Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
«Δούρειος ίππος» με έδρα την αμερικανική πρεσβεία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την «πλέον δύσκολη σχέση» των ΗΠΑ στην αμερικανική ήπειρο, αυτή με τη Βενεζουέλα, όπως τη χαρακτήρισε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Αρτούρο Βαλενσουέλα, σε ομιλία του, στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς, προσπαθεί να χειριστεί η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Εκτός του «διαλόγου, του ειλικρινούς διαλόγου» για τον οποίο οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές» όπως δήλωσε ο Βαλενσουέλα, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε το διορισμό του δρ. Λάρυ Πάλμερ ως νέου πρέσβη στη Βενεζουέλα. Και παρά το γεγονός ότι ο Πάλμερ φαίνεται να «διαφέρει» από τους προηγούμενους πρέσβεις, όπως ο Γουίλιαμ Μπράουνφιλντ ή ο απερχόμενος Πάτρικ Ντάντυ, καθώς ο Πάλμερ είναι Αφροαμερικανός και ακαδημαϊκός, η επιλογή δε γίνεται τυχαία όπως αναφέρει η βενεζουελανο-αμερικάνα δικηγόρος - δημοσιογράφος Εβα Κόλινγκερ, γνωστή για τις αποκαλύψεις σχετικά με τη μόνιμη προσπάθεια επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα για την υπονόμευση της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες (που σύμφωνα με χτεσινή δημοσκόπηση στηρίζεται από το 60% του πληθυσμού). Οπως σημειώνει η Κόλινγκερ για τον Πάλμερ «ανήκει στην ίδια κατηγορία και ενδεχομένως είναι και πιο επικίνδυνος».

Ο Πάλμερ έχει διατελέσει στο παρελθόν πρεσβευτής στην Ονδούρα, θεωρείται υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς και της προώθησης συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου. Το πλέον χαρακτηριστικό όμως στοιχείο του πλούσιου βιογραφικού του είναι ότι είναι πρόεδρος του Διαμερικανικού Ιδρύματος, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση, ενώ βασικός του στόχος είναι η υποστήριξη και χρηματοδότηση ΜΚΟ. Η βασική δουλειά του Πάλμερ ως πρέσβη θα είναι να εργάζεται με διάφορα «κοινωνικά δίκτυα και οργανώσεις, να τις υποστηρίζει και να τις χρηματοδοτεί στο όνομα της προώθησης της δημοκρατίας, το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα τρόπος παρέμβασης και υπονόμευσης», εκτιμάει η Κόλινγκερ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ