση καταδίκασε τη δολοφονία και απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα για το θάνατο του 14χρονου Ερνάντες. «Η χρήση πυροβόλων όπλων για την αντιμετώπιση μιας επίθεσης με πέτρες είναι δυσανάλογη χρήση βίας, ειδικά από πράκτορες που είναι ειδικά εκπαιδευμένοι» σημείωσε και τόνισε ότι είναι ο δεύτερος θάνατος μέσα λίγες μέρες αφού ο Αναστάσιο Ερνάντες πέθανε στις 28 Μάη στα χέρια της συνοριοφύλακα αφού συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και δέχθηκε αλλεπάλληλα πλήγματα από όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης (τάϊζερ). Το FBI, το οποίο ηγείται της διυπηρεσιακής έρευνας για το επεισόδιο, υποστήριξε ότι ο συνοριοφύλακας πυροβόλησε στη διάρκεια σύγκρουσης με «υπόπτους ως λαθρομετανάστες» που προσπαθούσαν να παρεισφρήσουν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ας σημειωθεί ότι η δολοφονία έλαβε χώρα σε μία περίοδο όπου η ένταση αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο εξαιτίας του ρατσιστικού - φωτογραφίζει ουσιαστικά τους Μεξικανούς αλλά και άλλους Λατινοαμερικανούς - νομοσχεδίου για τη μετανάστευση στην Αριζόνα και την επιπλέον αποστολή Αμερικανών μελών της Εθνοφρουράς για τη φύλαξη των συνόρων των δύο χωρών με διαταγή του προέδρου Ομπάμα, στην οποία η μεξικανική κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα, σημειώνοντας ότι η επιπρόσθετη στρατιωτικοποίηση θα επιφέρει περισσότερους θανάτους απλώς...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Κάλεσμα στους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την πραγματοποίηση γενικής απεργίας στις 25 Ιούνη ενάντια στα μέτρα λιτότητας που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το συνδικάτο CGIL. Η CGIL ανακοίνωσε επίσης την πραγματοποίηση εκδήλωσης διαμαρτυρίας το Σάββατο 12 Ιούνη στη Ρώμη.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Περίπου εκατό νεαροί επιτέθηκαν κατά αστυνομικού τμήματος και έβαλαν φωτιές κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης στο Ρίνκεμπι, το αποκαλούμενο και «Μικρό Μογκαντίσου» της Στοκχόλμης όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη νύχτα που ξεσπούν ταραχές.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Την πραγματοποίηση δύο 48ωρων απεργιών στις 23 και 24 Ιούνη, καθώς και στις 14-15 Ιούλη ανακοίνωσε το συνδικάτο Rail, Maritime and Transport (RMT) που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στη συντήρηση του Μετρό του Λονδίνου, για τις σχεδιαζόμενες περικοπές θέσεων εργασίας, τις αποδοχές, αλλά και τις συνθήκες εργασίας.

ΠΑΤΑΝΙ.-- Επίθεση, που αποδίδεται σε «ισλαμιστές μαχητές», σημειώθηκε χθες, κοντά σε τζαμί στην περιοχή Γιάλα της Ταϊλάνδης, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 23 άνθρωποι να τραυματιστούν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Πιέσεις προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις κινεζικές αρχές προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί στο διαδίκτυο ζητά η εταιρεία «Google», μετά και την ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης ότι θα διατηρήσει τους περιορισμούς στους διαδικτυακούς τόπους που θεωρεί ότι υπονομεύουν την ενότητα της χώρας.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Μέτρα κατά της διαφθοράς στο ΝΑΤΟικό προτεκτοράτο ανομίας ανήγγειλε χτες η κυβέρνηση των Κοσσοβάρων Αλβανών του Χασίμ Θάτσι, υποστηρίζοντας σε διάγγελμά του πως «όλοι είναι ίσοι απέναντι στη Δικαιοσύνη»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Την έκδοση του 36χρονου Σρέτκο Κάλινιτς που έχει καταδικαστεί ερήμην από το σερβικό ειδικό δικαστήριο για το οργανωμένο έγκλημα σε 30 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς και άλλους φόνους θα ζητήσει η Σερβία από την Κροατία. Ο Κάλινιτς συνελήφθη προχτές από τις κροατικές αρχές μετά τον τραυματισμό του στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, θα έχει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ στις 10 και 11 του μήνα στο περιθώριο της Συνάντησης Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στην Τασκένδη. Νωρίτερα χτες ανακοινώθηκε στη Μόσχα η σύλληψη του επικεφαλής της ισλαμικής εξέγερσης στην Ινγκουσετία του Αλί Τάζιγεβ (γνωστός ως Μαγκάς) που είχε εμπλακεί στην περσινή δολοφονική επίθεση κατά του Ινγκουσέτιου Προέδρου Γιούνους Μπεκ Γεβκούροβ. Στο μεταξύ, ναυτικά γυμνάσια στα στενά του Μπάρεντς και στο νορβηγικό πέλαγος πραγματοποιούν ως την Παρασκευή δυνάμεις των πολεμικών ναυτικών Ρωσίας και Νορβηγίας στο πλαίσιο των ναυτικών ασκήσεων «Πομόρ-2010».

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεάτης στρατηγός συνελήφθη χτες με την κατηγορία της διαρροής κρατικών μυστικών που αφορούσαν σε κοινά γυμνάσια Ν. Κορέας - ΗΠΑ σε πρώην κατάσκοπο για λογαριασμό της Πιονγιάνγκ.

ΣΟΥΔΑΝ
Καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου σε ξένες πετρελαϊκές εταιρείες

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ - ΧΑΡΤΟΥΜ.-- Ο «Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για το Πετρέλαιο στο Σουδάν» (ECOS), που συνδυάζει τη δράση 50 ευρωπαϊκών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάλεσε χτες τις κυβερνήσεις Σουηδίας, Αυστρίας και Μαλαισίας να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνέργειας πετρελαϊκών εταιρειών των χωρών τους σε εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας στο Σουδάν όταν αυτές δημιούργησαν το 1997 κονσόρτσιουμ για την έναρξη γεωτρήσεων στο Νότιο Σουδάν.

Οι αιτιάσεις της οργάνωσης αφορούν το κονσόρτσιουμ ανάμεσα στη σουηδική πετρελαϊκή «Lundin Oil», τη μαλαισιανή «Petronas Carigali» και την αυστριακή «OMV Exploration» και την υπογραφή συμφωνίας στα τέλη της δεκαετίας του '97, οπότε ξεκίνησε στη συγκεκριμένη περιοχή των γεωτρήσεων (Μπλοκ 5A στη νότια πολιτεία Γιούνιτι) «σπιράλ βίας μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και διάφορων ενόπλων οργανώσεων». «Οι έρευνες για πετρέλαιο έπαιξαν κρίσιμο ρόλο σε ωμότητες», δήλωσε ο συντονιστής του ECOS Εγκμπερτ Ουελινκ, εκτιμώντας πως περίπου 12.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή λιμοκτόνησαν ή πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τον πόλεμο ή έπεσαν θύματα βιασμού. «Οι εταιρείες θα έπρεπε να ήταν ενήμερες για τις κακοποιήσεις αμάχων και για άλλες ωμότητες, αλλά συνέχισαν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση και το στρατό της», υποστήριξε ο Ουέσελινκ.

Ο ίδιος κατηγόρησε και τις σουδανικές αρχές πως απομάκρυναν διά της βίας και με κάθε τρόπο τον πληθυσμό πετρελαιοφόρων περιοχών προκειμένου να «καθαρίσουν» το έδαφος στις ξένες πετρελαΐκές. Απαίτησε μάλιστα να δοθούν αποζημιώσεις ύψους 300.000.000 δολαρίων στους άμεσα πληγέντες Σουδανούς, λέγοντας ότι οι ξένες πετρελαϊκές εταιρείες πρέπει κάποτε να πληρώσουν για τα εγκλήματά τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ