Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί να «μερεμετίσει» τα αντιλαϊκά μέτρα

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Αντισυνταγματικές έκρινε χτες μερικές διατάξεις του νόμου για τα μέτρα λιτότητας το Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο η κυβέρνηση της Ρουμανίας υποστήριξε πως έχει ήδη ετοιμάσει ένα εναλλακτικό πακέτο μέτρων, το οποίο θα ανακοινώσει μετά τη συνάντησή της με εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, πιθανολογείται μια αύξηση του ΦΠΑ από 19% στο 24% ή αύξηση του ενιαίου φόρου από 16% σε 20-22%.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε χτες πως έκρινε αντισυνταγματικές ορισμένες διατάξεις, χωρίς όμως να δίνει στη δημοσιότητα μια πλήρη αιτιολόγηση της απόφασής του, κάτι που αναμένεται να δώσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας. Ωστόσο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν πως η απόφαση του Δικαστηρίου αναφέρεται τόσο στη μείωση κατά 15% των συντάξεων όσο και στον επανυπολογισμό των συντάξεων των δικαστών. Υπενθυμίζεται πως ανάμεσα στα άλλα επιβάλλονται μείωση κατά 25% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση 15% σε συντάξεις και επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, 70.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσα στο 2010, κ.ά.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης, δεκάδες αγανακτισμένοι Ρουμάνοι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο για να συνομιλήσουν με τον Πρόεδρο της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν μικρο-συγκρούσεις καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την είσοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ