Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Πιέσεις και ... φιλοφρονήσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Τη δυσφορία του για το τέλμα στις «ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες» φέρεται να εξέφρασε ο Σαουδάραβας βασιλιάς στον Αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Ο Αμπντουλάχ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα ν' ασκήσει περισσότερες πιέσεις στο Ισραήλ, έτσι ώστε να υπαναχωρήσει από τις προκλητικές του θέσεις και υποστήριξε ότι το Ριάντ είναι πάντα έτοιμο να προωθήσει την «ειρηνευτική πρωτοβουλία του» του 2002, η οποία προέβλεπε αποκατάσταση των ισραηλινο-αραβικών σχέσεων στο σύνολό τους, εφόσον το Ισραήλ αποχωρήσει από όλα τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη.

Και οι δύο άνδρες συμφώνησαν, κατά τις ίδιες πηγές, ότι η μοναδική βιώσιμη λύση για την περιοχή είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ. Επίσης, ο Σαουδάραβας μονάρχης φέρεται να έθεσε και το ζήτημα του ισραηλινού πυρηνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα και να ισχύσουν όσα ισχύουν και για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, για το οποίο συμφώνησε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν έχει στρατιωτικό στόχο. Τέλος, απόψεις ανταλλάχθηκαν και για τις εξελίξεις σε Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της συνάντησης, πάντως, είναι περιορισμένες καθώς κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έκανε δηλώσεις πέραν της τυπικής ανταλλαγής φιλοφρονήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ