ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 2 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδεία και τέχνη

Μπροστά στη συνεχιζόμενη απαξίωση της εικαστικής παιδείας από την κυβέρνηση - το πιο πρόσφατο χτύπημα ήταν η κατάργηση, ουσιαστικά, των καλλιτεχνικών στην εκπαίδευση - η διοργάνωση του ετήσιου σεμιναρίου της Ενωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων από τις 4 έως τις 6 του Σεπτέμβρη στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών προσδίδει ακόμη περισσότερη σημαντικότητα στο γεγονός.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από τις ενότητες των θεμάτων που θα συζητηθούν στο σεμινάριο κάτω από τον γενικό τίτλο «Εικαστικές τέχνες και ο παιδαγωγικός τους ρόλος», αφού δεν αφορούν «στενά» κλαδικά ζητήματα, αλλά την ανάπτυξη του αισθητικού κριτηρίου της νέας γενιάς. Οι ενότητες αυτές είναι: Εκπαίδευση μέσα από την Ακρόπολη, Διδακτική ιστορία τέχνης και εφαρμογές, νέες τεχνολογίες και καλλιτεχνικά, μέθοδοι και πρακτικές καλλιτεχνικής διδασκαλίας.

Τα θέματα, που περιλαμβάνουν αυτές οι ενότητες και που θα αναπτυχθούν από εικαστικούς, εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, αρχαιολόγους και ιστορικούς της τέχνης, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων που αφορούν τον παιδαγωγικό ρόλο της τέχνης, από τον ίδιο το λόγο ως εργαλείο μετάδοσης της γνώσης, μέχρι τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, στις 6/9 και από τις 7 μμ, διοργανώνεται κινηματογραφική βραδιά με ταινίες για την τέχνη σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Νέων Μέσων για την Τέχνη «e-φως».

Παράλληλα κυκλοφορεί και η περιοδική έκδοση της Ενωσης με τίτλο «Εικαστική παιδεία». Εκτός από τα θέματα που αφορούν άμεσα τον κλάδο, όπως το πρώτο άρθρο με το χαρακτηριστικό τίτλο «Στον Καιάδα η υπόθεση της τέχνης», περιλαμβάνονται και ενδιαφέροντα θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για την αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τα καλλιτεχνικά κινήματα, την ιστορία της τέχνης, τη φωτογραφία κ.ά.

Τέλος, η Ενωση κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βούπερταλ, Ράινερ Βικ, «Γιοχάνες Ιτεν, η εικαστική παιδαγωγική ως ολιστική παιδαγωγική». Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας φέρνει σε επαφή με τις απόψεις ενός σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη και παιδαγωγού, ο οποίος δίδαξε, εκτός των άλλων, και στο θρυλικό Μπάουχάους.

Η Μαφάλντα... στο Γκάζι

Δύο από τους πασίγνωστους ήρωες του Αρκά
Δύο από τους πασίγνωστους ήρωες του Αρκά
Επικίνδυνες... φάτσες θα κυκλοφορούν από τις 6 μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι. Επικίνδυνες για τη μιζέρια, την κατάθλιψη, το άγχος και όσα μας καταδυναστεύουν καθημερινά. Στο Γκάζι, λοιπόν, και στις παραπάνω ημερομηνίες θα πραγματοποιηθεί το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς του περιοδικού κόμικς (και όχι μόνο) «Βαβέλ», με φετινό τίτλο... «ΧΑ!».

Τίτλος χαρακτηριστικός, αφού ο φετινός θεματικός άξονας του Φεστιβάλ είναι το χιούμορ στο μεταίχμιο των δύο χιλιετιών, πάντα μέσα από το πρίσμα της τέχνης των κόμικς. Οπως κάθε χρόνο θα υπάρχει η κεντρική έκθεση με έργα ξένων και Ελλήνων δημιουργών κόμικς ειδικά φτιαγμένα για τη διοργάνωση, αλλά και οι παράλληλες εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν αναδρομικές εκθέσεις διάσημων δημιουργών, ειδικά αφιερώματα, προβολές, καθημερινές συναυλίες, θέατρο δρόμου και πολλά άλλα νεανικά δρώμενα.

Τιμώμενο πρόσωπο φέτος θα είναι ο εκπληκτικός Αργεντινός Quino, ο δημιουργός της πασίγνωστης Μαφάλντα, ενώ το Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους και άλλα γνωστά ονόματα, πρωτοποριακές ομάδες και σχεδιαστές από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Φιλανδία, τη Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ελβετία, τη Γερμανία, τη Νέα Ζηλανδία.

Δε θα λείπουν, βέβαια, και οι δικοί μας δημιουργοί, με προεξάρχοντα φέτος τον Αρκά, στον οποίο θα γίνει ειδικό αφιέρωμα με έκθεση και γιορτή για τα 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του.

Στο εικαστικό μέρος του Φεστιβάλ ξεχωρίζει η έκθεση της ιταλικής εικαστικής ομάδας ULTRAPOP, η έκθεση του ζωγράφου και εικονογράφου Βίκτορ Κοέν και η έκθεση της Δέσποινας Μεϊμάρογλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Χονγκ - Κονγκ υπό τον τίτλο «Hong Kong Dynamites» με την προβολή επτά ταινιών. Να σημειωθεί ότι η είσοδος είναι ελεύθερη.

Βιβλίο για νήπια

Στο «Περιβόλι τ' ουρανού», στη λίμνη του Αλσους Νέας Φιλαδέλφειας, στις 6/9 (7.30μ.μ.) οι καλές παιδικές εκδόσεις «Μίνωας», θα παρουσιάσουν το πολύ επίκαιρο - ιδιαίτερα για τα παιδάκια της πολύπαθης από τον περσινό σεισμό Ν. Φιλαδέλφειας - βιβλιαράκι της Ρένας Ρώσση- Ζαΐρη «Το αρκουδάκι που φοβόταν τους σεισμούς». Θα μιλήσει ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας. Στη συνέχεια, ηθοποιοί, μίμοι και μουσικοί θα παρουσιάσουν με θεατρικό τρόπο το βιβλίο, ενώ θα υπάρξουν δώρα και εκπλήξεις για τα παιδάκια.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής παρουσιάζονται στην αίθουσα τέχνης «Βουρκαριανή» (Βουρκάρι Τζιας, τηλ. 0288 - 21.458) από σήμερα μέχρι τις 24/9. Οι Σύλβια Αντωνιάδη, Χριστιάνα Μαραγρίτη και Μαίρη Παπαβασιλείου εκθέτουν έργα τους στην κυκλαδίτικη γκαλερί. Η Σ. Αντωνιάδη φιλοξενείται με την ενότητα «Κυκλάδειοι», έργα μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Η Χριστιάνα Μαραγρίτη με την ενότητα «Ακροβάτες στο σκοτάδι» και η Μαίρη Παπαβασιλείου με τις «Αγνές προθέσεις».

Κυκλοφορεί η «ΝΕΜΕΣΙΣ»

Στα περίπτερα βρίσκεται από χτες το νέο τεύχος του περιοδικού «ΝΕΜΕΣΙΣ» με τις αποκαλύψεις - ντοκουμέντο Ελληνα αξιωματικού για τα σχέδια της Αγκυρας για την Κύπρο και με έγγραφο - προειδοποίηση του Οκτωβρίου του '95 για τα Ιμια και με αποκλειστικό έγγραφο της Κομισιόν για την τρομοκρατία. Επίσης, άρθρο του του Σκοτ Μάρσαλ για τη παγκοσμιοποίηση, συνεντεύξεις του Μητροπολίτη Ιερώνυμου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Καριοφύλλη Δοϊτσίδη και του Γιώργου Τσεμπερόπουλου, αφιέρωμα στο Μεσανατολικό, στα Σεπτεμβριανά, στην ΕΡΤ και τις οδηγίες της ΕΕ για το κάπνισμα και όπως πάντα, τις μόνιμες σελίδες για το θέατρο, τη μουσική, το αυτοκίνητο, το Ιντερνετ, την οικονομία, τον αθλητισμό και το βιβλίο. Σε αυτό το τεύχος προσφέρονται 12 υποτροφίες για ξένες γλώσσες και για εκμάθηση ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Από τη Σύμη στη Χάλκη

Στη Χάλκη «μεταφέρθηκε» το 6ο Φεστιβάλ Σύμης, μετά τις εκδηλώσεις σε Ρόδο, Αθήνα, Καστελόριζο, Κάσο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Τήλο και Κάρπαθο. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στη Χάλκη είναι οι εξής:

Σήμερα, συναυλία σύγχρονης ελληνικής κλασικής μουσικής με το «Τρίο» των Μπ. Γούλα, Τ. Μπρίφα, Κ. Κωνσταντόπουλο. Αύριο, παραδοσιακή μουσική από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αστυπάλαιας. Στις 4/9, ήχοι της Ανατολής με τους Μ. Καρπάθιο, Γ. Βασιλάκη, Θ. Γεωργόπουλο, Σ. Κουτρούλη, Γ. Μαλλιόπουλο, Ε. Καλλιμοπούλου, Α. Σταματόπουλο, Κ. Μητροπούλου, Κ. Καλαϊτζάκη, Γ. Μεγαλούδη, Μ. Καβαλιέρου, Ν. Σαραγούδα. Στις 5/9 βραδιά με την Αφεντούλα Ραζέλη. Στις 6/9 θα δοθεί η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ στη Χάλκη, με συναυλία της Μαρίζας Κωχ, την οποία θα συνοδεύει ο βιολιστής Νίκος Οικονομίδης. Τέλος, από τις 7-10/9 θα πραγματοποιηθούν «Μέρες παιχνιδιού και έκφρασης για τα παιδιά της Χάλκης», στις οποίες συμμετέχουν παιδαγωγοί, μουσικοί και θεατρολόγος.

Εγκαίνια Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Ξεκινάει αύριο η πρώτη φάση «πειραματικής» ή «δοκιμαστικής» λειτουργίας του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, όπως χαρακτηρίζεται στο οργανόγραμμα.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Αλ. Μπακατσέλος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ν. Αθηναίος, παρουσίασαν το πρόγραμμα εκδηλώσεων μέχρι τον Δεκέμβρη, το οποίο χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: Σε παραγωγές του ΜΜΘ και σε φιλοξενούμενες εκδηλώσεις.

Στις δεύτερες, υπάγονται οι εκδηλώσεις που γίνονται στα πλαίσια και με τον οργανωτικό και καλλιτεχνικό έλεγχο των «Δημητρίων» και οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΜΜΘ, δικαιούνται να δίνουν σ' αυτό έναν ορισμένο αριθμό συναυλιών κάθε περίοδο.

Οι καθ' αυτό παραγωγές του ΜΜΘ αρχίζουν με δύο συναυλίες της «Βασιλικής Φιλαρμονικής Ορχήστρας» στις 3 και 4 του Σεπτέμβρη. Η δεύτερη συναυλία είναι αφιερωμένη στον 75χρονο Μίκη Θεοδωράκη, αφορά στο έργο του «Ρέκβιεμ» («Ακολουθία εις κεκοιμημένους»). Μέχρι το Δεκέμβρη θα παρουσιαστούν ακόμη: Ρεσιτάλ του Ολλανδού πιανίστα Martyn van den Hoek και της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου. Η Συμφωνική Ορχήστρα Λονδίνου, Orchestra με τη συμμετοχή του Λεωνίδα Καβάκου (12/11). Συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου. Η ορχήστρα «Chech Philarmonic» (7 και 8 του Δεκέμβρη) κ.ά. Στα πλαίσια του γιορτασμού της πόλης, στις 27 του Οκτώβρη, θα παρουσιαστεί συναυλία χορωδιακής - συμφωνικής μουσικής με τα έργα «Missa Solemnis», «Επίσημη Λειτουργία» του Μπετόβεν, με συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Χορωδία «Karl Forster Chor» του Βερολίνου.

Στην «Πέτρα» και στο Αιγάλεω

Το Θέατρο του «Νέου Κόσμου» παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο Θέατρο «Πέτρας», στα πλαίσια του δεύτερου κύκλου εκδηλώσεων του Δήμου Πετρούπολης, τον «Εδουάρδο Β'» του Μάρλοου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Σεραφείμ Βελέντζα, σκηνικά Αντώνη Δαγκλίδη, κοστούμια Κλερ Μπρέισγουελ, μουσική Αριστείδη Μυταρά, χορογραφία Αγγελικής Στελλάτου. Παίζουν: Στέλιος Μάινας, Δημήτρης Λιγνάδης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, κ.ά.

  • H «Θεατρική Κατάθεση» του Χρήστου Καλαβρούζου παρουσιάζει, αύριο, τον «Μακρυγιάννη. Αποφασίζω να δικαιώσω τους αδικημένους», στο Θέατρο «Μινωτής» του Δήμου Αιγάλεω. Ο Χρήστος Καλαβρούζος που επέλεξε ένα απάνθισμα κειμένων από τα «Απομνημονεύματα» του Μακρυγιάννη, και τα ερμηνεύει, σημειώνει ότι πρόκειται για «μεγάλος, καθαρός λόγος και μια βαθιά ανθρώπινη ανάγκη ζωής, η δίκαιη μοιρασιά των αγαθών, η ελευθερία, το μέτρο, το ζύγιασμα της ζωής. Ο Μακρυγιάννης συγκρούεται με την εκάστοτε πολιτική, στρατιωτική και θρησκευτική εξουσία, όταν αυτή σαπίζει, όταν η αλαζονεία του ανθρώπου, το "εγώ" ξεπερνάει το μέτρο, το "εμείς", τότε η κοινωνική συνείδηση οργανώνεται, επαναστατεί». Η αυριανή παράσταση είναι επετειακή, αφού η 3η Σεπτέμβρη 1843 είναι ιστορική μέρα του λαϊκού κινήματος της πρωτεύουσας, το οποίο, με επικεφαλής τον Μακρυγιάννη, επέβαλε το Σύνταγμα.

Τη Δευτέρα, με συναυλία των Στέλιο Βαμβακάρη, Τόνιο Πασχάλη, Εβελίνα και του συγκροτήματός του, αρχίζουν οι εκδηλώσεις «Μουσικός Σεπτέμβριος» του Δήμου Καλλιθέας. Ακολουθούν: 5/9, πάρκο του ποταμού Ιλισού, συναυλία των Βασίλη Λέκκα, Κορίνα Σαμουρκασίδου (πιάνο). 6/9, πλατεία Δαβάκη, «Υπόγεια Ρεύματα» και «Φώτα που σβήνουν». 7/9, πλ. Δαβάκη, φολκλορικό συγκρότημα του Ελληνοβουλγαρικού Συνδέσμου Παλαιών Βαρνέων. 10/9, Δημοτικό Στάδιο Καλλιθέας, τα συγκροτήματα «Βάλια Κάλντα», «Γλυκιά Συμμορία», «Love in Sandness». Οι συναυλίες (όλες αρχίζουν στις 9μμ, με ελεύθερη είσοδο) θα συνεχιστούν μέχρι τις 25/9.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ