ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σταμάτησαν με κυβερνητική ευθύνη

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Σε κάθε ευκαιρία οι «πράσινοι» ή «μπλε» κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δε φείδονται μέσων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Λόγια κενά περιεχομένου.

Οι δειγματολήπτες δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα 18 μηνών (...) - ύψους περίπου 700 χιλ. ευρώ - από πιστοποιημένους και μη (ακόμα δεν έχει γίνει εκκαθάριση) ελέγχους. Στα οφειλόμενα περιλαμβάνονται και χρήματα που έχουν πληρώσει (έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής). Γι' αυτό βρίσκονται περίπου ένα μήνα σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δειγματοληπτών Ελέγχου Ντόπινγκ Ελλάδας (ΣΥΔΕΝΕ) - μεταξύ άλλων - επισημαίνεται ότι η «Πολιτεία εξακολουθεί να μη θέλει να δει το μέγεθος του προβλήματος. Τα λόγια και οι υποσχέσεις πλέον δεν αρκούν». Καταγγέλλουν «πλήρη απαξίωση του μηχανισμού ελέγχων ντόπινγκ, ...καμία υπεύθυνη αντιμετώπιση, κανένα απτό αποτέλεσμα» και αναρωτιούνται «γιατί συνεχίζεται η ανομία;».

Μιλώντας στον «Ρ» ο πρόεδρος του ΣΥΔΕΝΕ, Ευθ. Χριστοφιλόπουλος, ανέφερε ότι «Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΓΓΑ και ΕΣΚΑΝ - ανάλογα με την περίοδο - έχουν τις ευθύνες τους». Το ΕΣΚΑΝ αποδίδει την καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις σε έλλειψη προσωπικού. «Φορέας μας είναι το ΕΣΚΑΝ και έπρεπε να πιέσει για να υπάρξει λύση. Επρεπε κάθε βδομάδα να κάνει εκκαθαρίσεις (σ.σ. πιστοποίηση διεξαγωγής ελέγχων), να βλέπει πού βρίσκεται και να μην περιμένει την τελευταία στιγμή», θεωρεί ο κύριος Χριστοφιλόπουλος.

Οι πιστοποιημένοι έλεγχοι στάλθηκαν στην ΓΓΑ το Μάρτη. Αυτή τον Απρίλη τις προώθησε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου αρχές Ιουνίου υπογράφτηκαν αποφάσεις πληρωμής. Γιατί λοιπόν τα λεφτά δεν έχουν δοθεί, μήπως δεν υπάρχουν; Σοβαρό ζήτημα υφίσταται και με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ που - στα λόγια - όλο λύνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου, Χ. Σπηλιοπούλου, δήλωσε στον «Ρ»: «Εχουμε πολλές φορές πει ότι έχουν δίκιο. Ως ΕΣΚΑΝ κάναμε - με τα μέσα που διαθέταμε και διαθέτουμε, στο πλαίσιο που λειτουργούμε - ό,τι ήταν δυνατόν για να δοθεί λύση. Δε θέλουμε να σχολιάσουμε την ανακοίνωση του ΣΥΔΕΝΕ. Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζει το ΔΣ για να λάβει οριστικές αποφάσεις».

Η μη διεξαγωγή ελέγχων, από την 1/6, δημιουργεί και άλλο σοβαρό ζήτημα. Βάσει των κειμένων διατάξεων - όπως γνωρίζουν διοργανώτριες και ΓΓΑ - σημαίνει ακυρότητα των διοργανώσεων, π.χ. πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο...

ΜΠΑΣΚΕΤ
Ετοιμάζουν προσφυγές στον Πανιώνιο

Πληθαίνουν τα προβλήματα για τον Πανιώνιο, καθώς παίκτες των «κυανέρυθρων» ετοιμάζουν προσφυγές δυσχεραίνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση στην ομάδα της Νέας Σμύρνης. Συγκεκριμένα, οι Ελντερ, Μπράιαντ, Ζορόσκι έχουν έτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να καταθέσουν προσφυγή προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματα που τους οφείλονται. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτοί αφού σειρά αναμένεται να πάρουν οι Χαριτόπουλος, Καλαμπόκης και Γιαννόπουλος.

  • Αποφασισμένος να εγκαταλείψει το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και να μετακομίσει στο Ελληνικό είναι ο Ολυμπιακός. Οι σκέψεις της διοίκησης της ΚΑΕ για αλλαγή έδρας από τη νέα σεζόν επιβεβαιώθηκαν χτες, Πέμπτη, με την επίσκεψη των Χρήστου Σταυρόπουλου και Νίκου Λεπενιώτη στις εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Ακινήτων. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία με τον Σέρβο τεχνικό Ντούσαν Ιβκοβιτς.
  • Τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στην ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού μετά την τροπή που έχουν πάρει οι υποθέσεις των Σπανούλη (φέρεται να μιλάει με Ολυμπιακό), Πέκοβιτς (μια ανάσα από τη Μινεσότα) Τίμπεργουλβς και Μακ Ιντάιρ (δυσκολεύει η υπόθεση) σήμαναν συναγερμό. Χτες ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που επέστρεψε εσπευσμένα είχε σύσκεψη με τον Θανάση Γιαννακόπουλο με αντικείμενο το μεταγραφικό σχεδιασμό. Πάντως με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο Μάριτς της Παρτιζάν είναι ο πρώτος στόχος των «πρασίνων».
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ηρθε ο Μοντεστό ... αγωνία για Επστάιν

Παίκτης του Ολυμπιακού και τυπικά από χτες Πέμπτη και για τα επόμενα δύο χρόνια είναι ο Γάλλος αμυντικός Φρανσουά Μοντεστό. Ο 32χρονος πρώην άσος της Μονακό πέρασε το πρωί με επιτυχία τις ιατρικές εξετάσεις και μετά μετέβη στα γραφεία της ΠΑΕ, όπου έβαλε την υπογραφή σε διετές συμβόλαιο συνεργασίας, με ετήσιες αποδοχές 550.000 ευρώ.

Εξάλλου, αγωνία υπάρχει για το σοβαρό τραυματισμό του Επστάιν στο χτεσινό φιλικό με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Αυστρία στο πλαίσιο της προετοιμασίας. Ο παίκτης τραυματίστηκε μετά από δυνατό μαρκάρισμα στη μέση. Ωστόσο στο γήπεδο δεν υπήρχε φορείο ενώ και το ασθενοφόρο καθυστέρησε 15 λεπτά να έρθει προκειμένου να μεταφέρει τον παίκτη στο νοσοκομείο (μέχρι τότε βρισκόταν στο έδαφος και το παιχνίδι διακόπηκε γι' αυτό το διάστημα). Περισσότερα για την κατάσταση του παίκτη θα γίνουν γνωστά σήμερα. Αγωνιστικά οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 (το γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχε ο Ζαϊρί στο 90') και στα θετικά για τον Ολυμπιακό συγκαταλέγεται η εμφάνιση των νέων Φετφατζίδη, Μιραλάς, Μπάμποβιτς.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ - ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Κόντρα για το πρώτο εισιτήριο

Με τις μνήμες από το μεταξύ τους αγώνα δεκαέξι χρόνια πριν, στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ, Βραζιλία και Ολλανδία κοντράρονται σήμερα (17.00, ΝΕΤ) στην προημιτελική φάση της φετινής διοργάνωσης διεκδικώντας το πρώτο εισιτήριο για τα ημιτελικά. Αν και οι ισορροπίες θεωρούνται λεπτές, θεωρητικό προβάδισμα στα προγνωστικά έχουν οι Βραζιλιάνοι, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν τη φετινή Ολλανδία ως την αθόρυβη δύναμη ικανή για να ανέβει ψηλά.

Από τη Βραζιλία ο Ραμίρες είναι τιμωρημένος, ο Ελάνο παραμένει τραυματίας, ενώ ο Φελίπε Μέλο και ο Ζούλιο Μπατίστα δεν έχουν ξεπεράσει πλήρως τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν.

Στην αντίπερα όχθη, η ομάδα του Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ με τέσσερις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια θέλει να φτάσει στην τετράδα μετά από δώδεκα χρόνια, βλέποντας στο βάθος το πρώτο της τρόπαιο μετά τους χαμένους τελικούς του 1974 και του 1978. Αγωνιστικά προβλήματα δεν υπάρχουν με τραυματισμούς ή τιμωρίες, αλλά οκτώ παίκτες (Ντε Γιονγκ, Φαν Πέρσι, Φαν Ντερ Βιλ, Φαν Μπρόνκχορστ, Κάουτ, Φαν Ντερ Φάαρτ, Στεκέλενμπουργκ, Ρόμπεν) βρίσκονται στο όριο των καρτών.

ΕΘΝΙΚΗ
Σάντος και με τη... βούλα

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας συνεργασίας ολοκληρώθηκε χτες. Το ΔΣ της ΕΠΟ έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγηση του προέδρου, Σοφ. Πιλάβιου, και ενέκρινε την πρόσληψη του Φερνάντο Σάντος. Η - διετούς διάρκειας - συνεργασία επισημοποιήθηκε και με σχετική ανακοίνωση. Ο Πορτογάλος τεχνικός θα παρουσιαστεί σήμερα στους δημοσιογράφους.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Ο Δούκας στο Κυπελλούχων

Ο ΑΣΕ Δούκα θα λάβει μέρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων ανδρών, όπως αποφάσισε η Ομοσπονδία χάντμπολ. Η ΟΧΕ αιτιολογεί την ετυμηγορία της (και σε σχετική ανακοίνωση) ως εξής: «...Εγινε αφενός με βάση την ειδική προκήρυξη πρωταθλήματος ανδρών, σύμφωνα με την οποία η ΟΧΕ είναι αρμόδια να καθορίζει την τελική κατανομή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε ειδικές περιπτώσεις και αφετέρου σύμφωνα με σύσταση της EHF (σ.σ. Πανευρωπαϊκή Συνομοσπονδία), η οποία κατόπιν επικοινωνίας με την ΟΧΕ, πρότεινε ως κριτήρια για την κατανομή των ομάδων στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα την τελική κατάταξη των ομάδων στον πίνακα του πρωταθλήματος, σε συνδυασμό με τη δυναμικότητα των ευρωπαϊκών διοργανώσεων».

ΒΟΛΕΪ

Ο Αντρέι Ζέκοφ είναι ο διάδοχος του Σίμον Τίσερ στη θέση του πασαδόρου στον πρωταθλητή Ολυμπιακό. Ο Βούλγαρος πρώην πασαδόρος της ΕΑ Πατρών «έριξε» τις οικονομικές απαιτήσεις του και ήρθε σε συμφωνία με τους «ερυθρόλευκους».

ΠΑΛΗ
Χρυσός ο Σαμανίδης

Το χρυσό μετάλλιο, στην κατηγορία των 66 κιλών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων - Νεανίδων, που έγινε στο Σαμόκοφ της Βουλγαρίας, κατέκτησε ο Αλέξανδρος Σαμανίδης. Ο αθλητής του ΓΑΣ Κιλκίς κέρδισε στον τελικό τον Τούρκο Mουσταφά Καγιά με τεχνικούς πόντους 3-0 (πρώτη περίοδος 4-0 και δεύτερη 7-0), αφού προηγουμένως είχε ξεπεράσει τα εμπόδια αθλητών από Ουγγαρία, Βουλγαρία και Ουκρανία. Οι Τιμόθεος Ξενίδης (84 κ.) και Αλ. Μπουτακίδης (120 κ.) αναδείχτηκαν 5οι. Στην ομαδική κατάταξη η ελληνική ομάδα πήρε την 6η θέση (μεταξύ των 29 συμμετεχουσών χωρών) με 27 βαθμούς.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ - ΓΚΑΝΑ
Το παρελθόν και... το μέλλον

Η μία έχει εφαλτήριο το ένδοξο παρελθόν θέλοντας να ζήσει ανάλογες στιγμές και σήμερα. Η άλλη να πιστοποιήσει ότι δικαίως θεωρείται η ανερχόμενη δύναμη της ηπείρου της και κάνει το κάτι παραπάνω (τετράδα) απ' ό,τι οι προκάτοχοί της Καμερούν και Σενεγάλη (έφθασαν μέχρι τους οκτώ). Ουρουγουάη και Γκάνα κοντράρονται στο «Soccer City» του Γιοχάνεσμπουργκ (21.30, ΝΕΤ) για μια θέση στα ημιτελικά.

Η Ουρουγουάη των δύο τροπαίων (1930 και 1950) έχει εντυπωσιάσει με τη σταθερότητα των εμφανίσεών της μέχρι στιγμής (παρά τα προβλήματα στη φυσική κατάσταση των παικτών της) και είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, το φαβορί του αγώνα. Ο Οσκαρ Ταμπάρες, ο οποίος ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2014, δεν έχει στη διάθεσή του τον αμυντικό Ντιέγκο Γκοντίν και θα χρησιμοποιήσει τον Μαουρίτσιο Βικτορίνο, ο οποίος ήταν θετικός κόντρα στο Μεξικό.

Η Γκάνα είναι η ομάδα που κρατάει ψηλά το γόητρο της Αφρικής στη διοργάνωση αφού είναι η μόνη εκπρόσωπος της «μαύρης ηπείρου» που συνεχίζει. Παρά την απουσία του Μίκαελ Εσιέν έχει δείξει χαρακτήρα στη διοργάνωση και ελπίζει ότι θα γίνει η πρώτη αφρικανική ομάδα που θα συμμετάσχει σε ημιτελικά Μουντιάλ. Ο τεχνικός της ομάδας, Μίλοβαν Ράγεβατς, δεν μπορεί να υπολογίζει τους τιμωρημένους Τζόναθαν Μενσά και Αντρέ Αγιού και αναμένεται να χρησιμοποιήσει βασικό για πρώτη φορά τον Σούλεϊ Μουντάρι.

FIFA
Το ξανασκέφτεται για το βίντεο

Τη χρήση της τεχνολογίας φέρεται να ξανασκέφτεται ο ισχυρός άνδρας της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, μετά τα διαιτητικά λάθη που έχουν γίνει στο φετινό Μουντιάλ. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας ζήτησε συγνώμη από Αγγλία και Μεξικό για τα λάθη που έγιναν στους αγώνες με Γερμανία και Αργεντινή αντίστοιχα και πλέον μοιάζει προβληματισμένος με όσα συμβαίνουν, ενώ έχει στο μυαλό του ακόμα και τη λύση του βίντεο, κάτι που δεν ήθελε καν να ακούει πριν λίγο καιρό. «Λυπάμαι όταν βλέπω εμφανή διαιτητικά λάθη, αλλά δεν έρχεται και το τέλος του ματς ή της διοργάνωσης. Το μόνο μέτρο που μπορούμε να συζητήσουμε είναι η χρήση ριπλέι στη γραμμή του τέρματος, κάτι που θα γίνει το διήμερο 21-22 Ιουλίου στο Κάρντιφ», τόνισε ο Ελβετός παράγοντας. Βέβαια, υπάρχει και η μη τεχνολογική λύση, αυτή της τοποθέτησης δύο βοηθών περιοχής, αλλά ο Μπλάτερ είναι αντίθετος σε αυτό, καθαρά για εγωιστικούς λόγους, επειδή το εφάρμοσε πρώτη η UEFA στους αγώνες του Europa League της περασμένης σεζόν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ