ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπροστά με σκληρές, ταξικές μάχες

Η πρώτη αγωνιστική απάντηση έπληξε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, έπεται όμως και συνέχεια. το ίδιο αγωνιστική, ενωτική και ταξική

Η πραγματοποίηση δεκάδων αγωνιστικών, ταξικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας από εργαζόμενους σε όλη τη χώρα, την περασμένη Πέμπτη, τις οποίες οργάνωσαν οι δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, δυσκόλεψαν σημαντικά την κατάσταση για την κυβέρνηση, η οποία «πόνταρε» στις παρατάξεις της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, για να περάσει τα αντεργατικά της μέτρα σε καθεστώς «εργασιακής ειρήνης» με εργαλείο τον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης.

Σειρά τώρα έχουν οι επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που έχει εγκαίρως προγραμματίσει και προετοιμάζει το ΠΑΜΕ. Στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στην ΑΘήνα, στην Πράγα, με συγκεντρώσεις, οργανωτικές συσκέψεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και κάθε άλλη μορφή, μέχρι και το Νοέμβρη.

Χαρακτηριστικό είναι το συσσίτιο που θα γίνει την 1η Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη, στην πύλη του λιμανιού στις 8 το βράδυ, όταν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα τρώει στην προβλήτα 1 προσκαλεσμένος από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και την HELLEXPO. Ενα συσσίτιο που θα συμβολίζει την κατάσταση των ανέργων, αλλά και πολλών εργαζομένων από την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ παραδίπλα θα απολαμβάνετε ένα πλούσιο δείπνο.

Η μαχητικότητα, το εύρος και το πλήθος των ταξικών συγκεντρώσεων που προηγήθηκαν την περασμένη βδομάδα, έδειξαν ότι το ΠΑΜΕ μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των εργαζομένων που καταλαβαίνουν τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής και έχουν τη διάθεση να εμποδίσουν την πραγματοποίηση αυτών των στόχων, να προστατέψουν τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους, πολύ περισσότερο να τα διευρύνουν. Παράλληλα, έδειξε ότι ο κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός χάνει συνεχώς «έδαφος», δεν μπορεί να αποπροσανατολίζει, όπως έκανε παλιότερα, τους εργαζόμενους.

Η κατακραυγή που ξεσηκώθηκε από τη στιγμή που η κυβέρνηση έκανε γνωστές τις «προτάσεις» της - «μια ένταση που τη θεωρώ αδικαιολόγητη», είχε δηλώσει ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας - η οποία και εκφράστηκε σε μεγάλο βαθμό με τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις που έγιναν στις 24 Αυγούστου, ήταν εξάλλου ο λόγος που κυβέρνηση και συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς τακτικής, να προβάλλουν μια ψεύτικη αντιπαράθεση και να προετοιμάσουν το έδαφος για μια πιο πετυχημένη επάνοδο μετά από λίγες μέρες, χωρίς να εμποδίζουν στο ελάχιστο την πορεία υλοποίησης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής.

Ψευτοελιγμοί χωρίς αντίκρισμα

Το σκηνικό στήθηκε ως εξής, στον ψευτοδιάλογο που άρχισε την περασμένη Πέμπτη. Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ προσέρχεται στο «στρογγυλό τραπέζι», έχοντας στα χέρια της τους εννέα άξονες συζήτησης της κυβέρνησης, ένα ερωτηματολόγιο και τις τοποθετήσεις των υπουργείων Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης που δόθηκαν επιτόπου. Η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ ζητάει από το κυβερνητικό κλιμάκιο...«θέσεις» και αποφασίζει να διακόψει τη συμμετοχή της μέχρι να τις πάρει. Ο υπουργός Εργασίας Τ. Γιαννίτσης το... σκέφτεται και δεσμεύεται να δώσει «θέσεις» μέχρι τις 4 Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ, η πλειοψηφία διατηρεί την «ψυχραιμία» της και δεν κάνει τίποτα, για να οργανώσει αγωνιστικές διεκδικήσεις ενόψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης...

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ διαδήλωνε έξω από τον τόπο διεξαγωγής του «διαλόγου» στα γραφεία του ΟΑΕΔ στους Τράχωνες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του ΣΕΒ με την κυβέρνηση, ενώ η τελευταία είχε επιστρατεύσει ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να «προστατευτεί». Εξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, οι εργαζόμενοι δε διαπραγματεύονταν την παράδοση των κατακτήσεών τους, διεκδικούσαν ακόμη περισσότερες, αποφασισμένοι και μαχητικοί. Η φωνή της καταδίκης έφτασε όμως και μέσα στο χώρο του «διαλόγου», από αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ που μπήκε στο χώρο της συνάντησης και χάλασε το «αρμονικό» κλίμα, που είχαν κυβέρνηση και κεφάλαιο.

Ο αγώνας συνεχίζεται

Απέναντι σε αυτές τις ψευτομανούβρες, το ΠΑΜΕ αντιπαραθέτει ένα συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο και ένα πρόγραμμα δράσης με προοπτική, ικανό να στηρίξει τα αιτήματα των εργαζομένων της χώρας. Ο αγώνας δε σταμάτησε ποτέ, αλλά ο «κοινωνικός διάλογος» που έβαλε μπροστά η κυβέρνηση και οι αποφάσεις που ήδη έχει πάρει για το επόμενο χρονικό διάστημα, επιβάλλουν και μια νέα φάση αυτού του αγώνα, μια ποιοτική αναβάθμιση της αντεπίθεσης της εργατικής τάξης της χώρας. Οι κινητοποιήσεις της περασμένης βδομάδας, ήταν μόνο η αρχή. Η Θεσσαλονίκη ετοιμάζεται ήδη για μια νέα συγκέντρωση, πανελλαδικού χαρακτήρα, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στις 2 Σεπτέμβρη, ώστε ο πρωθυπουργός που θα μιλά από το βήμα των εγκαινίων και θα κάνει εξαγγελίες για τους μήνες που θα ακολουθήσουν, να ακούσει τη βροντερή φωνή των εργατοϋπαλλήλων να καταδικάζουν την πολιτική που τους οδηγεί στον εργασιακό μεσαίωνα.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα δράσης του ΠΑΜΕ, προβλέπει:

Μετά τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στις 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Η σύσκεψη θα γίνει στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ» στις 9 το πρωί και προσκαλούνται σ' αυτή Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και συνδικαλιστικά στελέχη. Σκοπός είναι: «Να συζητήσει ανοιχτά, δημοκρατικά, πλατιά, την πορεία του ΠΑΜΕ από την ίδρυσή του και να χαράξει νέους στόχους για την ταξική αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Να χαράξει και να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης, αγωνιστικό, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων της σε μια περίοδο που αυτά δέχονται σοβαρές επιθέσεις από την πολιτική της κυβέρνησης, από το κεφάλαιο και τη γραμμή της υποταγής, που ακολουθούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Στο μεταξύ, το ΠΑΜΕ θα συμμετέχει σε διαμαρτυρία ενάντια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που θα γίνει στην Πράγα. Το ΠΑΜΕ έχει αναπτύξει γενικότερα μια σημαντική προσπάθεια για την κοινή δράση των ταξικών δυνάμεων και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Στις 29 του Σεπτέμβρη, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ θα πάρει μέρος στη σύσκεψη Ευρωπαϊκών Αγωνιστικών Συνδικαλιστικών Δυνάμεων που γίνεται στη Γαλλία, δίνοντας παραπέρα έμφαση στις προσπάθειες πανευρωπαϊκού συντονισμού.

Στα μέσα Οκτώβρη, μέρα Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή φορέων από τους ΕΒΕ και τους αγρότες, οι οποίοι επίσης πλήττονται πολύμορφα από την πολιτική της κυβέρνησης.

Σ' αυτή τη φάση, το αγωνιστικό πρόγραμμα θα κορυφωθεί με πρόταση που θα κάνει το ΠΑΜΕ στα συνδικάτα για πραγματοποίηση απεργίας στα μέσα του Νοέμβρη.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο «απόσπασμα» αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα

Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη και διακηρυγμένη θέση ενάντια σε θεμελιακά δικαιώματα της εργατικής τάξης

Η πλήρης απασχόληση, το 8ωρο, η προστασία του εργαζόμενου από την εργοδοτική αυθαιρεσία, η σταθερή και με προοπτική χρόνου εργασία, είναι μερικοί βασικοί «αντίπαλοι» της κυβερνητικής πολιτικής, στην προσπάθειά της να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να υλοποιήσει τις αντίστοιχες οδηγίες των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η κυβέρνηση δε διαπραγματεύεται την πολιτική της, τη θεωρεί δεδομένη. Το έχει δείξει στην πράξη πολλές φορές, αν και κάθε φορά προσπαθεί να πείσει τους εργαζόμενους και όλο το λαό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επιπλέον, προσπαθεί να δείξει ότι η αντίσταση που συναντά είναι ανώδυνη γι' αυτή, την ίδια ώρα όμως ξεμπροστιάζεται, καθώς ενισχύει και χρησιμοποιεί περισσότερο τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, εξαναγκάζεται σε ελιγμούς που προβάλλει σαν δικές της εμπνεύσεις, εξαντλεί τα αποθέματά της σε υποστηρικτές της πολιτικής της μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, εκθέτοντάς τους όσο γίνεται περισσότερο για να κατασιγάσει αντιδράσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάζεται και να μην υλοποιήσει πλευρές της πολιτικής της, διστάζει μπροστά στις συνέπειες, αμφιβάλλει για τη δυνατότητά της να φτάσει μέχρι το τέλος, ταυτόχρονα όμως δεν το ομολογεί, το αποκρύπτει με διάφορους τρόπους και τη χρησιμοποίηση των πολλών φιλικών της μέσων ενημέρωσης, ηλεκτρονικών και εντύπων.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο, ότι την πολιτική της την προωθεί με το «μανδύα» της καταπολέμησης της ανεργίας. Ενα επιχείρημα σαθρό, αλλά αναγκαίο γι' αυτήν, ένα πρόσχημα χυδαίο, καθώς εκβιάζει την αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με ελάχιστη στήριξη από το κράτος. Στο μεταξύ, το ντόπιο κεφάλαιο σπάει τα ρεκόρ των κερδών και επιμένει ότι δεν «περισσεύει» τίποτα για τους εργαζόμενους και τους άνεργους! Σαφές είναι ωστόσο, ότι η κατάργηση των εργασιακών κατακτήσεων συμβαδίζει με την αύξηση της ανεργίας. Η ανεργία από 2,8% το 1980 και 7% το 1990, εκτινάχτηκε στο 11,7% το 1999, ακόμα και με τα επίσημα φιλτραρισμένα στοιχεία. Παράλληλα, αυξήθηκαν οι μακροχρόνια άνεργοι.

Στη σημερινή φάση, η κυβέρνηση έχει σα στόχο να κάνει την πολιτική της αποτελεσματική, κάτι που δεν είχε κατορθώσει παρά το νομοθετικό έργο της. Επιδιώκει να πάρει μέτρα που συμπληρώνουν τις προηγούμενες αποφάσεις της και να δημιουργήσει τις συνθήκες εφαρμογής και επέκτασης αυτών των αποφάσεων. Δεν ήταν τυχαίο που η κυβερνητική επιτροπή «χτύπησε» αρχικά με την ανακοίνωση των «πέντε σημείων», σαν βάση των αποφάσεων που έχει πάρει η κυβέρνηση και δήθεν θέτει υπό συζήτηση στον «κοινωνικό διάλογο» της απάτης.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας

Στο βαθμό που η κυβέρνηση κατορθώσει να επιβάλει νέες ρυθμίσεις για την παραπέρα «ελαστικοποίηση» του χρόνου εργασίας και μπορέσει να τις κάνει πράξη στους χώρους δουλιάς, το 8ωρο σαν δεδομένο ωράριο εργασίας, που επιτρέπει στον εργαζόμενο να προγραμματίσει την κοινωνική και οικογενειακή ζωή του και να εξασφαλίζει ελάχιστους χρόνους ανάπαυσης και ψυχαγωγίας, θα χτυπηθεί ανεπανόρθωτα.

Ακόμα και με τους όρους που έγινε ο πρώτος «κοινωνικός διάλογος» για την «Ανάπτυξη - Ανταγωνιστικότητα - Απασχόληση», η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να μη θέσει κάποιους όρους για την εφαρμογή της διευθέτησης. Ο βασικός ήταν η υποχρέωση συμφωνίας του σωματείου εργαζομένων για ν' αλλάξει το ωράριο εργασίας. Οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν περισσότερο από όσο περίμεναν οι εργοδότες και η κυβέρνηση, στις πιέσεις και στα εκβιαστικά διλήμματα.

Τυπικά, εάν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους, μια επιχείρηση μπορεί να επιβάλλει 9ωρη ή 10ωρη εργασία για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μερικών μηνών, όταν οι παραγωγικές της ανάγκες είναι μεγαλύτερες και στη συνέχεια να μειώσει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας ή να «ανταλλάξει» τις επιπλέον ώρες δουλιάς με ρεπό και μικρές άδειες. Σε κάθε περίπτωση δεν αποζημιώνονται υπερωριακά οι εργαζόμενοι.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταργήσει την προϋπόθεση συμφωνίας των εργαζομένων και να επιβάλει το «διευθυντικό δικαίωμα» και ίσως να προχωρήσει σε περισσότερες ακόμη, «τροποποιήσεις».

Οριο απολύσεων

Οι βιομήχανοι πιέζουν συστηματικά επί χρόνια για να ανατραπούν οι σημερινοί περιορισμοί στον αριθμό των απολύσεων ανά μήνα. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για να σπείρει σύγχυση. Σκοπός της είναι η αύξηση του ορίου και σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, προσανατολίζεται σε μια αύξηση από 2% που είναι σήμερα, στο 10% και με προοπτική πλήρους απελευθέρωσης. Πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Χ. Πρωτόπαππας, δήλωσε ότι σκοπός είναι η «ρύθμιση» του ορίου σχετικά με τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 49 εργαζόμενους και αυτές από 50 εργαζόμενους και πάνω, οι οποίες αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, καθώς για τις πρώτες δεν ισχύει το 2%. Αυτή η διατύπωση δεν αναιρεί τους σκοπούς της κυβέρνησης, γιατί το όριο μπορεί να χτυπηθεί με πρόσχημα την «ισότητα» στην αντιμετώπιση των μεν και των δε. Η αύξηση του ορίου θα ενδυναμώσει τη δυνατότητα των εργοδοτών να εκβιάζουν τους εργαζόμενους, χωρίς να χρειάζεται να απειλούν ότι θα κλείσουν εντελώς την επιχείρησή τους, όπως έχει γίνει σε πολλές περιπτώσεις.

Γενίκευση της μερικής απασχόλησης

Πρόκειται επίσης για μια πολύ σημαντική πλευρά της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής, ένα θέμα «κλειδί» για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παράλληλα, ένα ζήτημα που μπορεί να δυσκολέψει καθοριστικά τους εργαζόμενους. Η μερική απασχόληση νομοθετήθηκε από την τελευταία κυβέρνηση της ΝΔ και ενισχύθηκε από τις τελευταίες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά εξετάζεται η γενίκευσή της και στο δημόσιο, για να ολοκληρωθεί μια διαδρομή που ξεκίνησε από τον ιδιωτικό τομέα και πέρασε πριν δυο χρόνια στις επιχειρήσεις και στους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Παράλληλα, θα επιδιωχτεί η ενίσχυσή της σε όλους αυτούς τους τομείς.

Ανεξάρτητα από τις όποιες προϋποθέσεις τεθούν, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες ηγεσίες του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, να περάσουν το μέτρο, σημασία για το κεφάλαιο έχει, να ενισχυθεί. Αφού γίνει καθεστώς και εκατοντάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι ενταχθούν στη μισή δουλιά, οι προϋποθέσεις μπορούν και να αλλάξουν, η όποια επίπλαστη «προστασία» να καταργηθεί.

Μείωση εργοδοτικών εισφορών

Μια ακόμη ευκαιρία για να απαλλάξει τους βιομηχάνους από «έξοδα» και να τονώσει τα υπερκέρδη τους η κυβέρνηση. Πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν, καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να χάσουν σημαντικά έσοδα από μια τέτοια ρύθμιση. Τη συμφωνία του στο μέτρο έτρεξε να δηλώσει και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, που το θέλει να συνδυάζεται με... αύξηση της απασχόλησης. Η κυβέρνηση, με βάση επίσημες δηλώσεις, προσανατολίζεται στη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 25%, ενώ η εισφοροδιαφυγή οργιάζει!

Υπερωρίες

Κάτι για ρύθμιση αναφέρει η κυβέρνηση και... χαίρεται η ΓΣΕΕ. Ωστόσο, οι οποιεσδήποτε ρυθμίσεις για την υπερεργασία και την υπερωρία, δεν μπορούν να ιδωθούν ξεχωριστά από τις εξελίξεις στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη μερική απασχόληση. Με τη διευθέτηση δε χρειάζονται οι εργοδότες τις υπερωρίες, τις έχουν χωρίς καν να τις πληρώνουν.


Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια!

Η ανακοίνωση-αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 8 μ.μ.

Avaton

Στη νέα αγωνιστική, ταξική συνάντηση, στη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ στις 8 μ.μ., ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης- κεφαλαίου-Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και νέους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην ανακοίνωση- κάλεσμα τονίζει ότι «καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, όλους τους εργαζόμενους, και τις οικογένειές τους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, σε αγωνιστικό προσκλητήριο», καθώς: «Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας, που θα σημαδέψει τη ζωή των εργατών, των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια».

«Δε θα το επιτρέψουμε, συνεχίζει το ΠΑΜΕ. Με τον οργανωμένο, ταξικό αγώνα, έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε, ματαιώσουμε τα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων εργατικών αιτημάτων, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, υιοθετώντας τις αξιώσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών επιδιώκει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, με τη συνενοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, να περάσει, κατά τα πρότυπα της "ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ", "πακέτο" διαλυτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις».

Η αλήθεια για τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ τονίζεται:

- Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθείται η κατάργηση του 8ωρου, αφαιρείται η δυνατότητα παρέμβασης του συνδικάτου και δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να «διευθετούν», σε κάθε χώρο δουλιάς.

- Προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού απολύσεων από το 2% στο 10%.

- Γενικεύεται η «μερική απασχόληση» στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων.

- Απεμπολά την ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότηση και λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετατρέποντας την υγεία σε εμπόρευμα.

- Προωθεί την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

- Με μηδέν βελτιώσεις προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τον εκτοπισμό των μισών μαθητών από το Λύκειο.

Εξάλλου, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση .

Ο μύθος της αντιμετώπισης της ανεργίας

«Η κυβέρνηση - επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του - προσπαθεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους προβάλλοντας το μύθο της αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία είναι γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος και θεριεύει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε απομόνωση των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αφού:

«Οι ευθύνες του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ιστορικές. Αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων και επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με φραστικές διαφοροποιήσεις και ελιγμούς σκοπιμότητας.

Η τακτική της "ταξικής συναίνεσης" είναι άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης του 1997-1998 και η υπογραφή στο αντεργατικό κατασκεύασμα με τον τίτλο "ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" άναψε το πράσινο φως στην κυβερνητική, εργοδοτική επίθεση.

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά τα αντεργατικά μέτρα, καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τους κάθε είδους στημένους "διαλόγους", να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς και τους κλάδους σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων. Να οργανώσουν Επιτροπές Αγώνα, να αναπτύξουν πολύμορφες μορφές πάλης στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων. Η αποτελεσματική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλει επίμονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση της δράσης των σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν με αποφασιστικότητα και προοπτική σκληρές ταξικές μάχες».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. `Η θα υποταχτούμε στη νέα βαρβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων, λέγοντας "ναι" στο σάρωμα των θεμελιακών μας κατακτήσεων ή θα δράσουμε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, απαιτώντας:

- Το δικαίωμα στη δουλιά, πλήρη - σταθερή απασχόληση, αντιπάλεμα των απολύσεων.

- Την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, με επιδότηση στο 80% του βασικού ημερομίσθιου και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μέχρι να βρούνε δουλιά.

- Τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, 35ωρο με κατοχυρωμένο 7ωρο, 5ήμερο (30ωρο για τα βαρέα, ανθυγιεινά επαγγέλματα) με αναβάθμιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων.

- Κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

- Σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

- Σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

- Την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τις διευρυμένες, σύγχρονες ανάγκες.

- Τη μείωση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, την αύξηση των συντάξεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ