ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΜΕΝΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ηχηρό ταξικό μήνυμα αλληλεγγύης

Συγκέντρωση και πορεία μέσα στο Μενίδι την περασμένη Παρασκευή

«Μέτωπο για τις λαϊκές ανάγκες» έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας
«Μέτωπο για τις λαϊκές ανάγκες» έγραφε το πανό στην κεφαλή της πορείας
Δυναμικά και μαχητικά εκφράστηκε η αλληλεγγύη εργαζομένων, σωματείων, φορέων και του λαού του Μενιδίου στους απλήρωτους εδώ και 12 μήνες συμβασιούχους του Δήμου Μενιδίου πάνω στις πλάτες των οποίων εφαρμόζονται τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης από την πράσινη δημοτική αρχή.

Το συλλαλητήριο αλληλεγγύης που διοργάνωσε τη Παρασκευή το βράδυ η Γραμματεία Μενιδίου του ΠΑΜΕ, με τη σημαντική συμμετοχή και των ίδιων των συμβασιούχων, αποτέλεσε ιδιαίτερα ηχηρή απάντηση στην πράσινη δημοτική αρχή αλλά και στην πλειοψηφία του σωματείου μόνιμων εργαζομένων που δίνει μαθήματα συμβιβασμού στην αντεργατική πολιτική (θυμίζουμε ότι η πλειοψηφία «απέβαλε» από το σωματείο για 6 μήνες συνδικαλίστρια επειδή στάθηκε στο πλευρό των απεργών συμβασιούχων στον αποκλεισμό του δημαρχείου, την περασμένη βδομάδα. Τη μέρα που τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ στέκονταν απέναντι στους εργαζόμενους και έλεγαν μάλιστα στους μόνιμους ότι, αν πάρουν τα δεδουλευμένα τους οι απλήρωτοι, οι ίδιοι κινδυνεύουν να έχουν προβλήματα!).

Την Παρασκευή το βράδυ όμως στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου οι συμβασιούχοι πήραν ακόμα μεγαλύτερο κουράγιο βλέποντας ότι στον αγώνα που δίνουν δεν είναι μόνοι τους. Και αυτό εκφράστηκε και στα λόγια της συμβασιούχου Αθηνάς Θανοπούλου η οποία μαζί με ακόμα δύο εργαζόμενες ανέβηκε στο βήμα και άνοιξαν τη συγκέντρωση ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι του δήμου και ζητάμε τη συμπαράσταση του λαού του Μενιδίου και των εργαζομένων. Δηλώνουμε ότι παρά τις υποσχέσεις, τους εκβιασμούς, τις απειλές και τις απόπειρες εξαγοράς δε θα καταφέρουν να μας διασπάσουν. Παραμένουμε ενωμένοι και απαιτούμε τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας μας».

Με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα ξεκαθάρισε αμέσως μετά ότι θα συνεχίσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα να αγωνίζεται στο πλευρό των εργαζομένων, η συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ Ειρήνη Συρρή, την οποία η ΠΑΣΚΕ «απέβαλε» από το σωματείο μονίμων υπαλλήλων επειδή «τόλμησε» να υπερασπιστεί τους εργαζόμενους. Την ίδια υπόσχεση αλληλεγγύης εξέφρασαν στη συνέχεια μιλώντας στη συγκέντρωση ο Γιώργος Κορκολής από το Συντονιστικό των ΟΤΑ και ο Δημήτρης Τρίμπος από τη Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Το συλλαλητήριο στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια μαχητική πορεία σε όλους τους κεντρικούς δρόμους του Μενιδίου με πανό και συνθήματα η οποία κατέληξε έξω από το δημαρχείο της πόλης.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αμεση απάντηση στην τρομοκρατική απόλυση

Καταγγέλλουν τη διοίκηση των «ΜΑΚΡΟ» που έδιωξε εργαζόμενη επειδή πρωτοστατεί στην οργάνωση των συναδέλφων της

Στην απόλυση εργαζόμενης που πρωτοστάτησε στη δημιουργία Σωματείου, στο χώρο δουλειάς της, προχώρησε η επιχείρηση «ΜΑΚΡΟ», στη Λάρισα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των ταξικών δυνάμεων, που χτες το απόγευμα, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ, του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταστήματος απαιτώντας την επαναπρόσληψή τους. Η απόλυση της συνδικαλίστριας, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, έγινε ύστερα από την επιχείρηση της εργοδοσίας να της επιβάλλει εντατικοποίηση της εργασίας.

Ως άκυρη και παράνομη καταγγέλλουν την απόλυση, με ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων και το Σωματείο Εργαζομένων ΜΑΚΡΟ ΚΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥ ΛΑΡΙΣΑ. Καταγγέλλουν, επίσης, «την απαράδεκτη συμπεριφορά της επιχείρησης που αν και η συναδέλφισσα δήλωσε στη διοίκηση πρόβλημα υγείας, μετά από ιατρική βεβαίωση, επιβάρυναν ακόμα περισσότερο την υγεία της με επιπρόσθετες ώρες και εργασία».

Τονίζουν, δε, ότι «η συμπεριφορά αυτή δείχνει το σχέδιο της επιχείρησης να στείλει μήνυμα στους εργαζόμενους που αγωνίζονται, που σηκώνουν κεφάλι και σ' αυτούς που οργανώνουν την δράση τους. Η προσπάθεια οργάνωσης στο συγκεκριμένο χώρο είναι εμπόδιο στην ασύδοτη δράση της εργοδοσίας».

Και καταλήγουν: «Χρειάζεται σήμερα να απαντήσουμε αποφασιστικά στην απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της εργοδοσίας με ένταση της οργάνωσης των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συγκρότηση σωματειακών επιτροπών-επιτροπών αγώνα, συσπείρωση στο σωματείο. Καλούμε τους εργαζομένους να καταδικάσουν τις τακτικές της εργοδοσίας που προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν. Μέσα από την ενεργό ταξική αλληλεγγύη, μέσα από τη συμμετοχή στη δράση του σωματείου, του ΠΑΜΕ, του εργατικού-λαϊκού κινήματος για την ανατροπή αυτής της κατάστασης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΣΕΛΜΑΝ»
Συνεχίζουν με αγωνιστικό πείσμα

Δυναμώνουν σε πείρα και συμπεράσματα

Τον αγώνα τους για να επιστρέψουν οι συνάδελφοί τους κανονικά στα πόστα τους και να ανακληθούν οι 22 απολύσεις που προωθεί η διοίκηση της ξυλοβιομηχανίας ΣΕΛΜΑΝ συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο.

Δίνοντας επίμονα τη μάχη ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία εδώ και πάνω από 10 μέρες, οι εργάτες δυναμώνουν σε πείρα και συμπεράσματα. Διακρίνουν εχθρούς και φίλους.

Στο πλευρό τους βρίσκονται από την πρώτη στιγμή οι ταξικές δυνάμεις, εκφράζοντας έμπρακτη και πολύμορφη αλληλεγγύη, από διάφορες μεριές της χώρας. Σ' αυτό το πλαίσιο, τον πολυήμερο αγώνα των εργαζομένων στην ΣΕΛΜΑΝ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας. «Η αντεργατική πολιτική που εξελίσσεσαι και τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση - επισημαίνει - διαμορφώνουν το έδαφος και οπλίζουν την εργοδοσία για να εντείνει την επίθεσή της απέναντι στους εργαζόμενους. Η εργοδοσία προσπαθεί να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους».

Και τονίζει: «Καλούμε τους εργαζόμενους στην επεξεργασία του ξύλου και την κατασκευή επίπλου στο νομό μας να απαντήσουν στα σχέδια της εργοδοσίας με συσπείρωση στα ταξικά συνδικάτα. Να δυναμώσουν την ταξική τους αλληλεγγύη απέναντι στον αγώνα τον εργαζομένων στη ΣΕΛΜΑΝ αλλά και γενικότερα. Να μεγαλώσουν την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς με συγκρότηση επιτροπών αγώνα-σωματειακών επιτροπών για να αποκρούσουν και να ανατρέψουν τα σχέδια των μονοπωλίων για ένταση της εκμετάλλευσης, για περισσότερα κέρδη. Να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, παλεύοντας αποφασιστικά, για να απαλλαγεί η εργατική τάξη από τους εκβιασμούς της πλουτοκρατίας, την ανεργία, την ανασφάλεια, την εκμετάλλευση που επιβάλλει στη ζωή μας».

ΓΕΝΕΥΗ
Σήμερα η εκδήλωση για τα 65χρονα της ΠΣΟ

Με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ

Εφτασε την Κυριακή αργά το βράδυ η ελληνική αποστολή της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ στη Γενεύη, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για τα 65χρονα της ΠΣΟ. Μεταξύ άλλων, το ΠΑΜΕ εκπροσωπεί στη Γενεύη ο Θοδωρής Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Χτες με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικάτων και από τις 5 ηπείρους έγινε το Συμβούλιο των Φίλων της ΠΣΟ. Ενδεικτικά, συμμετείχαν σωματεία - μέλη και «φιλικά προσκείμενα» στην ΠΣΟ από τη Συρία, τη Βενεζουέλα, τη Χιλή, την Ινδία, το Νεπάλ, την Παλαιστίνη, τη Νιγηρία, το Σουδάν, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Λευκορωσία, τη Σενεγάλη, το Περού, το Μεξικό, τη Βραζιλία και από αλλού.

Στο Συμβούλιο των Φίλων έγινε συζήτηση για τον προγραμματισμό της δράσης της ΠΣΟ, για την πρόταση της ΠΣΟ για 3ήμερη απεργία μέσα στον Ιούνη σε όλα τα λιμάνια του κόσμου ενάντια στην πολιτική του Ισραήλ, με άρνηση φορτώματος και ξεφορτώματος σε όλα τα εμπορικά ισραηλινά πλοία, που έρχονται ή κατευθύνονται προς το Ισραήλ, ο εορτασμός των 65χρονων της ΠΣΟ τον Σεπτέμβρη. Κυρίως όμως, αυτό που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν η προετοιμασία του 16ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της ΠΣΟ που θα γίνει τον Απρίλη του 2011 στην Αθήνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Στάση εργασίας ενάντια σε απολύσεις

Στάση εργασίας πραγματοποιούν αύριο οι εργαζόμενοι στην «Ιντρακόμ» (11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι) ενάντια στις απολύσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και όσες θα γίνουν.

Οπως αναφέρουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα» (ΑΕΕ), η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε 60 απολύσεις από τις οποίες έχουν γίνει τουλάχιστον οι τρεις. Παράλληλα, η ΑΕΕ καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΑΚΕ (ΠΑΣΚΕ) και «Γένοβα» που εμποδίζουν την οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρχικά είχαν αρνηθεί να πάρουν απόφαση έστω και για στάση εργασίας και τελικά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν κάτω από την πίεση των εργαζομένων. Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι ταξικές δυνάμεις, φρόντισαν η πραγματοποίηση της στάσης εργασίας να γίνει με τους χειρότερους δυνατούς όρους (π.χ. όχι από την αρχή της βάρδιας και χωρίς περιφρούρηση).

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν να ξεπεράσουν την πλειοψηφία του ΔΣ και να οργανώσουν τον αγώνα τους. Στην κατεύθυνση αυτή να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή στάση και να τη μετατρέψουν «σε αφετηρία για ανατροπές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ