Κυριακή 13 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΝΟΜΙΚΩΝ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
Πραγματικός εφιάλτης για τις φτωχές χώρες ο ΠΟΕ

ΓΕΝΕΥΗ.-

Ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ αποκάλεσε σε έκθεσή της τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου αληθινό εφιάλτη για τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτείνοντας μεταξύ άλλων να τεθεί ο ΠΟΕ υπό την ευθύνη των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο «ΡΟΪΤΕΡΣ», η έκθεση των μελετητών, η οποία δημοσιοποιήθηκε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη και παρουσιάστηκε στην υποεπιτροπή του ΟΗΕ για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απορρίπτει τους ανοιχτούς εμπορικούς κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θεωρώντας πως λειτουργούν στη βάση «βαρέως άδικων ακόμη και προκατειλημμένων προϋποθέσεων, ενώ ουσιαστικά προωθούν μία διαδικασία δεύτερης αποικιοκρατικοποίησης...». Η ίδια έκθεση κάνει έκκληση για «ριζοσπαστική αναθεώρηση του όλου συστήματος εμπορικής φιλελευθεροποίησης» και κάνει λόγο για ανάγκη μίας «κριτικής θεώρησης» του Οργανισμού στη βάση αμοιβαίων πλεονεκτημάτων «τόσο για τις πλούσιες όσο και για τις φτωχές χώρες».

Οι κανόνες των 137 μελών του ΠΟΕ, υποστηρίζουν οι επικεφαλής νομικοί εμπειρογνώμονες-συγγραφείς της έκθεσης (ο Ολόνγκα Ολιαμπάνγκο από την Ουγκάντα και ο Ντεπίκα Ουνταγκάμα από τη Σρι Λάνκα) «αντικατοπτρίζουν μία ατζέντα που υπηρετεί μόνο την προώθηση των συμφερόντων κυρίαρχων πολυεθνικών εταιριών, που ήδη μονοπωλούν περιοχές του διεθνούς εμπορίου». Οι ίδιοι καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το καθαρό αποτέλεσμα των κανονισμών λειτουργίας του ΠΟΕ είναι, ιδιαίτερα για τις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου, ένας αληθινός εφιάλτης»...

Ενδιαφέροντα, αν και όχι καινοφανή, τα συμπεράσματα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, η οποία εάν εγκριθεί σε επικείμενη συνεδρίαση υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, θα παρουσιαστεί στην ετήσια συνεδρίαση - διάρκειας έξι βδομάδων - της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον ερχόμενο Μάρτη και Απρίλη. Αν μη τι άλλο θα αποτελέσει μία ακόμη αφορμή για την αληθινή ταυτότητα και τους πραγματικούς σκοπούς που υπηρετεί ο ΠΟΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ