Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ - ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Τελωνειακή ένωση ... μετ' εμποδίων

Σε ισχύ τέθηκε χτες, 1η του Ιούλη, η τελωνειακή ένωση, που έχουν συμφωνήσει Ρωσία, Λευκορωσία και Καζαχστάν. Ομως, ενώ η Ρωσία και το Καζαχστάν ήδη ενέκριναν τον «τελωνειακό κώδικα», η Λευκορωσία δεν επιβεβαίωσε την είδηση, που μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι, πως το Κοινοβούλιό της σε κλειστή συνεδρίασή του στις 30 του Ιούνη επικύρωσε το συγκεκριμένο «κώδικα».

Οπως δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Εμπορίου του Καζαχστάν, Ζανάρ Αϊτζάνοβα, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας θα πάρει μέρος στη συνάντηση κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας των 3 χωρών, που θα διεξαχθεί στις 5 του Ιούλη στην πρωτεύουσα του Καζαχστάν, Αστάνα. Εκεί αναμένεται και να δοθεί το «πράσινο φως» για την τελωνειακή ένωση.

Να σημειωθεί πως η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση υπογράφτηκε στο Μινσκ στις 27 του Νοέμβρη του 2009 και προανήγγειλε τη δημιουργία κοινής νομικής βάσης της τελωνειακής ένωσης στα πλαίσια της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας (ΕΟΚ), παίρνοντας υπόψη την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζαχστάν.

Ο Α' αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ι. Σουβάλοφ, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την καθυστέρηση της επικύρωσης του «κώδικα» από τη Λευκορωσία, σημείωσε πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αρμόδιοι φορείς των 3 χωρών θα έπρεπε να γνωριστούν και να εγκρίνουν ένα μεγάλο αριθμό ντοκουμέντων, κάτι που πιθανόν να δημιούργησε καθυστερήσεις.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, έκανε λόγο για «ιστορική επιλογή της Ρωσίας, που είναι ο δρόμος της ολοκλήρωσής της με τους κοντινότερους γείτονες και εταίρους» και με τους οποίους «ο ρωσικός λαός έζησε για αιώνες στα πλαίσια ενιαίου κράτους. Οι πόρτες αυτής της ολοκλήρωσης και για ακόμη βαθύτερο επίπεδο είναι ανοιχτές. Οσοι το επιθυμούν μπορούν να επωφεληθούν από αυτό».

Με αυτόν τον τρόπο ο Β. Πούτιν απηύθυνε επί της ουσίας πρόσκληση στις αστικές τάξεις των άλλων χωρών, που προήλθαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, να εντάξουν τις χώρες τους στην τελωνειακή ένωση, που συγκροτεί η Ρωσία.

Να σημειωθεί, ωστόσο, πως η καθυστέρηση της Λευκορωσίας δεν οφείλεται απλώς στον πρόσφατο ολιγοήμερο «ενεργειακό πόλεμο» με τη Ρωσία, αλλά σε διαφωνίες που έχει για τη νέα ένωση. Ετσι πρόσφατα σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, δήλωσε πως η Ρωσία συμπεριφέρεται στη νεοϊδρυόμενη ένωση ως «ελέφαντας σε υαλοπωλείο» επικυρώνοντας ή ακυρώνοντας διάφορα σημεία των συμφωνιών.

Την ίδια ώρα, γίνεται φανερό πως εφόσον δεν αμφισβητείται ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που ακολουθεί και η Λευκορωσία, καθώς και η ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση της οικονομίας της με αυτήν της Ρωσίας, δεν της απομένουν και πολλά περιθώρια ελιγμών και στο συγκεκριμένο ζήτημα της τελωνειακής ένωσης, η οποία έχει ήδη προκαλέσει την αρνητική αντίδραση της ΕΕ, στα πλαίσια των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών της τελευταίας με τη Ρωσία.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ