ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Θρασύδειλη ενέργεια

Νύχτα ξήλωσε το άγαλμα του Στάλιν η κυβέρνηση Σαακασβίλι

Μετά την ανατίναξη του Μνημείου για την Αντιφασιστική Νίκη, πριν από ένα περίπου εξάμηνο, κανείς δε θα μπορούσε να περιμένει κάτι καλύτερο από τη φιλοΝΑΤΟική κυβέρνηση της Γεωργίας. Ετσι, με πλήρη μυστικότητα, αργά τη νύχτα της Πέμπτης προς την Παρασκευή, οι αρχές της Γεωργίας προχώρησαν στην αποκαθήλωση του αγάλματος του Ιωσήφ Στάλιν από την κεντρική πλατεία της γενέτειρας πόλης του, Γκόρι.

Η κυβέρνηση του Μιχαήλ Σαακασβίλι επανειλημμένα δήλωνε τα τελευταία χρόνια την πρόθεσή της να απομακρυνθεί το άγαλμα. Πολλοί κάτοικοι του Γκόρι, οι οποίοι υπερασπίζονταν με πάθος τη μνήμη του Στάλιν, εξέφραζαν την πλήρη αντίθεσή τους με τις ενέργειες αυτές. Σύμφωνα με τα γεωργιανά ΜΜΕ, οι ντόπιοι κάτοικοι τίποτα δε γνώριζαν για τις προθέσεις των αρχών. Η νυχτερινή επιχείρηση κρατήθηκε μυστική και είχε ολοκληρωθεί πριν από το ξημέρωμα. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, αστυνομικοί με πολιτικά κακοποίησαν ένα τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού «Τριάλετι», που κατέφθασε μέσα στη νύχτα και έπαιρνε συνεντεύξεις από πολίτες που διαμαρτύρονταν για το νέο βανδαλισμό.

Για να μειώσει τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το επιβλητικό μπρούντζινο άγαλμα, ύψους 6 μέτρων, του Στάλιν θα μεταφερθεί στην αυλή του μουσείου του Γκόρι, που είναι αφιερωμένο στον Στάλιν.

«Στη χώρα δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόχρονα μουσείο κατοχής και μνημεία όσων με πρωτοβουλία τους έφεραν τον κατοχικό στρατό στη Γεωργία», δήλωσε με ανιστόρητο τρόπο ο Πρόεδρος Μ. Σαακασβίλι, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη νέα ενέργεια βανδαλισμού της κυβέρνησής του.

Με περισσό αντικομμουνιστικό μίσος και παραποιώντας βάναυσα την πραγματικότητα, ο υπουργός Πολιτισμού της Γεωργίας, Ν. Ρουρούα, δήλωσε πως «ο Στάλιν ήταν ένας πολιτικός εγκληματίας, που το 1921 έφερε τον μπολσεβίκικο στρατό στη Γεωργία, η οποία έμεινε υπό κατοχή 70 χρόνια. Ο Στάλιν ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε, πάνω σε εθνική βάση, τερατουργήματα αυτονομιών, που σήμερα δημιουργούν εμπόδια στη Γεωργία στην υπόθεση της συσπείρωσής της, της ελευθερίας και δημοκρατίας», επαναλαμβάνοντας τις πασίγνωστες συκοφαντίες περί «εγκλημάτων του σταλινισμού». Βεβαίως, ο υπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις πολιτικές και κοινωνικές κατακτήσεις που είχε ο λαός της Γεωργίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ενωσης, ούτε στο πώς μπόρεσαν να ζήσουν αρμονικά επί 7 δεκαετίες οι δεκάδες εθνότητες της Γεωργίας, σε αντίθεση με το σημερινό «σκορποχώρι», που ήρθε μαζί με την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Ούτε, βέβαια, γιατί ακόμη και οι αντικομμουνιστές προκάτοχοι του σημερινού Προέδρου Μ. Σαακασβίλι, οι Γκαμσαχούρντια και Σεβαρντνάτζε, δεν είχαν τολμήσει να πειράξουν έως σήμερα το άγαλμα του Στάλιν.

Να σημειωθεί πως οι σημερινές αρχές προτίθενται στην κεντρική πλατεία του Γκόρι να ανεγείρουν μνημείο των θυμάτων του πολέμου της Γεωργίας με τη Ρωσία, που έγινε τον Αύγουστο του 2008 για τον έλεγχο της Νότιας Οσετίας.


Ι. Π.

ΙΤΑΛΙΑ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Από τη διαδήλωση στη Ρώμη
Από τη διαδήλωση στη Ρώμη
ΡΩΜΗ.--

Στους δρόμους των ιταλικών πόλεων βγήκαν χτες εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μέτρα παρόμοια με αυτά που παίρνουν οι δυνάμεις του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα δύο μεγάλα συνδικάτα, CISL και UIL, έχουν εκφράσει θετική γνώμη για τα μέτρα και δεν πήραν μέρος στην απεργία.

Η Συνομοσπονδία Εργαζομένων της Ιταλίας (Cgil) που καλούσε στην απεργία υποστηρίζει πως θα πρέπει να δοθούν λύσεις για την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων λιτότητας, ενώ έχει ως βασικό αίτημα την επανεξέταση του προϋπολογισμού ώστε να κατανεμηθούν υποτίθεται ισομερώς τα βάρη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως τόσο το «Cgil» όσο και οι ηγεσίες των άλλων συμβιβασμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων (όλοι μέλη της συμβιβασμένης Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, όπου ανήκει και η ΓΣΕΕ) είχαν προκαλέσει δημοψήφισμα το 2007 ανάμεσα στους εργαζομένους για το ποια δικαιώματά τους θα πρέπει να περικοπούν...

Πάντως, χτες, οι εργαζόμενοι κυρίως στο δημόσιο συμμετείχαν μαζικά στην απεργία, ενώ αυτοί του ιδιωτικού τομέα και των μέσων μαζικής μεταφοράς έκαναν 4ωρη στάση εργασίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στη Ρώμη διαδήλωσαν 40.000 άνθρωποι ενώ στο Μιλάνο ξεπέρασαν τους 80.000.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 25 του Μάη δέσμη μέτρων λιτότητας για την εξοικονόμηση 24,9 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2011 και το 2012. Ανάμεσα στα άλλα περικόπτεται μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης των περιφερειακών κυβερνήσεων, «παγώνουν» οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια, «παγώνουν» οι προσλήψεις στο δημόσιο, μειώνονται σταδιακά μέχρι και 10% οι μισθοί των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων, καθυστερεί από 3 έως 6 μήνες η δυνατότητα συνταξιοδότησης για όσους εκπλήρωναν τα κριτήρια, κ.ά.

ΓΑΛΛΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιμονή στο όριο συνταξιοδότησης και ... παζάρια

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οι κινητοποιήσεις είναι σεβαστές και οι αντιδράσεις κατανοητές, αλλά η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω όσον αφορά στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια» διαμήνυσε, χτες, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Οπως υπογράμμισε, «όσο και να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, το δημογραφικό πρόβλημα, η αύξηση εκείνων που βαίνουν προς τη σύνταξη και ο μικρός αριθμός των νεοεισερχόμενων στην εργασία, προκαλεί μεγάλα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό λύνεται μόνο με την αύξηση των ορίων».

Παρ' όλα αυτά, ο Φιγιόν προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να «χρυσώσει το χάπι» προς τους εργαζόμενους, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις Σαρκοζί ότι υπάρχει περιθώριο άλλων τροποποιήσεων. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι δεν πρόκειται, όπως είπε, ένας άνθρωπος που άρχισε να δουλεύει στα 18 του χρόνια να συνταξιοδοτηθεί στα 62, ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» κ.ο.κ. Επίσης, υπογράμμισε ότι το 2018 θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και αν κριθεί ότι είναι εφικτό, θα μειωθούν και πάλι τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούσαν από την πρώτη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας για τη νέα διετή συλλογική σύμβαση. Οπως δήλωσαν, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, τους ανακοίνωσε ότι το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι το πολύ μια αύξηση της τάξης του 0,5% το χρόνο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους «παγώματος» των μισθών τους για τρία χρόνια.

Στο ζήτημα παρενέβη αμέσως ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της λαϊκής οργής και συνδικαλιστικών αντιδράσεων. Ο Φιγιόν υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μισθολογικού παγώματος και κάλεσε τα συνδικάτα να επιστρέψουν στο διάλογο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τις περαιτέρω κινήσεις του στο συνταξιοδοτικό, αναμένεται να συζητήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εντός της επόμενης βδομάδας.

ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να «μερεμετίσει» τα αντιλαϊκά μέτρα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Αντισυνταγματικές έκρινε χτες μερικές διατάξεις του νόμου για τα μέτρα λιτότητας το Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο η κυβέρνηση της Ρουμανίας υποστήριξε πως έχει ήδη ετοιμάσει ένα εναλλακτικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινώσει μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, πιθανολογείται μια αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 24% ή αύξηση του ενιαίου φόρου από 16% σε 20-22%.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε χτες πως έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις, χωρίς όμως να δίνει στη δημοσιότητα μια πλήρη αιτιολόγηση της απόφασής του, κάτι που αναμένεται να δώσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται τόσο στη μείωση κατά 15% των συντάξεων όσο και στον επανυπολογισμό των συντάξεων των δικαστών. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα άλλα επιβάλλονται μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση 15% σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, 70.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2010, κ.ά.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, δεκάδες αγανακτισμένοι Ρουμάνοι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρο-συγκρούσεις καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την είσοδο.

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Προειδοποίηση για απεργία

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Διορία μέχρι την ερχόμενη Τρίτη έδωσαν χτες οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των Νοτιοαφρικανών εργαζομένων στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας ενέργειας «Eskom», διεκδικώντας πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους, όπως μισθολογικές αυξήσεις 9% και μηνιαίο στεγαστικό επίδομα 4.000 ραντ.

Μετά από πολυήμερες διαπραγματεύσεις, εκπρόσωπος των συνδικαλιστών είπε χτες σε συνέντευξη Τύπου πως είναι πιθανή η έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων ακόμη και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, παρά το χαρακτηρισμό μιας τέτοιας αγωνιστικής δραστηριότητας σαν «παράνομη» από τη διοίκηση της «Eskom».

Η εργοδοσία προσφέρει στους εργαζόμενους αύξηση μισθών κατά 8% και 5,6% αύξηση κάποιων συγκεκριμένων επιδομάτων, όπως χορήγηση ποσού ύψους 12.000 ραντ σε δύο ισόποσες δόσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ