Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΕ
Νέο επεισόδιο στον «πόλεμο των αιθέρων»

ΖΥΡΙΧΗ.--

Εξι χρόνια μετά την κατάθεση της μήνυσης από τις ΗΠΑ εναντίον των επιχορηγήσεων της εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών Airbus από την ΕΕ και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου - ΠΟΕ τη δικαιώνει, αλλά ο πόλεμος των «αιθέρων» μεταξύ ΕΕ και Ευρώπης που κρατά χρόνια δεν πρόκειται να λήξει ακόμη.

Η απόφαση του ΠΟΕ είναι «μια μεγάλη νίκη για τις ΗΠΑ», όπως ανέφερε ο Αμερικανός εκπρόσωπος Εμπορίου Ρον Κερκ. Και η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing χαιρέτισε «τη μεγάλη δικαστική νίκη» και ζήτησε από την Airbus να επιστρέψει τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια που έχει λάβει σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθεί και μετά το τελευταίο πλήγμα που ήταν η απώλεια του μονοπωλίου της στην ασιατική αγορά μετά την παραγγελία οκτώ αεροσκαφών Α330-200 στα μέσα Ιούνη από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ταϊβάν, Eva Airlines.

Από την πλευρά της, η ΕΕ δηλώνει διά μέσου της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «απογοητευμένη από κάποια από τα συμπεράσματα της ειδικής επιτροπής» του ΠΟΕ. Η ανακοίνωση συμπληρώνει ότι η ΕΕ «δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ασκήσει έφεση κατά αυτών των συμπερασμάτων ή κατά άλλων δυσμενών συμπερασμάτων, όμως θα το αποφασίσει σε σύντομο διάστημα». Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπεύθυνος για θέματα Εμπορίου Κάρελ ντε Γκουχτ επεσήμανε ότι τώρα η ΕΕ περιμένει την απόφαση του ΠΟΕ, που αναμένεται στα μέσα Ιουλίου, για τη μήνυση που έχει καταθέσει η ΕΕ κατά των κρατικών επιχορηγήσεων που λαμβάνει η Boeing από τις ΗΠΑ «για να έχουμε μία ολοκληρωμένη ιδέα της αντιδικίας», συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η ΕΕ είναι «πρόθυμη» να διαπραγματευτεί ένα φιλικό διακανονισμό με τις ΗΠΑ για τον αεροναυπηγικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ