ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούνη 2010
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΣΕΡΡΕΣ - ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΛΟΙΜΩΞΗ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ
Με ολική τύφλωση κινδυνεύουν τρεις ασθενείς

Τη σκανδάλη «οπλίζει» η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία

Τρεις από τους 13 ασθενείς που μολύνθηκαν από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στη «Γενική κλινική Ιασώ Ευθυμίου Μ. και Σία ΟΕ» των Σερρών, κινδυνεύουν με ολική τύφλωση, ενώ οι άλλοι δέκα έχουν υποβληθεί σε συμπληρωματική επέμβαση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του μικροβίου.

Τα πρώτα συμπτώματα της ενδοφθαλμίτιδας - πρόκειται για σπάνια αλλά πολύ σοβαρή επιπλοκή - στους ασθενείς παρουσιάστηκαν την επόμενη μέρα των χειρουργικών επεμβάσεων για καταρράκτη στις οποίες υποβλήθηκαν την περασμένη βδομάδα. Οι εγχειρήσεις έγιναν από τρεις διαφορετικούς οφθαλμίατρους που συνεργάζονται με την ιδιωτική κλινική. Οταν παρουσιάστηκαν οι σοβαρές επιπλοκές, οι ασθενείς απευθύνθηκαν στις οφθαλμολογικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και τελικά χειρουργήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ.

Αναμένεται να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργαστηρίων από τις πανεπιστημιακές κλινικές, όπου νοσηλεύονται οι παθόντες, ενώ κλιμάκιο των ελεγκτών του υπουργείου Υγείας επισκέφθηκε χτες την κλινική για να διερευνήσει τα χειρουργεία και τα ιατρικά εργαλεία της κλινικής. Ηδη λουκέτο έχειν μπει στα χειρουργεία της ιδιωτικής κλινικής των Σερρών.

Η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης έδωσε εντολή στον επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ Μ. Σαμπατακάκη, να διενεργήσει περαιτέρω έρευνα την υπόθεση, ενώ ο προϊστάμενος της 4ης Υγειονομικής Μονάδας, Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που επισκέφθηκε την ιδιωτική κλινική δήλωσε ότι: «Με τα σημερινά στοιχεία, δεν προκύπτει πρόβλημα με την άδεια λειτουργίας της κλινικής». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα».

Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε προς την αστυνομία η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών, ζητώντας να διαπιστωθεί αν οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια η γενικευμένη ενδοφθαλμίτιδα που εμφάνισαν οι ασθενείς.

Μειώνουν το προσωπικό κατά 42%

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο Υγεία - Πρόνοια μένουν στον έλεγχο των ιδιωτών τέτοια περιστατικά θα αυξάνονται, αφού όταν η ασφάλεια και η περίθαλψη των ασθενών εξαρτάται από την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των κλινικαρχών και των μονοπωλίων δεν υπάρχει καμιά κόκκινη γραμμή.

Χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που έγιναν με το Προεδρικό Διάταγμα 235 του 2000 που καθορίζει τις προδιαγραφές νόμιμης λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών, το οποίο κι αυτό σήμερα δεν εφαρμόζεται στην ολότητά του. Πριν το 2000, οριζόταν πως για μία γενική ιδιωτική κλινική χωρητικότητας 100 κλινών, στην πρωινή βάρδια έπρεπε να υπάρχουν 16 γιατροί, 55 νοσηλευτές και 6 τραυματιοφορείς. Με το νέο καθεστώς που έφερε το ΠΔ 235, για μια αντίστοιχη κλινική, απαιτούνταν 11 γιατροί, 31 νοσηλευτές και 2 τραυματιοφορείς.

Ακόμα όμως και στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου δίνονται συνεχώς παρατάσεις στα δέκα αυτά χρόνια για την εφαρμογή όλων των άρθρων του ΠΔ, το οποίο έχει πολύ ελαστικότερα κριτήρια όσον αφορά τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών ακόμα και σε σχέση με το αντίστοιχο νόμο του Σούρλα της δεκαετίας του '90. Παράλληλα, δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και φυσικά πολιτική βούληση για την υλοποίηση αυτών που προβλέπει το ΠΔ. Βέβαια, το Προεδρικό Διάταγμα αναθέτει την ευθύνη της απόφασης διακοπής λειτουργίας μιας κλινικής στην οικεία νομαρχία, αλλά στην πράξη αυτό δε συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Την τήρηση των προδιαγραφών λειτουργίας των ιδιωτικών κλινικών εξετάζει το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και όποτε διαπιστώνουν μη συμμόρφωση των ιδιωτικών κλινικών με το ΠΔ επιβάλλει πρόστιμα, τα οποία οι κλινικάρχες προτιμούν να πληρώνουν από το να συμμορφώνονται με τις οδηγίες του ΣΕΥΥΠ.

Οσον αφορά την «ελεύθερη επιλογή» των ασθενών να διαλέγουν μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών Υγείας, σίγουρα συνδέεται με τη δίμηνη ή και περισσότερο αναμονή για την πρώτη εξέταση στο δημόσιο νοσοκομείο, αλλά και με την - άγνωστη στη συνέχεια - διάρκεια της αναμονής για προγραμματισμό στο χειρουργείο...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Ανασυγκρότηση στην προοπτική της αντεπίθεσης

Η σύσκεψη του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη 23μελούς Επιτροπής

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν την πάλη τους μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανατροπή της πολιτικής που καρατομεί τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους, συνολικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαίωσαν αγωνιστές ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα για την ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του αγωνιστικού και ριζοσπαστικού πόλου στο αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

«Σ' αυτή την περίοδο, που γενικεύεται η επίθεση της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και του ΔΝΤ στις λαϊκές οικογένειες, οι ανάπηροι και γονείς και κηδεμόνες οργανώνουν τον αγώνα τους, υπερασπίζουν κατακτήσεις, το δικαίωμα σε μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης, «ανοίγοντας» τη σύσκεψη. «Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους. Η βαρβαρότητα δεν μπορεί να γίνει και δε θα αφήσουμε να γίνει τρόπος ζωής. Μπορούμε να κατακτήσουμε μια άλλη ανάπτυξη που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», τόνισε. Επισήμανε τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι οικογένειες των ΑμΕΑ ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Μόλις 15.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες φοιτούν σε σχολεία υποβαθμισμένα, χωρίς προσωπικό. Πάνω από 185.000 παιδιά είναι εκτός εκπαίδευσης, περιθωριοποιημένα. Την ίδια ώρα οι γονείς καλούνται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών τους, για το σχολείο, τα ειδικά βοηθήματα, τα τεχνικά μέσα, που έπρεπε να παρέχει δωρεάν το κράτος.
  • Η χώρα διαθέτει μόλις 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης, ενώ χρειάζονται 2.000 και οι ανάπηροι αναγκάζονται να καταφεύγουν - όσοι έχουν να πληρώσουν - στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η φτώχεια και εξαθλίωση μαστίζει τις οικογένειες των ΑμΕΑ απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 85% με βάση τα επίσημα στοιχεία, που υποτιμούν το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες της ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμΕΑ και μια σειρά άλλων αναπηρικών οργανώσεων όχι μόνο δεν μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους αλλά στηρίζουν ολόπλευρα την πολιτική που σμπαραλιάζει τις ανάγκες τους. Επιβεβαιώνεται και έτσι, λοιπόν, η ανάγκη αλλαγής συσχετισμού, ολόπλευρης ενίσχυσης του ΠΑΜΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία για τις οδυνηρές καταστάσεις που βιώνουν τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Μεταφέρθηκε η αγωνία των νέων αναπήρων που μαστίζονται απ' την ανεργία, των γονιών που επωμίζονται όλο το βάρος της φροντίδας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών, αφού απουσιάζουν οι αναγκαίες κρατικές δομές για τα ΑμΕΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα περικόπτονται και οι ελάχιστες παροχές που υπήρχαν.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ οι Θωμάς Δημουλάς και Λέττα Μεθωνιού, επισήμαναν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΣΕΑΑΝ στην οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαία η συμβολή όλων στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τη νίκη της εργατικής τάξης, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κάλεσαν τους ανάπηρους, γονείς και κηδεμόνες να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη εκλέχτηκε 23μελής γραμματεία της ΣΕΑΑΝ προκειμένου το επόμενο διάστημα να δυναμώσει η δράση με αιτήματα αντίστοιχα των λαϊκών αναγκών, όπως: Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή. Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, υλικά, τεχνικά βοηθήματα για ΑμΕΑ, για τροφεία σε κέντρα ειδικής αγωγής, κλπ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση και αύριο για την Υγεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα ιατρεία του ΙΚΑ στη Νεάπολη διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 30 Ιούνη, στις 8.30 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΕΗ: Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της προχώρησαν χτες εργαζόμενοι της Επιχείρησης, αντιδρώντας στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

ΜΕΤΑΛΛΟ: Στην απόλυση ενός εργαζόμενου προχώρησε αντιπροσωπεία της εταιρείας TOYOTA στην περιοχή του Ζωγράφου, με την αιτιολογία της μείωσης προσωπικού. Το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» προχώρησε σε άμεση παρέμβαση, απαιτώντας την επαναπρόσληψη του εργαζόμενου.

ΕΚΑΒ: Σε τετράωρη στάση εργασίας (9πμ-1μμ) προχωρούν μεθαύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι θα προχωρήσουν και σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑΤΡΟΙ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν μεθαύριο στις 8 π.μ. γιατροί από όλη την Ελλάδα, καταγγέλλοντας τα αντιασφαλιστικά μέτρα και την υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ