Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ
Διαδηλώνοντας κατά της «ξεπουλημένης» Αμερικής

Την Τρίτη το πρωί δύο γυναίκες κρέμονταν στην κυριολεξία από την οροφή του δεκαπενταώροφου ξενοδοχείου «Φιγκερόα». Δεν επρόκειτο για κάποια γυμναστική επίδειξη. Στόχος των δύο αυτών γυναικών ήταν η ανάρτηση της αμερικανικής σημαίας με τη στάμπα «ξεπουλημένη» και στη θέση των πενήντα άστρων, που συμβολίζουν τις Πολιτείες των ΗΠΑ, ήταν πενήντα λογότυποι, της Nike, των Mc Donald's, της Κάμελ, της Occidental Petroleum και δεκάδων άλλων πολυεθνικών εταιριών.

Με αυτή τη συμβολική κίνηση διαδηλωτές από πλείστες οργανώσεις, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο «Σκιώδες Συνέδριο» που θα διεξαχθεί παράλληλα με το Συνέδριο των Δημοκρατικών, στο Λος Αντζελες, από τις 14 έως τις 17 του Αυγούστου, θέλουν να υποδεχτούν τους εκλέκτορες που θα δώσουν το χρίσμα του υποψηφίου Προέδρου για τις εκλογές της 7ης Νοέμβρη, στον νυν αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Την ίδια στιγμή, τέσσερις πολέμιοι της «παγκοσμιοποίησης» που συμμετείχαν επί εδάφους στην επιχείρηση, συλλαμβάνονταν. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την υπερβολική επιρροή που έχουν στην αμερικανική πολιτική οι πολυεθνικές εταιρίες. «Η αμερικανική Δημοκρατία έχει ξεπουληθεί σε εκείνον που θα βάλει περισσότερο χρήμα στη ζυγαριά - στις μεγάλες εταιρίες - σε βάρος της φωνής και της ψήφου του λαού» θα δηλώσουν εν χορώ.

Σε κάποιο άλλο σημείο της πόλης των Αγγέλων, ξενοδοχοϋπάλληλοι διαδήλωναν κατά της ακολουθούμενης πολιτικής στον εργασιακό τομέα αλλά και για τους σχεδιασμούς για τις μελλούμενες ιδιωτικοποιήσεις και την ουσιαστική κατάργηση του «κοινωνικού» κράτους.

Ετοιμοπόλεμοι και αποφασισμένοι

Το «θερμόμετρο» σήμερα θα φτάσει στο κατακόρυφο καθώς κορυφώνονται οι προετοιμασίες για το Σκιώδες Συνέδριο. Το πρόγραμμα που έχουν καταρτίσει οι διοργανωτές είναι βαρύ: Τη Δευτέρα, θέμα των διαδηλώσεων και των εκδηλώσεων θα είναι: «Ανθρώπινες ανάγκες και όχι επιχειρησιακή απληστία». Την Τρίτη στο επίκεντρο θα βρεθεί και θα καταγγελθεί η φυλετική και οικονομική ανισότητα που επικρατεί στις ΗΠΑ. Την Τετάρτη, το θέμα που καίει αυτή την εποχή τις ΗΠΑ: Αστυνομική βία, βιομηχανικό σύμπλεγμα των φυλακών, θανατική ποινή, στρατοκρατούμενες πόλεις και πολιτικοί κρατούμενοι. Για την αυλαία των κινητοποιήσεων κράτησαν μάλλον το καλύτερο. «Παγκόσμια κοινωνικο-οικονομική Ισότητα και Διεθνής Αλληλεγγύη. Μετανάστες και τα δικαιώματα ιθαγενών και Εργαζομένων».

Οι ίδιοι τονίζουν: «δεν πιστεύουμε ότι το πραγματικό μήνυμα των κινητοποιήσεών μας κατάφερε να ακουστεί όσο θα θέλαμε. Αυτή τη φορά νομίζουμε ότι θα το κατορθώσουμε». Οι προετοιμασίες και κυρίως η διάθεση και η οργανωτικότητα που επιδεικνύουν οι διοργανωτές έκαναν ακόμη και την «Ουάσιγκτον Ποστ», να το σημειώσει στο άρθρο της την Παρασκευή 11/8. Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι αναμένεται μέγα πλήθος και αυτή τη «φορά οι διαδηλωτές είναι αποφασισμένοι να ακουστούν δυνατά».

Παράλληλα, η «Ουάσιγκτον Ποστ» θα σημειώσει με σημασία ότι «όλη η πόλη είναι επί ποδός πολέμου». Ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και οι παρεμφερείς δρόμοι γύρω από το Κέντρο που θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο των Δημοκρατικών, έχουν κλείσει εδώ και μέρες. Η ταχυδρομική υπηρεσία έχει αφαιρέσει όλα τα ταχυδρομικά κουτιά. Η πόλη οχυρώνεται για τα καλά. Το σκηνικό εξάλλου είναι γνώριμο και μέχρι στιγμής έχει αποδώσει. Μετά το φιάσκο του Σιάτλ, όλες οι αρχές έχουν ένα σκοπό, να αποτρέψουν ανάλογες μαχητικές διαδηλώσεις. Μεταμόρφωσαν την Ουάσιγκτον σε «εμπόλεμο ζώνη». Το ίδιο και τη Φιλαδέλφεια κατά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών.

Πάντως, αν και οι διοργανωτές δε φαίνονται να είναι ικανοποιημένοι, γεγονός παραμένει ότι ακόμη και σήμερα, δέκα μέρες μετά, 341 διαδηλωτές παραμένουν έγκλειστοι σε διαφορετικά σωφρονιστικά ιδρύματα της Πολιτείας της Πενσυλβάνια και, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις, καθημερινά αντιμετωπίζουν βασανιστήρια από τους δεσμοφύλακες.


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ