Σάββατο 26 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επιμονή στο όριο συνταξιοδότησης και ... παζάρια

ΠΑΡΙΣΙ.--

«Οι κινητοποιήσεις είναι σεβαστές και οι αντιδράσεις κατανοητές, αλλά η κυβέρνηση δε θα κάνει πίσω όσον αφορά στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια» διαμήνυσε, χτες, ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Οπως υπογράμμισε, «όσο και να διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, το δημογραφικό πρόβλημα, η αύξηση εκείνων που βαίνουν προς τη σύνταξη και ο μικρός αριθμός των νεοεισερχόμενων στην εργασία, προκαλεί μεγάλα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία και αυτό λύνεται μόνο με την αύξηση των ορίων».

Παρ' όλα αυτά, ο Φιγιόν προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να «χρυσώσει το χάπι» προς τους εργαζόμενους, επαναλαμβάνοντας τις διαβεβαιώσεις Σαρκοζί ότι υπάρχει περιθώριο άλλων τροποποιήσεων. Ως παράδειγμα έφερε το γεγονός ότι δεν πρόκειται, όπως είπε, ένας άνθρωπος που άρχισε να δουλεύει στα 18 του χρόνια να συνταξιοδοτηθεί στα 62, ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τα «βαρέα και ανθυγιεινά» κ.ο.κ. Επίσης, υπογράμμισε ότι το 2018 θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης και αν κριθεί ότι είναι εφικτό, θα μειωθούν και πάλι τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούσαν από την πρώτη συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας για τη νέα διετή συλλογική σύμβαση. Οπως δήλωσαν, ο υπουργός Εργασίας, Ερίκ Βερτ, τους ανακοίνωσε ότι το μόνο που μπορεί να συζητηθεί είναι το πολύ μια αύξηση της τάξης του 0,5% το χρόνο, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πλήρους «παγώματος» των μισθών τους για τρία χρόνια.

Στο ζήτημα παρενέβη αμέσως ο πρωθυπουργός, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω κλιμάκωση της λαϊκής οργής και συνδικαλιστικών αντιδράσεων. Ο Φιγιόν υποστήριξε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα μισθολογικού παγώματος και κάλεσε τα συνδικάτα να επιστρέψουν στο διάλογο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και για τις περαιτέρω κινήσεις του στο συνταξιοδοτικό, αναμένεται να συζητήσουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εντός της επόμενης βδομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ