ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στη δίνη της ΕΕ και των μεγαλοσυμφερόντων

Την επόμενη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο

Το σχέδιο δράσης που θα υποβάλει η κυβέρνηση στην ΕΕ για την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη διείσδυση των ΑΠΕ, θα παρουσιαστεί, την ερχόμενη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αυτό προκύπτει απο ομιλία της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη, χτες σε ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου.

Πρόκειται για το σχέδιο υπαγωγής της ενεργειακής πολιτικής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς και στις κατευθύνσεις της ΕΕ, στη βάση των οποίων οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί, αλλά και κάποιοι μικρότεροι, θα επωφεληθούν με νέα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων και στο όνομα της «πράσινης» ενέργειας.

Η υπουργός συνέδεσε άμεσα το σχέδιο με τον στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και δε δίστασε να υπερβάλει και να δημαγωγήσει λέγοντας ότι «σήμερα σχεδιάζουμε το οικονομικό μας μέλλον βασιζόμενοι σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους με γνωστό και προβλέψιμο ενεργειακό κόστος, απαλλαγμένους από όλα τα γεωστρατηγικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά μειονεκτήματα του υπάρχοντος ενεργειακού συστήματος».

Σχετικά με το «προβλέψιμο κόστος», είναι ενδεικτικό, ότι έχουν αυξηθεί οι πιέσεις για επέκταση της αύξησης του τέλους ΑΠΕ (πήγε από 30 λεπτά στα 5,57 ευρώ ανά 1.000 kWh) και στους οικιακούς καταναλωτές. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει εισηγηθεί την επέκτασή του στη βάση της πρόβλεψης ότι το 2010 το έλλειμμα του ταμείου του ΔΕΣΜΗΕ (διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας) για την πληρωμή των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, θα διαμορφωθεί σε 219 εκατ. ευρώ!!! Η ίδια η κυβέρνηση έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η εξαίρεση των οικιακών καταναλωτών από την αύξηση του τέλους έχει προσωρινό χαρακτήρα. Το τέλος ΑΠΕ εισπράττεται από τη ΔΕΗ και δίνεται στο ΔΕΣΜΗΕ για να πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί που έχουν εξασφαλίσει πολυετή συμβόλαια πώλησης της ενέργειας που παράγουν σε τιμές πολλαπλάσιες της χονδρικής. Κι αυτό στη βάση της «απελευθέρωσης» της αγοράς, που επιβάλλει ιδιωτική ηλεκτροπαραγωγή και εγγυημένα υπερκέρδη.

Μετά από όλα αυτά, η Τ. Μπιρμπίλη ανέπτυξε και τους βασικούς άξονες του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου για τις ΑΠΕ, ισχυριζόμενη ότι «ενισχύεται η συμμετοχή των πολιτών στα άμεσα οφέλη των ΑΠΕ, με απευθείας απόδοση στους πολίτες μέρους των εσόδων». Πρόκειται για ένα ποσοστό επί των πωλήσεων που αποδίδεται στους δήμους, μέρος του οποίου θα πηγαίνει στους καταναλωτές, ως αντάλλαγμα για την αποδοχή έργων ΑΠΕ στην περιοχή τους. Μικρή θα είναι όμως η «παρηγοριά» τους, όταν σε λίγους μήνες θα αρχίσουν οι απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια, καθώς ήδη έχει προταθεί από τη ΡΑΕ η μείωση του εμπορικού τιμολογίου της ΔΕΗ, που αποφέρει κέρδη σύμφωνα με την Επιχείρηση και θα αρχίσουν οι αυξήσεις των οικιακών τιμολογίων.

Στο μεταξύ, η «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ», συμμετέχοντας στο «χορό» των προκλητικών πριμοδοτήσεων, προκήρυξε μειοδοτικό διαγωνισμό για την κατασκευή του Φωτοβολταϊκού Πάρκου Μεγαλόπολης, ισχύος 50 MW και προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ, σίγουρη ότι «δεν θα χάσει τα λεφτά της».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στο πλευρό των επιχειρηματιών

Υποσχέσεις επίλυσης των προβλημάτων που του θέτουν οι τουριστικοί φορείς μοίραζε χτες ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικιτιάδης, που συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου (ΞΕΕ), ενώ συναντήθηκε και με το Σύνδεσμο των τουριστικών πρακτόρων (HATTA). Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γ. Τσακίρης, απαντώντας σε δημοσίευμα των «New York Times» για πτώση της τουριστικής κίνησης κατά 30%, δήλωσε ότι η πτώση κυμαίνεται στο 10% κατά μέσο όρο.

Σε δήλωσή του στο ΞΕΕ, ο υφυπουργός επισήμανε ότι «τα θέματα που ετέθησαν είναι πολύ λογικά και στερούνται συντεχνιακής αντίληψης και το υπουργείο προχωρά στην επίλυσή τους». Η διαβεβαίωση συνάδει με την κυβερνητική πολιτική υπέρ των μεγαλοξενοδόχων και των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού, στους οποίους υπόσχεται πλήθος ευνοϊκών οικονομικών ρυθμίσεων, καθώς και την άρση του καμποτάζ. Μάλιστα, το ΞΕΕ συνεργάζεται και με το Ναυτικό Επιμελητήριο για τα θέματα του καμποτάζ και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας. Στον αντίποδα, καμία ανησυχία δεν έχει η κυβέρνηση που ο μισός πληθυσμός δε θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό - τουρισμό βιώνουν τον εργασιακό μεσαίωνα.

Ανάλογες ήταν οι διαβεβαιώσεις του υφυπουργού στους εκπροσώπους του HATTA, οι οποίοι ζήτησαν «τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των σοβαρών δυσλειτουργιών της αγοράς που έχουν ενταθεί από τις απεργίες, την έλλειψη εποπτείας από τον κρατικό μηχανισμό και τη σοβαρή υποβάθμιση τουριστικών περιοχών». Εξίσωσαν έτσι την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας με τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, λες και οι τουριστικοί πράκτορες ζουν σε άλλη χώρα και δεν επηρεάζονται οι οικογένειές τους από τα σκληρά μέτρα. Κάτι που είναι μάλλον δεδομένο για τους μεγαλύτερους από αυτούς. Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Νικιτιάδης δεν είχε πρόβλημα να εκφράσει «την πρόθεσή του να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων και διαβεβαίωσε το ΔΣ του HATTA ότι θα υπάρξει συστηματική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα», όπως σημειώνει η ανακοίνωση του Συνδέσμου. Φυσικά, η άρση του καμποτάζ είναι ένα από τα ζητήματα που «απασχολούν» το Σύνδεσμο.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ - ΜΕΓΑΛΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ
Ζητούσαν και τα ρέστα

Νόμιμες κρίθηκαν από το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) οι νομοθετικές ρυθμίσεις που βάζουν κάποιους ελάχιστους περιορισμούς στις επιχειρήσεις που παράνομα παρακρατούν διάφορους φόρους άνω των 300.000 ευρώ και δεν τους αποδίδουν στο Δημόσιο.

Φαίνεται πως κάποιοι μεγαλοεπιχειρηματίες είχαν το θράσος να προσφύγουν στο Συμβούλιο με στόχο να προσβάλουν ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις, ωστόσο οι δικαστές του ΣτΕ έκριναν συνταγματικές τις νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν. 2523/19997, 2992/2002 και 3296/2004) που προβλέπουν ότι όταν δεν αποδίδεται ο παρακρατηθείς ΦΠΑ, τέλη και εισφορές που υπερβαίνουν τα 300.000 ευρώ, τότε απαγορεύεται στους υπόλογους να λαμβάνουν τις προβλεπόμενες βεβαιώσεις και πιστοποιητικά, για την κατάρτιση συμβολαίων μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων.

Επίσης, νόμιμο κρίθηκε και το απαγορευτικό καθεστώς που ισχύει για όσους εκδίδουν, χρησιμοποιούν ή λαμβάνουν εικονικά και νοθευμένα φορολογικά στοιχεία και τιμολόγια, η αξία των οποίων υπερβαίνει το ίδιο πλαφόν (300.000 ευρώ). Σ' αυτές τις περιπτώσεις δεσμεύεται το 50% των τραπεζικών καταθέσεων, του περιεχομένου των τραπεζικών θυρίδων, καθώς και των συμβάσεων «επί παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων». Ωστόσο, δεν μπορούν να δεσμευτούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα που προέρχονται από μισθούς και συντάξεις.

Η υπόθεση αφορούσε εταιρεία που για την τριετία 1993-1995 έλαβε εικονικά και πλαστά φορολογικά στοιχεία άνω των 300.000 ευρώ.

Το ζήτημα, βέβαια, δεν κλείνει με τη συγκεκριμένη απόφαση, ούτε αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι οι κυβερνώντες επιτρέπουν και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και διευκολύνουν διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες να μην πληρώνουν φόρους, να μην καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, ή και να παρακρατούν τον ΦΠΑ, τον οποίο, έτσι κι αλλιώς, εισπράττουν από τους καταναλωτές.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Λήγουν οι προθεσμίες

Αύριο 18 του Ιούνη λήγει και η τελευταία διορία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τις καταθέσουν ή τις ταχυδρομήσουν στις Εφορίες.

Για τις 30 Ιούνη ορίστηκε η καταληκτική προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για όλους τους μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τις αποστείλουν ηλεκτρονικά (μέσω Taxis).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ