Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ενίσχυση της κατοχής ζητά ο Πετρέους

Το ζήτημα της ενεργότερης συμμετοχής των συμμάχων των ΗΠΑ ξανά στο προσκήνιο

Η εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής σε καταυλισμό στα περίχωρα της Καμπούλ την ίδια ώρα που τα γεράκια του πολέμου θέλουν και άλλες δυνάμεις
Η εικόνα της ΝΑΤΟικής κατοχής σε καταυλισμό στα περίχωρα της Καμπούλ την ίδια ώρα που τα γεράκια του πολέμου θέλουν και άλλες δυνάμεις
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

«Η ενίσχυση του αγώνα κατά των Ταλιμπάν και η προστασία της ζωής των αμάχων» ισχυρίστηκε ότι θα είναι ο γνώμονας της στρατηγικής του ο νέος διοικητής των αμερικανο - ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους, προσπαθώντας να πείσει ότι προωθεί μία νέα κατοχική στρατηγική, η οποία στην πραγματικότητα δε διαφοροποιείται από την ιμπεριαλιστική της βάση. Ο Ντ. Πετρέους επισκέφθηκε το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει καθήκοντα και ενώπιον των συμμάχων, απαιτώντας να αποδείξουν την ουσιαστική τους συνεργασία στον πόλεμο.

Η ανάληψη καθηκόντων του νέου διοικητή συνοδεύτηκε με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ότι 32 «Ταλιμπάν» σκοτώθηκαν σε πολύωρες μάχες στην επαρχία Χελμάντ και αιχμαλωτίστηκε ένας από τους αρχηγούς τους. Ο Ντ. Πετρέους υπογράμμισε τη «σημασία του πολέμου» στους κατοχικούς συμμάχους, που εμφανίζονται απρόθυμοι να συμβάλουν τόσο οικονομικά όσο και σε κατοχικές δυνάμεις στην ενίσχυση της κατοχής. Τη «λύση» Πετρέους υποστήριξε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν, υπογραμμίζοντας ότι αλλάζει ο διοικητής και όχι η στρατηγική του ΝΑΤΟ για το Αφγανιστάν. Χτες η αμερικανική βουλή αναμενόταν να εγκρίνει την πρόταση του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, για επιπλέον 33 δισεκατομμύρια δολάρια που αφορούν τη χρηματοδότηση των 30.000 νέων στρατιωτών, που θα ενισχύουν την κατοχή, τη στιγμή που 21 Αμερικανοί βουλευτές τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από τον πόλεμο, συγκρίνοντάς τον με το Βιετνάμ.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι κριτικές ενάντια στη στρατηγική των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και τις επιλογές τους απέναντι στους «Ταλιμπάν», τόσο από Αμερικανούς βουλευτές όσο και από διάφορες «ανεξάρτητες έρευνες». Η Υποεπιτροπή Κονδυλίων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την αφγανική κυβέρνηση, μετά τα ηχηρά σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι «Ταλιμπάν» διαμήνυσαν για ακόμα μία φορά χτες ότι δεν πρόκειται να μπουν σε κανενός είδους διαπραγματεύσεις με τις κατοχικές δυνάμεις ή την αφγανική κυβέρνηση, παρά τις διαρροές που θέλουν την ηγεσία τους σε επτά αφγανικές επαρχίες να δέχεται να ξεκινήσει συζητήσεις.

Στο Πακιστάν η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εμφανίστηκε νέα άκρως επικίνδυνη «ισλαμιστική οργάνωση», η οποία φέρεται να ήταν και η «υπεύθυνη» της επίθεσης στο Κόκκινο Τζαμί, το 2007, παρέχοντας νέα άλλοθι στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τη διάχυση του πολέμου από το γειτονικό Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ