ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Προστασία στο κεφάλαιο, στον «Καιάδα» 1,3 εκατομμύρια άνεργοι

Η μακροχρόνια ανεργία συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους στο δρόμο. Αστεγος με την «πραμάτεια του» κοντά στο Λευκό Οίκο
Η μακροχρόνια ανεργία συνήθως οδηγεί τους ανθρώπους στο δρόμο. Αστεγος με την «πραμάτεια του» κοντά στο Λευκό Οίκο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η ανεργία μπορεί να καλπάζει, αλλά 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή για διάστημα έξι μηνών και επιπλέον, θα δυσκολεύονται ακόμη και να επιζήσουν, καθώς για τρίτη συνεχόμενη φορά Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, συνεπικουρούμενοι και από Δημοκρατικούς, μπλόκαραν το νομοσχέδιο στη Γερουσία που θα έδινε παράταση της καταβολής των επιδομάτων ανεργίας για αυτούς τους ανθρώπους, μέχρι τις 30 Νοέμβρη.

Συνεπώς, ενώ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, όταν έληξε και η τελευταία παράταση, είχαν κοπεί τα επιδόματα για 903.000 ανέργους, στις 26 Ιούνη ο αριθμός έφτασε στα 1,3 εκατομμύρια. Επίσης, καθώς το Κογκρέσο έχει κλείσει για διακοπές μιας βδομάδας, αυτό σημαίνει ότι ακόμη 200.000 άνεργοι σύμφωνα με το πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» θα προστεθούν στον τεράστιο κατάλογο. Και θα προστίθενται κάθε εβδομάδα μέχρι τη στιγμή που το «Κογκρέσο αποφασίσει να δράσει».

Δύσκολο να δράσει το Κογκρέσο. Εχει «άλλους πονοκεφάλους» όπως το να εγκρίνει το νομοσχέδιο όπου κρίθηκε η «σαρωτική μεταρρύθμιση για τη Γουόλ Στριτ», ένα νομοσχέδιο που θα ξεπλύνει την ασυδοσία του κεφαλαίου που έχει αποκαλυφθεί σε όλες τις διαστάσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Ετσι η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση και αλλαγή των κανόνων στο χρηματο-επενδυτικό σύστημα της χώρας με 237 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά, αφού πρώτα οι Δημοκρατικοί είχαν αφαιρέσει το μέτρο της φορολόγησης των τραπεζών προκειμένου να υπάρξουν «σκόπελοι» στην έγκρισή του. Ο «πολυπόθητος» βέβαια νόμος, που έχει έκταση περίπου 2.000 σελίδων, απομένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έδραξε την ευκαιρία και διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς ότι χάρη στο νέο νόμο οι ΗΠΑ «δε θα ξαναζήσουν κρίση, όμοια με αυτήν των ετών 2007-2009 (...) εξαιτίας της ανευθυνότητας κάποιων λίγων».

«Τέλειωσε το πάρτι στη Wall Street», ισχυρίστηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι.

Μεταξύ άλλων, στο νομοθέτημα προβλέπεται η σύσταση μιας «Αρχής Προστασίας του Καταναλωτή» η οποία θα λειτουργεί εντός της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed), ενώ απαγορεύεται εφεξής να διασωθούν στις ΗΠΑ μεγάλοι οικονομικοί όμιλοι με τα χρήματα των φορολογουμένων.

ΓΑΛΛΙΑ
Περικοπές στο δημόσιο, απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

ΠΑΡΙΣΙ.--

Εκατόν πενήντα «μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους και του δημόσιου τομέα» παρουσίασε, χτες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Φρανσουά Μπαρουέν, προωθώντας περαιτέρω μία από τις βασικότερες προεκλογικές διακηρύξεις του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος μιλούσε για «ευέλικτο και ολιγάριθμο δημόσιο, που δε θα είναι δαπανηρό». Ισως το ενδεικτικότερο μέτρο που αποδεικνύει και το χαρακτήρα των προωθούμενων «αλλαγών» είναι η επισημοποίηση της απόφασης για μη αντικατάσταση ενός στους δύο δημοσίους υπαλλήλους που φεύγουν με σύνταξη. Μεγάλο μέρος των περικοπών αυτών αφορά στη δημόσια εκπαίδευση, όπου έχουν, ήδη, γίνει πολλές κινητοποιήσεις και τα κενά έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ο Μπαρουέν υποστήριξε ότι με την εφαρμογή των μέτρων αυτών μεταξύ 2011-2013, οι θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα είναι λιγότερες κατά 100.000, ενώ άλλες 50.000 έχουν περικοπεί από το 2008 μέχρι σήμερα. Οι περικοπές αυτές θα αποφέρουν «εξοικονόμηση, όπως υποστήριξε, 10 δισεκατομμυρίων ευρώ», εκ των οποίων τα τρία έχει εξαγγελθεί ότι θα επιστρέψουν υπό την μορφή «μπόνους παραγωγικότητας» στους δημοσίους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί αλλάζουν παράλληλα και οι συνθήκες εργασίας και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι θ' αμείβονται και με βάση την παραγωγικότητά τους, ενώ θα υπόκεινται σε υπηρεσιακές μετακινήσεις και σε αλλαγές εργασιακού αντικειμένου, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Πρόκειται, ουσιαστικά, για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και οριστική εγκατάλειψη του χαρακτήρα του.

Απολύσεις, όμως, (ο έτερος τρόπος του ευγενικότερου «μείωση θέσεων») ανακοίνωσε και ο πολυεθνικός όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών «Teleperformance», η οποία θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες του είδους της παγκοσμίως. Η εταιρεία ανακοίνωσε 830 απολύσεις, καθώς θα κλείσει οκτώ από τα 22 παραρτήματά της στη Γαλλία. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε άλλες 585 που έγιναν το 2009. Η αιτιολογία γνωστή: Ο κύκλος εργασιών του ομίλου μειώθηκε κατά 12%, άρα η εταιρεία θα πρέπει να θυσιάσει εργαζομένους στο βωμό της διατήρησης των κερδών της.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΚΡΑ.-- Τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες όταν κατέρρευσε παράνομο ορυχείο χρυσού στη Νότια Γκάνα από τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή τις προηγούμενες ημέρες. Οι ομάδες διάσωσης εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς την ώρα του δυστυχήματος εργάζονταν περισσότερα από 130 άτομα στο ορυχείο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Συμμάχους για το σχηματισμό κυβέρνησης αναζητά το μαοϊκό κόμμα στο Νεπάλ μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με άλλες πολιτικές δυνάμεις, αφού παρά το ότι έχει τους περισσότερους βουλευτές, δε συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε ανθρωποκυνηγητό έχουν επιδοθεί οι κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις στο ινδικό κρατίδιο, Τσατισγκάρ, προκειμένου να εντοπίσουν «μαοϊκούς αντάρτες» που σκότωσαν 26 αστυνομικούς την Τετάρτη.

ΜΑΝΙΛΑ.-- Δύο κυβερνητικοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χτες στις Φιλιππίνες, σε νέα επίθεση μαοϊκών στην επαρχία Κεσόν.

ΣΕΟΥΛ.-- Νοτιοκορεατικό δικαστήριο επέβαλε ποινές κάθειρξης 10 ετών σε δύο άνδρες από τη ΛΔ Κορέας, με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορές της και είχαν στόχο να δολοφονήσουν το Χουάνγκ Τζανγκ-γιοπ, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ Κορέας που έφυγε στη Ν. Κορέα το 1997. Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας αρνήθηκε κάθε ανάμειξή της, σημειώνοντας ότι η υπόθεση εντάσσεται στην προσπάθεια της Ν. Κορέας να κλιμακώσει την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

ΗΠΑ
«Δούρειος ίππος» με έδρα την αμερικανική πρεσβεία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «πλέον δύσκολη σχέση» των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο, αυτή με τη Βενεζουέλα, όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρτούρο Βαλενσουέλα, σε ομιλία του, στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, προσπαθεί να χειριστεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Εκτός του «διαλόγου, του ειλικρινούς διαλόγου» για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» όπως δήλωσε ο Βαλενσουέλα, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε το διορισμό του δρ. Λάρυ Πάλμερ ως νέου πρέσβη στη Βενεζουέλα. Και παρά το γεγονός ότι ο Πάλμερ φαίνεται να «διαφέρει» από τους προηγούμενους πρέσβεις, όπως ο Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ ή ο απερχόμενος Πάτρικ Ντάντυ, καθώς ο Πάλμερ είναι Αφροαμερικανός και ακαδημαϊκός, η επιλογή δε γίνεται τυχαία όπως αναφέρει η βενεζουελανο-αμερικάνα δικηγόρος - δημοσιογράφος Εβα Κόλινγκερ, γνωστή για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη μόνιμη προσπάθεια επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα για την υπονόμευση της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες (που σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση στηρίζεται από το 60% του πληθυσμού). Οπως σημειώνει η Κόλινγκερ για τον Πάλμερ «ανήκει στην ίδια κατηγορία και ενδεχομένως είναι και πιο επικίνδυνος».

Ο Πάλμερ έχει διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής στην Ονδούρα, θεωρείται υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και της προώθησης συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Το πλέον χαρακτηριστικό όμως στοιχείο του πλούσιου βιογραφικού του είναι ότι είναι πρόεδρος του Διαμερικανικού Ιδρύματος, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ενώ βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη και χρηματοδότηση ΜΚΟ. Η βασική δουλειά του Πάλμερ ως πρέσβη θα είναι να εργάζεται με διάφορα «κοινωνικά δίκτυα και οργανώσεις, να τις υποστηρίζει και να τις χρηματοδοτεί στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα τρόπος παρέμβασης και υπονόμευσης», εκτιμάει η Κόλινγκερ.

ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ - ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζεται το «κατασκοπευτικό σίριαλ»

ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ένταλμα σύλληψης έχει προχωρήσει η κυπριακή αστυνομία για τον Κρίστοφερ Ρόμπερτ Μέτσος, του ενός από τους 11 συλληφθέντες που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, ο οποίος, μετά από δικαστική απόφαση αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 20.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους αλλά δεν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα όπως προβλεπόταν. Ως «πιθανό σενάριο» αναφέρεται πως έχει καταφύγει στα κατεχόμενα, ωστόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας υποστήριξε πως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως έχει εγκαταλείψει το έδαφος της Κύπρου, χωρίς όμως αυτό να μπορεί να αποκλειστεί.

Χτες το βράδυ (τοπική ώρα) αναμενόταν να γίνουν δικαστικές ακροάσεις για να αφεθούν ελεύθεροι με εγγύηση οι 9 φερόμενοι ύποπτοι στις ΗΠΑ, ενώ στην τελευταία ύποπτο, την 28χρονη Αννα Τσάπμαν, την πιο προβεβλημένη στα διεθνή μέσα, το δικαστήριο αρνήθηκε να την αφήσει ελεύθερη με εγγύηση.

Τέλος, χτες εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε πως «σε περίπτωση που θεωρηθεί αναγκαίο» θα δοθεί βοήθεια στους συλληφθέντες, ενώ πρόσθεσε πως η Μόσχα χρειάζεται πλήρη πληροφόρηση για το «τι ακριβώς συνέβη». Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη η Ρωσία είχε δηλώσει πως μέλη της ομάδας που κατηγορείται για κατασκοπεία είναι Ρώσοι, ωστόσο απέρριψε τους ισχυρισμούς πως λειτουργούσαν ενάντια στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ