Τρίτη 29 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΥΓΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Ανασυγκρότηση στην προοπτική της αντεπίθεσης

Η σύσκεψη του Σαββάτου ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη 23μελούς Επιτροπής

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη του Σαββάτου
Την αποφασιστικότητά τους να δυναμώσουν την πάλη τους μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης και την ανατροπή της πολιτικής που καρατομεί τα δικαιώματα των αναπήρων και των οικογενειών τους, συνολικά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, επιβεβαίωσαν αγωνιστές ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες των ΑμΕΑ σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα για την ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του αγωνιστικού και ριζοσπαστικού πόλου στο αναπηρικό και γονεϊκό κίνημα.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, της Γραμματείας Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων.

«Σ' αυτή την περίοδο, που γενικεύεται η επίθεση της κυβέρνησης, των μεγαλοεπιχειρηματιών, της ΕΕ και του ΔΝΤ στις λαϊκές οικογένειες, οι ανάπηροι και γονείς και κηδεμόνες οργανώνουν τον αγώνα τους, υπερασπίζουν κατακτήσεις, το δικαίωμα σε μια ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης, «ανοίγοντας» τη σύσκεψη. «Πληρώσαμε την ανάπτυξή τους, δε θα πληρώσουμε και την κρίση τους. Η βαρβαρότητα δεν μπορεί να γίνει και δε θα αφήσουμε να γίνει τρόπος ζωής. Μπορούμε να κατακτήσουμε μια άλλη ανάπτυξη που στο κέντρο της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του», τόνισε. Επισήμανε τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν σήμερα οι οικογένειες των ΑμΕΑ ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως:

  • Μόλις 15.000 παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες φοιτούν σε σχολεία υποβαθμισμένα, χωρίς προσωπικό. Πάνω από 185.000 παιδιά είναι εκτός εκπαίδευσης, περιθωριοποιημένα. Την ίδια ώρα οι γονείς καλούνται να πληρώσουν απ' την τσέπη τους για την εκπαίδευση και αποκατάσταση των παιδιών τους, για το σχολείο, τα ειδικά βοηθήματα, τα τεχνικά μέσα, που έπρεπε να παρέχει δωρεάν το κράτος.
  • Η χώρα διαθέτει μόλις 200 δημόσιες κλίνες αποκατάστασης, ενώ χρειάζονται 2.000 και οι ανάπηροι αναγκάζονται να καταφεύγουν - όσοι έχουν να πληρώσουν - στον ιδιωτικό τομέα.
  • Η φτώχεια και εξαθλίωση μαστίζει τις οικογένειες των ΑμΕΑ απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ η ανεργία στους ικανούς προς εργασία ανάπηρους ξεπερνά το 85% με βάση τα επίσημα στοιχεία, που υποτιμούν το πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, οι ηγεσίες της ΕΣΑμεΑ, ΠΟΣΓΚΑμΕΑ και μια σειρά άλλων αναπηρικών οργανώσεων όχι μόνο δεν μπαίνουν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αναπήρων και των οικογενειών τους αλλά στηρίζουν ολόπλευρα την πολιτική που σμπαραλιάζει τις ανάγκες τους. Επιβεβαιώνεται και έτσι, λοιπόν, η ανάγκη αλλαγής συσχετισμού, ολόπλευρης ενίσχυσης του ΠΑΜΕ.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταφέρθηκε σημαντική εμπειρία για τις οδυνηρές καταστάσεις που βιώνουν τα ΑμΕΑ και οι οικογένειές τους ως αποτέλεσμα της πολιτικής ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Μεταφέρθηκε η αγωνία των νέων αναπήρων που μαστίζονται απ' την ανεργία, των γονιών που επωμίζονται όλο το βάρος της φροντίδας, εκπαίδευσης και αποκατάστασης των παιδιών, αφού απουσιάζουν οι αναγκαίες κρατικές δομές για τα ΑμΕΑ, ενώ το τελευταίο διάστημα περικόπτονται και οι ελάχιστες παροχές που υπήρχαν.

Παρεμβαίνοντας εκ μέρους του ΠΑΜΕ οι Θωμάς Δημουλάς και Λέττα Μεθωνιού, επισήμαναν τον πρωτοπόρο ρόλο της ΣΕΑΑΝ στην οργάνωση της αντεπίθεσης του λαού, τονίζοντας ότι στις σημερινές συνθήκες είναι αναγκαία η συμβολή όλων στην πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, τη νίκη της εργατικής τάξης, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Κάλεσαν τους ανάπηρους, γονείς και κηδεμόνες να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή απεργία και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Στη σύσκεψη εκλέχτηκε 23μελής γραμματεία της ΣΕΑΑΝ προκειμένου το επόμενο διάστημα να δυναμώσει η δράση με αιτήματα αντίστοιχα των λαϊκών αναγκών, όπως: Πολιτική πρόληψης της αναπηρίας. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Πρόνοια και Ειδική Αγωγή. Να απαγορευτεί η επιχειρηματική δράση σ' αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς. Καμία πληρωμή για φάρμακα, θεραπείες, υλικά, τεχνικά βοηθήματα για ΑμΕΑ, για τροφεία σε κέντρα ειδικής αγωγής, κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ