Παρασκευή 2 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΝΤΟΠΙΝΓΚ
Σταμάτησαν με κυβερνητική ευθύνη

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Σε κάθε ευκαιρία οι «πράσινοι» ή «μπλε» κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι δε φείδονται μέσων για την καταπολέμηση του ντόπινγκ. Λόγια κενά περιεχομένου.

Οι δειγματολήπτες δεν έχουν πάρει δεδουλευμένα 18 μηνών (...) - ύψους περίπου 700 χιλ. ευρώ - από πιστοποιημένους και μη (ακόμα δεν έχει γίνει εκκαθάριση) ελέγχους. Στα οφειλόμενα περιλαμβάνονται και χρήματα που έχουν πληρώσει (έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής). Γι' αυτό βρίσκονται περίπου ένα μήνα σε αποχή από τα καθήκοντά τους.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Δειγματοληπτών Ελέγχου Ντόπινγκ Ελλάδας (ΣΥΔΕΝΕ) - μεταξύ άλλων - επισημαίνεται ότι η «Πολιτεία εξακολουθεί να μη θέλει να δει το μέγεθος του προβλήματος. Τα λόγια και οι υποσχέσεις πλέον δεν αρκούν». Καταγγέλλουν «πλήρη απαξίωση του μηχανισμού ελέγχων ντόπινγκ, ...καμία υπεύθυνη αντιμετώπιση, κανένα απτό αποτέλεσμα» και αναρωτιούνται «γιατί συνεχίζεται η ανομία;».

Μιλώντας στον «Ρ» ο πρόεδρος του ΣΥΔΕΝΕ, Ευθ. Χριστοφιλόπουλος, ανέφερε ότι «Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, ΓΓΑ και ΕΣΚΑΝ - ανάλογα με την περίοδο - έχουν τις ευθύνες τους». Το ΕΣΚΑΝ αποδίδει την καθυστέρηση στις εκκαθαρίσεις σε έλλειψη προσωπικού. «Φορέας μας είναι το ΕΣΚΑΝ και έπρεπε να πιέσει για να υπάρξει λύση. Επρεπε κάθε βδομάδα να κάνει εκκαθαρίσεις (σ.σ. πιστοποίηση διεξαγωγής ελέγχων), να βλέπει πού βρίσκεται και να μην περιμένει την τελευταία στιγμή», θεωρεί ο κύριος Χριστοφιλόπουλος.

Οι πιστοποιημένοι έλεγχοι στάλθηκαν στην ΓΓΑ το Μάρτη. Αυτή τον Απρίλη τις προώθησε στο υπουργείο Πολιτισμού, όπου αρχές Ιουνίου υπογράφτηκαν αποφάσεις πληρωμής. Γιατί λοιπόν τα λεφτά δεν έχουν δοθεί, μήπως δεν υπάρχουν; Σοβαρό ζήτημα υφίσταται και με το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΚΑΝ που - στα λόγια - όλο λύνουν οι εκάστοτε κυβερνώντες.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου, Χ. Σπηλιοπούλου, δήλωσε στον «Ρ»: «Εχουμε πολλές φορές πει ότι έχουν δίκιο. Ως ΕΣΚΑΝ κάναμε - με τα μέσα που διαθέταμε και διαθέτουμε, στο πλαίσιο που λειτουργούμε - ό,τι ήταν δυνατόν για να δοθεί λύση. Δε θέλουμε να σχολιάσουμε την ανακοίνωση του ΣΥΔΕΝΕ. Την επόμενη βδομάδα συνεδριάζει το ΔΣ για να λάβει οριστικές αποφάσεις».

Η μη διεξαγωγή ελέγχων, από την 1/6, δημιουργεί και άλλο σοβαρό ζήτημα. Βάσει των κειμένων διατάξεων - όπως γνωρίζουν διοργανώτριες και ΓΓΑ - σημαίνει ακυρότητα των διοργανώσεων, π.χ. πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, μπάσκετ, πόλο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ