ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Η παραχάραξη των ιστορικών αρχείων στο Κοινοβούλιο

Ο Βίκτορ Ιλιούχιν, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), μίλησε στις 16 Ιούνη από το βήμα της Κρατικής Δούμας για την επιχείρηση παραχάραξης των ιστορικών αρχείων, με εντολή του αντικομμουνιστή και πρώτου Προέδρου της Ρωσίας, Μπορίς Γιέλτσιν.

Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ ζήτησε κοινοβουλευτική έρευνα, υποστηρίζοντας πως στις αρχές της δεκαετίας του '90, «κάτω από τη στέγη της διοίκησης του Προέδρου Γιέλτσιν, δημιουργήθηκε μια ισχυρή ομάδα ειδικών στην παραχάραξη ιστορικών εγγράφων της σοβιετικής περιόδου και, ιδιαίτερα, της περιόδου του Στάλιν». Μοναδικός σκοπός της, είπε ο Ιλιούχιν, ήταν να αμαυρώσει το σοβιετικό παρελθόν και να εξισώσει τον κομμουνισμό με το φασισμό. Ενώ υπαινίχθηκε πως αυτή η ομάδα μπορεί να εργάζεται μέχρι και σήμερα.

Ο Ιλιούχιν έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες για τη σύνθεση της ομάδας αυτής και παρουσίασε πλαστές σφραγίδες και άλλα υλικά που χρησιμοποιούνταν για την πλαστογράφηση των αρχειακών υλικών.

Σημείωσε πως ανάμεσα στα κατασκευασμένα έγγραφα είναι η λεγόμενη «Διαθήκη» του Λένιν, ορισμένα έγγραφα σχετικά με την παραίτηση του αυτοκράτορα Νικολάου Β' από το θρόνο, και άλλα που παρουσιάζουν τον Στάλιν ως πράκτορα της τσαρικής «μυστικής αστυνομίας».

Ο βουλευτής του ΚΚΡΟ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο κατασκευασμένο έγγραφο του Λ. Μπέρια, με το οποίο φέρεται να ζητά από το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΣΕ (και αυτό να αποδέχεται) την εκτέλεση 27.000 Πολωνών αιχμαλώτων πολέμου στο Κατίν.

Ο Ιλιούχιν κατέθεσε γνωμάτευση εμπειρογνώμονα για φαλκιδευμένο έγγραφο. Καθώς και ανάλογη γνωμάτευση εμπειρογνωμόνων σχετικά με την κατασκευή εγγράφων, στα οποία στηρίζεται η υποτιθέμενη συνεργασία των σοβιετικών αρχών με την Γκεστάπο της ναζιστικής Γερμανίας.

Οπως σημείωσε ο Ιλιούχιν: «Εκφράζουμε τη μεγάλη ανησυχία μας, κυρίως λόγω του ότι τα πλαστά έγγραφα χρησιμοποιούνται πλέον από επιστήμονες, περνούν στα βιβλία της Ιστορίας, στα ντοκιμαντέρ και στα έργα τέχνης, δημιουργώντας στους ανθρώπους μια στρεβλή εικόνα του πρόσφατου παρελθόντος μας».

Ο Ιλιούχιν κατηγόρησε επίσης τον σύμβουλο του Γιέλτσιν, ιστορικό Ντ. Βολκογκόνοφ, πως παρέδωσε στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου δεκάδες και εκατοντάδες τέτοιου είδους «αρχειακά» έγγραφα, που σήμερα κάνουν τον κύκλο του πλανήτη. Ενώ παρουσίασε τόμο με αρχειακό υλικό των σοβιετικών υπηρεσιών ασφαλείας, στον οποίο έχουν ενσωματωθεί πλαστά έγγραφα.

Ο Β. Ιλιούχιν απαίτησε να γίνει κοινοβουλευτικός έλεγχος, να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα σχετικά ζητήματα που αφορούν την πλαστογράφηση αρχειακών υλικών, πρώτα απ' όλα του Κατίν, καθώς και να τιμωρηθούν οι πλαστογράφοι της σοβιετικής Ιστορίας.


Ι. Π.

ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

ΜΠΙΣΚΕΚ.--

Περιπολίες στους δρόμους, σημεία ελέγχου γύρω από την πόλη, αλλά και συγκέντρωση σημαντικών στρατιωτικών δυνάμεων στην κεντρική πλατεία της νότιας πόλης της Κιργισίας, Ος, σκιαγραφούν την εικόνα της κατάστασης της πόλης, που τις τελευταίες μέρες υπήρξε επίκεντρο των πρόσφατων βίαιων συγκρούσεων που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 189 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 1.900. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών και των τραυματισμένων αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερος. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως υπήρξαν λεηλασίες κέντρων βοήθειας από στρατιώτες, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που φέρουν τις αρχές της Κιργισίας να πυροβολούν απροκάλυπτα Ουζμπέκους. Επιπλέον, αναφέρθηκε πως Ουζμπέκοι στο Ος απείλησαν να ανατινάξουν μεγάλη δεξαμενή πετρελαίου δίπλα σε δυιλιστήριο, που τροφοδοτεί την περιοχή, αν δε λάβουν συγκεκριμένες εγγυήσεις για την προστασία τους. Οσο γράφονταν αυτές οι λέξεις διεξάγονταν συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές και τους Ουζμπέκους.

Υπενθυμίζεται πως οι τελευταίες συγκρούσεις παρουσιάζονται ως εθνοτικές ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους, ωστόσο όποιες τελικά και αν είναι οι αιτίες, το σίγουρο είναι πως στην περιοχή διακυβεύονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ενώ στη χώρα διατηρούν στρατιωτικές βάσεις τόσο οι ΗΠΑ για να εφορμούν στο Αφγανιστάν, όσο και η Ρωσία.

Η κατάσταση των προσφύγων είναι τραγική καθώς ο μεγάλος όγκος που έχει διαφύγει στο Ουζμπεκιστάν (περίπου 100.000) αντιμετωπίζουν απάνθρωπες συνθήκες. Ηδη, χτες, αεροσκάφη μετέφεραν 800 σκηνές εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), ενώ τρία ρωσικά αεροσκάφη μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια 130 τόνων σε κουβέρτες, κονσέρβες και ζάχαρη από τη Μόσχα στο Μπισκέκ. Η «HCR» εικάζει πως περίπου 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στο Κιργιστάν. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ...διαθέσουν 10,3 εκατομμύρια δολάρια στο Κιργιστάν, προφανώς με άγνωστα μέχρι στιγμής ανταλλάγματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε έκτακτη βοήθεια 5 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο γειτονικό Καζαχστάν, συνοριοφύλακες απέτρεψαν σε πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα και πληροφορίες ανέφεραν πως οι αρχές θα απελαύσουν όσους ήδη έχουν εισέλθει στη χώρα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Ετοιμη» για διαπραγματεύσεις με τις «δυτικές δυνάμεις» αλλά με συνέχιση του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για ειρηνικούς σκοπούς και σε «πλαίσιο που θα συναινεί η Τεχεράνη» δήλωσε, χτες, η ιρανική ηγεσία διά του Προέδρου Αχμαντινετζάντ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι σχεδιάζεται, ήδη, η λειτουργία ενός νέου «ισχυρότερου» πυρηνικού αντιδραστήρα προκειμένου να εμπλουτίζεται ουράνιο σε ποσοστό 20%.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες σε κοιτώνα εργοστασίου στη βόρεια Κίνα, μετά από έκρηξη που αποδίδεται σε παράνομη κατασκευή εκρηκτικών και πυροτεχνημάτων.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Σε συναγερμό βρίσκεται η νότια Κίνα, λόγω καταρρακτώδων βροχών και πλημμυρών, που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο 42 ανθρώπων.

ΟΤΑΒΑ.-- Με ψήφους 188 έναντι μόλις 70, η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Κολομβία που υπογράφτηκε το 2008. Η συμφωνία έχει ήδη εγκριθεί με ψήφους 7 έναντι 3 από την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου, ενώ τώρα το μόνο που απομένει είναι η έγκρισή της από τη Γερουσία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η αυτοκινητοβιομηχανία «Opel», θυγατρική της αμερικανικής «General Motors» (GM), ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλα τα αιτήματά της προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη χορήγηση πιστωτικών εγγυήσεων, μία βδομάδα μετά την απόρριψη σχετικού αιτήματός της από τη γερμανική κυβέρνηση. Συνεπώς, η GM θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει με δικούς της πόρους την «ανασυγκρότηση» της «Opel».

ΛΙΜΑ.-- Απεργία επ' αόριστον κήρυξαν οι εργαζόμενοι στη μεταλλουργία Ντε Δόε Ρουν στην λα Ορόγια με αιτήματα την εργασιακή ασφάλεια, όσον αφορά τόσο τις αποδοχές όσο και τις συνθήκες εργασίας. Οι εργαζόμενοι που κατέλαβαν και τον οδικό κόμβο που συνδέει την Λα Ορούγια στο κεντρικό Περού με τη Λίμα συγκρούστηκαν και με τις αστυνομικές δυνάμεις που προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ισχυρός σεισμός 7,1 Ρίχτερ έπληξε χτες τη βόρεια ακτή της επαρχίας Παπούα στην Ινδονησία προκαλώντας το θάνατο τριών ατόμων, τον τραυματισμό δεκάδων και την κατάρρευση εκατοντάδων φτωχικών κατοικιών που προφανώς οικοδομήθηκαν δίχως καμία αντισεισμική πρόβλεψη...

ΓΑΛΛΙΑ
Φονικές καταιγίδες στο νότο

ΤΟΥΛΟΝ.--

Φονικές αποδείχτηκαν οι καταρρακτώδεις βροχές, που έπληξαν, τις βραδινές ώρες, τις περιοχές της νότιας Γαλλίας. Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι είχαν ληφθεί «όλα τα απαραίτητα μέτρα» και ότι «τα καιρικά φαινόμενα ήταν πέραν των συνηθισμένων ορίων» (περισσότερα από 350 χιλιοστά νερού έπεσαν μόλις σε λίγες ώρες), γεγονός είναι ότι, στην ...πολιτισμένη καπιταλιστική Ευρώπη, δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και έτσι 19 άνθρωποι καταγράφονταν ως νεκροί, μέχρι αργά χθες βράδυ, και άλλοι 12 αγνοούνταν.

Σωστικά συνεργεία και η Πυροσβεστική προσπαθούσαν από αέρος και από εδάφους, δηλαδή από χειμάρρους, να προσεγγίσουν τις δεκάδες αποκλεισμένες περιοχές και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση και την τηλεφωνική επικοινωνία, καθώς δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά παρέμεναν χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο. Οι περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και οι περισσότερες ζημιές σημειώθηκαν στην πόλη Ντραγκινιάν, ενώ καθόλη τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη έκλεισε και το αεροδρόμιο της Τουλόν, αφού πλημμύρισαν οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης.

Υπενθυμίζεται ότι 53 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Φλεβάρη στη νοτιοδυτική Γαλλία από τυφώνα που σάρωσε την περιοχή.

ΗΠΑ - ΑΡΙΖΟΝΑ
Προωθείται νέο ρατσιστικό νομοσχέδιο

ΤΟΥΣΟΝ.--

Η Αριζόνα, συνεχίζει να πρωτοστατεί εντός των Ηνωμένων Πολιτειών στη θέσπιση πολιτικής διωγμών των μεταναστών. Μετά το ακραιφνώς ρατσιστικό νομοσχέδιο όσον αφορά, υποτίθεται, την «αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης» και το νομοσχέδιο για την απαγόρευση της διαδικασίας «εθνικών σπουδών», οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν την πλειοψηφία στην πολιτειακή Βουλή, ανακοίνωσαν ότι το φθινόπωρο θα καταθέσουν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει τη χορήγηση υπηκοότητας σε παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από «παράνομους οικονομικούς μετανάστες».

Το νομοσχέδιο αφορά τα «μωρά - άγκυρες», όπως αποκαλούνται τα παιδιά των παράνομων μεταναστών, καθώς η χορήγηση υπηκοότητας σε αυτά ανοίγει το δρόμο στο να αποκτήσουν και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους άδειες παραμονής. Ετσι, το νομοσχέδιο θα απαγορεύει την έκδοση πιστοποιητικού γέννησης, για τις παραπάνω περιπτώσεις, με το οποίο χορηγείται αυτόματα η υπηκοότητα.

Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεσπάσει με Δημοκρατικούς βουλευτές αλλά και οργανώσεις μεταναστών που χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό. Οχι τυχαία. Βάσει του Συντάγματος, όλα τα παιδιά που γεννιούνται στην επικράτεια της χώρας θεωρούνται αυτόματα πολίτες της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα στα πέντε παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ είναι παιδί μεταναστών με ή χωρίς χαρτιά.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
Διασυνοριακές επιχειρήσεις και συγκρούσεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέες επιχειρήσεις εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ), διεξάγει ο τουρκικός στρατός κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ. Ξημερώματα Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν σφοδρές συγκρούσεις στη νοτιανατολική Τουρκία, με αποτέλεσμα τρεις Κούρδοι φερόμενοι ως αντάρτες να χάσουν τη ζωή τους και ένας Τούρκος στρατιώτης, με τις συγκρούσεις να αποδίδονται ως συνέπεια της κλιμάκωσης των επιθέσεων «Κούρδων ανταρτών», τις τελευταίες μέρες.

Η Τουρκία ήδη έχει αποστείλει εκατοντάδες στρατιώτες στη μεθόριο με το Ιράκ, με εντολές να πραγματοποιούν και διασυνοριακές επιχειρήσεις, με μικρές εισβολές στο ιρακινό Κουρδιστάν προκειμένου να καταστείλουν τη διαφαινόμενη αναζωπύρωση των επιθέσεων. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό τουλάχιστον 4.000 «αντάρτες» του ΡΚΚ ζουν και δρουν στη μεθόριο, ενώ ακόμα 2.500 επιχειρούν εντός Τουρκίας. Σε επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού τον περασμένο μήνα αναφέρθηκε ότι έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 19 αντάρτες κατά τη διάρκεια χτυπήματος στα κρησφύγετά τους.

Σε πολιτικό επίπεδο η Τουρκία ήδη πιέζει την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν να συμμετάσχει στις «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις», με σημαντικά οικονομικά ανταλλάγματα. Αντίστοιχες επιχειρήσεις με εισβολές στο ιρακινό Κουρδιστάν εναντίον Κούρδων ανταρτών είχε πραγματοποιήσει και το Ιράν την περασμένη βδομάδα.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Καταστροφικές πλημμύρες

KEΪΠ ΤΑΟΥΝ.--

Εκατοντάδες φτωχικά νοικοκυριά επλήγησαν από καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες που πλήττουν από το περασμένο 24ωρο το Κέιπ Τάουν με συνέπεια να μείνουν άστεγοι πάνω από 2.100 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, οι κατακλυσμιαίες βροχές συνοδεύτηκαν από θυελλώδεις ανέμους, θαλασσοταραχή, χιόνι και χαμηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Γκρεγκ Πιλάι που είναι επικεφαλής οργανωτικού κέντρου αρωγής στο Κέιπ Τάουν, οι επιχειρήσεις βοήθειας των πλημμυροπαθών θα συνεχιστούν μέχρις ότου επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς η ζωή ενώ θα υπάρξει επαγρύπνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί παράλληλα οποιοδήποτε πρόβλημα προκύψει κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Ομως, δεν ήταν μόνον οι πλημμύρες που χτύπησαν τους αναξιοπαθούντες φτωχούς Νοτιοαφρικανούς αλλά και πυρκαγιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε παραγκουπόλεις του προαστίου Χουτ Μπέι. Οι περίπου 60 πυροπαθείς μεταφέρθηκαν σε προσωρινούς καταυλισμούς στο πάρκο Μαντέλα του Κέιπ Τάουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ