ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Διαδηλώνοντας κατά της «ξεπουλημένης» Αμερικής

Την Τρίτη το πρωί δύο γυναίκες κρέμονταν στην κυριολεξία από την οροφή του δεκαπενταώροφου ξενοδοχείου «Φιγκερόα». Δεν επρόκειτο για κάποια γυμναστική επίδειξη. Στόχος των δύο αυτών γυναικών ήταν η ανάρτηση της αμερικανικής σημαίας με τη στάμπα «ξεπουλημένη» και στη θέση των πενήντα άστρων, που συμβολίζουν τις Πολιτείες των ΗΠΑ, ήταν πενήντα λογότυποι, της Nike, των Mc Donald's, της Κάμελ, της Occidental Petroleum και δεκάδων άλλων πολυεθνικών εταιριών.

Με αυτή τη συμβολική κίνηση διαδηλωτές από πλείστες οργανώσεις, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο «Σκιώδες Συνέδριο» που θα διεξαχθεί παράλληλα με το Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Λος Αντζελες, από τις 14 έως τις 17 του Αυγούστου, θέλουν να υποδεχτούν τους εκλέκτορες που θα δώσουν το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου για τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, στον νυν αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Την ίδια στιγμή, τέσσερις πολέμιοι της «παγκοσμιοποίησης» που συμμετείχαν επί εδάφους στην επιχείρηση, συλλαμβάνονταν. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την υπερβολική επιρροή που έχουν στην αμερικανική πολιτική οι πολυεθνικές εταιρίες. «Η αμερικανική Δημοκρατία έχει ξεπουληθεί σε εκείνον που θα βάλει περισσότερο χρήμα στη ζυγαριά - στις μεγάλες εταιρίες - σε βάρος της φωνής και της ψήφου του λαού» θα δηλώσουν εν χορώ.

Σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης των Αγγέλων, ξενοδοχοϋπάλληλοι διαδήλωναν κατά της ακολουθούμενης πολιτικής στον εργασιακό τομέα αλλά και για τους σχεδιασμούς για τις μελλούμενες ιδιωτικοποιήσεις και την ουσιαστική κατάργηση του «κοινωνικού» κράτους.

Ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι

Το «θερμόμετρο» σήμερα θα φτάσει στο κατακόρυφο καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το Σκιώδες Συνέδριο. Το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι διοργανωτές είναι βαρύ: Τη Δευτέρα, θέμα των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων θα είναι: «Ανθρώπινες ανάγκες και όχι επιχειρησιακή απληστία». Την Τρίτη στο επίκεντρο θα βρεθεί και θα καταγγελθεί η φυλετική και οικονομική ανισότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, το θέμα που καίει αυτή την εποχή τις ΗΠΑ: Αστυνομική βία, βιομηχανικό σύμπλεγμα των φυλακών, θανατική ποινή, στρατοκρατούμενες πόλεις και πολιτικοί κρατούμενοι. Για την αυλαία των κινητοποιήσεων κράτησαν μάλλον το καλύτερο. «Παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική Ισότητα και Διεθνής Αλληλεγγύη. Μετανάστες και τα δικαιώματα ιθαγενών και Εργαζομένων».

Οι ίδιοι τονίζουν: «δεν πιστεύουμε ότι το πραγματικό μήνυμα των κινητοποιήσεών μας κατάφερε να ακουστεί όσο θα θέλαμε. Αυτή τη φορά νομίζουμε ότι θα το κατορθώσουμε». Οι προετοιμασίες και κυρίως η διάθεση και η οργανωτικότητα που επιδεικνύουν οι διοργανωτές έκαναν ακόμη και την «Ουάσιγκτον Ποστ», να το σημειώσει στο άρθρο της την Παρασκευή 11/8. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμένεται μέγα πλήθος και αυτή τη «φορά οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να ακουστούν δυνατά».

Παράλληλα, η «Ουάσιγκτον Ποστ» θα σημειώσει με σημασία ότι «όλη η πόλη είναι επί ποδός πολέμου». Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και οι παρεμφερείς δρόμοι γύρω από το Κέντρο που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών, έχουν κλείσει εδώ και μέρες. Η ταχυδρομική υπηρεσία έχει αφαιρέσει όλα τα ταχυδρομικά κουτιά. Η πόλη οχυρώνεται για τα καλά. Το σκηνικό εξάλλου είναι γνώριμο και μέχρι στιγμής έχει αποδώσει. Μετά το φιάσκο του Σιάτλ, όλες οι αρχές έχουν ένα σκοπό, να αποτρέψουν ανάλογες μαχητικές διαδηλώσεις. Μεταμόρφωσαν την Ουάσιγκτον σε «εμπόλεμο ζώνη». Το ίδιο και τη Φιλαδέλφεια κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.

Πάντως, αν και οι διοργανωτές δε φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι, γεγονός παραμένει ότι ακόμη και σήμερα, δέκα μέρες μετά, 341 διαδηλωτές παραμένουν έγκλειστοι σε διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα της Πολιτείας της Πενσυλβάνια και, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις, καθημερινά αντιμετωπίζουν βασανιστήρια από τους δεσμοφύλακες.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΟΛΟΜΒΙΑ - ΗΠΑ
Ενας «μύκητας» προκαλεί θύελλες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ .-

Στο όνομα του «πολέμου κατά της κοκαΐνης» και κυρίως 1,3 δισ. δολαρίων που χορηγήθηκαν από τις ΗΠΑ προς την κυβέρνηση του Αντρές Παστράνα, εντείνονται οι πιέσεις για την εισαγωγή και εμφύτευση ενός μύκητα στο κολομβιανό έδαφος που έχει τη δυνατότητα να κατατρώγει τα φυτά που παράγουν την κόκα αλλά και άλλου είδους ναρκωτικές ουσίες.

Προς το παρόν το «μεγαλόπνοο» σχέδιο των Αμερικανών έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από περιβαλλoντολογικές οργανώσεις στις ΗΠΑ και στην Κολομβία αλλά ακόμη και από τον ίδιο τον Κολομβιανό υπουργό Περιβάλλοντος Χουάν Μαΐρ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι στηριζόμενοι στις έρευνες του υπουργείου Γεωργίας υπερθεματίζουν, ότι τα τεστ έδειξαν πως ο μύκητας Fusarium oxysporum, είναι ένας πολύ καλός χημικός παράγοντας ελέγχου και καταστροφής του φυτών της κόκας, από όπου παράγεται η κοκαΐνη. Κατά αυτόν τον τρόπο, οι Αμερικανοί ερίζουν ότι μπορούν να «επιτεθούν» στα 300.000 εκτάρια που υπολογίζεται ότι είναι οι καλλιέργειες της κοκαΐνης και επιπροσθέτως με αυτή την κίνηση να μειώσουν δραστικά την παραγωγή και τη διακίνησή της, τουλάχιστον προς τις ΗΠΑ, που φθάνει τους 500 τόνους ετησίως.

Ο Μαΐρ τόνισε ότι δήλωσε προς τους Αμερικανούς: «το σχέδιό σας κύριοι δεν είναι ευπρόσδεκτο». Ο Μαΐρ έχει τη στήριξη αλλά και τις μελέτες δεκάδων οικολογικών οργανώσεων εντός και εκτός των τειχών, όπου αναφέρουν ότι τα συμπεράσματα οδηγούν πως η εισαγωγή ενός τέτοιου δραστικού μύκητα στο έδαφος της Κολομβίας θέτει σε άμεσο κίνδυνο το πολύ ευαίσθητο και πολύπαθο οικοσύστημα του Αμαζονίου, ένα από τα πιο πολυποίκιλα αλλά και σε άμεσο κίνδυνο οικοσύστημα του πλανήτη. Το παράδειγμα της Πολιτείας της Φλόριδας, όπου πέρσι εμφυτεύτηκε ένα είδος αυτού του μύκητα για να καταπολεμηθούν οι καλλιέργειες της μαριχουάνας, είναι συντριπτικό. Μαζί με τις καλλιέργειες της μαριχουάνας και οι αγροτικές καλλιέργειες υπέστησαν ανήκεστες βλάβες και οι αγρότες σχεδόν καταστράφηκαν. Τελικά το σχέδιο μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις των Αγροτικών Ενώσεων της Πολιτείας αλλά και των διαφόρων Οικολογικών και Περιβαλλοντολογικών οργανώσεων εγκαταλείφθηκε. Τώρα είναι η σειρά των Κολομβιανών να αντιδράσουν... Πολλές οργανώσεις τονίζουν: «αν ήταν κακό για τη Φλόριδα γιατί να είναι καλό για εμάς;», αναρωτιούνται και αντιδρούν στην προοπτική να γίνει η Κολομβία το «ζωντανό εργαστήριο» των ΗΠΑ. Δικαίως...

Φυσικά το δίκαιο δεν ενδιαφέρει κανένα αξιωματούχο στις ΗΠΑ, και δη τους «τσάρους του πολέμου των ναρκωτικών» που επιμένουν ότι είναι απολύτως ασφαλές ενώ κλείνουν τα αυτιά τους σε όλες τις φωνές που αντιτίθενται και τονίζουν, ότι ο μύκητας Fusarium - ποικιλία του οποίου χρησιμοποιείται ως βιολογικό όπλο - ευθύνεται για άγνωστες ασθένειες οι οποίες προήλθαν από την επαφή ανθρώπου με τον επίμαχο μύκητα ή παράγωγά του...

ΚΕΙΜΕΝΟΛΕΖΑΝΤΑ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Associated Press

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι εργαζόμενοι και αγρότες χωρίς γη διαδήλωσαν στα τέλη της βδομάδας για τις πολιτικές της «ελεύθερης αγοράς» που επιβάλλει η κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και που έχουν αποτέλεσμα τη διαρκή χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου, την καταλήστευσή τους. Η συγκέντρωσή τους μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία ήταν εντυπωσιακή

ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Πραγματικός εφιάλτης για τις φτωχές χώρες ο ΠΟΕ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ αποκάλεσε σε έκθεσή της τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αληθινό εφιάλτη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτείνοντας μεταξύ άλλων να τεθεί ο ΠΟΕ υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΟΪΤΕΡΣ», η έκθεση των μελετητών, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη και παρουσιάστηκε στην υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτει τους ανοιχτούς εμπορικούς κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θεωρώντας πως λειτουργούν στη βάση «βαρέως άδικων ακόμη και προκατειλημμένων προϋποθέσεων, ενώ ουσιαστικά προωθούν μία διαδικασία δεύτερης αποικιοκρατικοποίησης...». Η ίδια έκθεση κάνει έκκληση για «ριζοσπαστική αναθεώρηση του όλου συστήματος εμπορικής φιλελευθεροποίησης» και κάνει λόγο για ανάγκη μίας «κριτικής θεώρησης» του Οργανισμού στη βάση αμοιβαίων πλεονεκτημάτων «τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις φτωχές χώρες».

Οι κανόνες των 137 μελών του ΠΟΕ, υποστηρίζουν οι επικεφαλής νομικοί εμπειρογνώμονες-συγγραφείς της έκθεσης (ο Ολόνγκα Ολιαμπάνγκο από την Ουγκάντα και ο Ντεπίκα Ουνταγκάμα από τη Σρι Λάνκα) «αντικατοπτρίζουν μία ατζέντα που υπηρετεί μόνο την προώθηση των συμφερόντων κυρίαρχων πολυεθνικών εταιριών, που ήδη μονοπωλούν περιοχές του διεθνούς εμπορίου». Οι ίδιοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το καθαρό αποτέλεσμα των κανονισμών λειτουργίας του ΠΟΕ είναι, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου, ένας αληθινός εφιάλτης»...

Ενδιαφέροντα, αν και όχι καινοφανή, τα συμπεράσματα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία εάν εγκριθεί σε επικείμενη συνεδρίαση υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνεδρίαση - διάρκειας έξι βδομάδων - της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτη και Απρίλη. Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει μία ακόμη αφορμή για την αληθινή ταυτότητα και τους πραγματικούς σκοπούς που υπηρετεί ο ΠΟΕ.

ΛΕΤΟΝΙΑ
Στις ατραπούς του αγώνα...

Στη Λετονία η κυβέρνηση κατατάσσει τους πολίτες σε πρώτη, δεύτερη ή τρίτη κατηγορία - ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις ή το από πού κατάγεται, μπορεί κάποιος να θεωρείται έως και... «μη πολίτης» της χώρας. Το βιοτικό επίπεδο πέφτει. Και η κυβέρνηση μηρυκάζει τις οικονομίστικες «επιτυχίες» της. Ο Αλφρέντ Ρούμπιξ, πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, μιλά στο «Ρ»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ