Κυριακή 27 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να ματαιωθούν τα αντεργατικά σχέδια!

Η ανακοίνωση-αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συγκέντρωση, που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 8 μ.μ.

Avaton

Στη νέα αγωνιστική, ταξική συνάντηση, στη συγκέντρωση που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 2 του Σεπτέμβρη στην πλατεία ΧΑΝΘ στις 8 μ.μ., ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης- κεφαλαίου-Ευρωπαϊκής Ενωσης για ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και νέους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στην ανακοίνωση- κάλεσμα τονίζει ότι «καλεί την εργατική τάξη της χώρας μας, όλους τους εργαζόμενους, και τις οικογένειές τους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, σε αγωνιστικό προσκλητήριο», καθώς: «Κινδυνεύουν θεμελιακά δικαιώματα που οι προηγούμενες γενιές κατέκτησαν με πολύχρονους αγώνες. Προωθείται ένας βάρβαρος εργασιακός μεσαίωνας, που θα σημαδέψει τη ζωή των εργατών, των εργαζομένων τα επόμενα χρόνια».

«Δε θα το επιτρέψουμε, συνεχίζει το ΠΑΜΕ. Με τον οργανωμένο, ταξικό αγώνα, έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε, ματαιώσουμε τα σχέδιά τους, να διεκδικήσουμε αποφασιστικά την ικανοποίηση των δίκαιων εργατικών αιτημάτων, να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής».

Αναφερόμενο στις αντεργατικές μεθοδεύσεις, επισημαίνει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, υιοθετώντας τις αξιώσεις των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών επιδιώκει μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" της απάτης, με τη συνενοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ, των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, να περάσει, κατά τα πρότυπα της "ΛΕΥΚΗΣ ΒΙΒΛΟΥ", "πακέτο" διαλυτικών ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις».

Η αλήθεια για τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ τονίζεται:

- Με το πρόσχημα της καταπολέμησης της ανεργίας, προωθείται η κατάργηση του 8ωρου, αφαιρείται η δυνατότητα παρέμβασης του συνδικάτου και δίνεται το ελεύθερο στους εργοδότες να «διευθετούν», σε κάθε χώρο δουλιάς.

- Προβλέπεται η αύξηση του ποσοστού απολύσεων από το 2% στο 10%.

- Γενικεύεται η «μερική απασχόληση» στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

- Απαλλάσσονται οι εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δυναμιτίζοντας τα θεμέλια των ασφαλιστικών ταμείων.

- Απεμπολά την ευθύνη του κράτους για τη χρηματοδότηση και λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου, μετατρέποντας την υγεία σε εμπόρευμα.

- Προωθεί την πλήρη κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης.

- Με μηδέν βελτιώσεις προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις από τον εκτοπισμό των μισών μαθητών από το Λύκειο.

Εξάλλου, οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της ΔΕΘ θα κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση .

Ο μύθος της αντιμετώπισης της ανεργίας

«Η κυβέρνηση - επισημαίνει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του - προσπαθεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους προβάλλοντας το μύθο της αντιμετώπισης της ανεργίας. Η ανεργία είναι γέννημα του εκμεταλλευτικού συστήματος και θεριεύει από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, την ενσωμάτωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί σε απομόνωση των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, αφού:

«Οι ευθύνες του κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού, των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ είναι ιστορικές. Αρνούνται την ανάπτυξη των αγώνων και επιχειρούν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους με φραστικές διαφοροποιήσεις και ελιγμούς σκοπιμότητας.

Η τακτική της "ταξικής συναίνεσης" είναι άκρως επικίνδυνη για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Η συμμετοχή της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης του 1997-1998 και η υπογραφή στο αντεργατικό κατασκεύασμα με τον τίτλο "ΣΥΜΦΩΝΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ" άναψε το πράσινο φως στην κυβερνητική, εργοδοτική επίθεση.

Το ΠΑΜΕ καταδικάζει και αντιπαλεύει αποφασιστικά τα αντεργατικά μέτρα, καταγγέλλει τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, να απαιτήσουν την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από τους κάθε είδους στημένους "διαλόγους", να μετατρέψουν τους τόπους δουλιάς και τους κλάδους σε απροσπέλαστα οχυρά υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργατικών κατακτήσεων. Να οργανώσουν Επιτροπές Αγώνα, να αναπτύξουν πολύμορφες μορφές πάλης στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των ταξικών αγώνων. Η αποτελεσματική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική επιβάλλει επίμονη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, τη μαζικοποίηση και την ενίσχυση της δράσης των σωματείων, την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, το δυνάμωμα των ταξικών δυνάμεων.

Η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να σφυρηλατήσουν την αγωνιστική τους ενότητα, να συντονίσουν την πάλη τους με την αγροτιά και τα μικρομεσαία στρώματα της πόλης, να δώσουν με αποφασιστικότητα και προοπτική σκληρές ταξικές μάχες».

Δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «περιθώρια για αυταπάτες δεν υπάρχουν. `Η θα υποταχτούμε στη νέα βαρβαρότητα των κυβερνητικών αποφάσεων, λέγοντας "ναι" στο σάρωμα των θεμελιακών μας κατακτήσεων ή θα δράσουμε με αγωνιστική ενότητα και ταξική συνέπεια, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και παραταξιακές προτιμήσεις, απαιτώντας:

- Το δικαίωμα στη δουλιά, πλήρη - σταθερή απασχόληση, αντιπάλεμα των απολύσεων.

- Την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων, με επιδότηση στο 80% του βασικού ημερομίσθιου και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, μέχρι να βρούνε δουλιά.

- Τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, 35ωρο με κατοχυρωμένο 7ωρο, 5ήμερο (30ωρο για τα βαρέα, ανθυγιεινά επαγγέλματα) με αναβάθμιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, μισθολογικών δικαιωμάτων.

- Κοινωνική ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

- Σύγχρονο Δημόσιο Σύστημα Υγείας πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.

- Σύγχρονη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

- Την αύξηση των μισθών, σύμφωνα με τις διευρυμένες, σύγχρονες ανάγκες.

- Τη μείωση του ορίου συνταξιοδοτικής ηλικίας στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, την αύξηση των συντάξεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ