ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
26ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Προετοιμάζοντας τη μεγάλη γιορτή

Σε λιγότερο από τρεις βδομάδες, θα ανοίξει τις πόρτες της η νεανική, γιορτινή πολιτεία του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια, στο χώρο που υποδέχεται σταθερά τα τελευταία χρόνια τους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες. Οι ΚΝίτες κι οι ΚΝίτισσες των οργανώσεων της Αθήνας, του Πειραιά, της Αττικής και της Σπουδάζουσας, έχουν μπει στο χώρο και ξεκίνησαν το καθάρισμα και τη διαμόρφωσή του για να στηθούν τα εκατοντάδες περίπτερα, ταμπλό και κατασκευές, που το τετραήμερο 20, 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη θα γεμίσουν νιάτα και ζωή, χρώματα και μουσικές.

Παράλληλα, οι οργανώσεις της ΚΝΕ, είναι προσανατολισμένες στη μάχη του εισιτηρίου, βάζοντας άμιλλα μεταξύ τους και στόχο να απευθυνθούν σε ακόμα περισσότερους νέους από κάθε άλλη φορά, σε όλους αυτούς που συναντήθηκαν με την Οργάνωση στις γραμμές του νεολαιίστικου κινήματος. Το κάλεσμα που απευθύνουν στη νεολαία, με το εισιτήριο στο χέρι, είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό, ένα κάλεσμα συστράτευσης στον αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της νέας γενιάς, στον αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.

Παράλληλα, τα πανό και οι αφίσες που αναγγέλλουν το μεγάλο νεανικό γεγονός, έχουν ήδη πάρει τη θέση τους σε κάθε γωνιά της Αθήνας και καθημερινά, με την προκήρυξη στο χέρι, οι νέοι της ΚΝΕ αλωνίζουν το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Τα μηνύματα από τους νέους, αισιόδοξα: κλείνουν από τώρα τα ραντεβού τους για τη μεγάλη γιορτή.

ΠΑΤΡΑ
Τριήμερο Φεστιβάλ αξιώσεων

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι αγκαλιάζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», συμμετέχουν και εκφράζονται πολύμορφα μέσα από αυτό. Χρόνο με το χρόνο, το Φεστιβάλ μεγαλώνει, η καλοκαιρινή προφεστιβαλική δραστηριότητα ανά την Ελλάδα γίνεται πιο πλούσια, επισκέπτεται κάθε χρονιά καινούρια μέρη, πόλεις και χωριά που υποδέχονται μαζικά τις εκδηλώσεις της Κομμουνιστικής Νεολαίας και της εφημερίδας της.

Αυτή η ανοδική πορεία επιβεβαιώνεται από τον απολογισμό που κάνει η Οργάνωση Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και νήσων μπροστά στην κορύφωση του 26ου Φεστιβάλ, με το κεντρικό τριήμερο της Πάτρας, στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη, στο Κάστρο.

«Μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχημένη προφεστιβαλική δραστηριότητα στην Αχαΐα, στην οποία η συμμετοχή της νεολαίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, προχωράμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 26ου Φεστιβάλ στην Πάτρα», λέει ο Δημήτρης Σαρρής, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Πελοποννήσου και νήσων της ΚΝΕ.

«Με το κάλεσμα του Φεστιβάλ μας, τη δημιουργική πολιτιστική μας πρόταση και την επαναστατική πολιτική μας, απευθυνθήκαμε σε χιλιάδες νέους και γνωρίσαμε εκατοντάδες, που πάλεψαν όλο το χρόνο που πέρασε, στα μέτωπα ενάντια στο εκπαιδευτικό και εργασιακό μεσαίωνα κυβέρνησης -ΕΕ -κεφαλαίου, ενάντια στη Νέα Τάξη πτωμάτων του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστών», τονίζει ο Δ. Σαρρής και υπογραμμίζει: «Η ανταπόκριση που βρήκαμε στο κάλεσμα της Οργάνωσής μας για συστράτευση μέσα από τις γραμμές της και η ένταξη σημαντικού αριθμού νέων μελών, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη συνέχεια».

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Πάτρα γίνονται φέτος για πρώτη φορά τριήμερες. Δεκάδες ταμπλό με πλούσια θεματολογία που απευθύνεται στη νέα γενιά είναι ήδη έτοιμα και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων τόσο θεματολογικά όσο και καλλιτεχνικά θα είναι ιδιαίτερα πλούσιο.

Την Κυριακή, ημέρα κορύφωσης του τριημέρου, θα μιλήσει ο ΟρέστηςΚολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ την Παρασκευή κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και το Σάββατο, η Μαίρη Ντουντούμη, Γραμματέας του ΝΣ Αχαΐας της ΚΝΕ.

Στη μικρή, κόκκινη νεανική πολιτεία που θα στηθεί το ερχόμενο Παρασκευο - Σαββατοκύριακο θα φιλοξενηθούν οι Μίλτος Πασχαλίδης, Στέφανος Ψαραδάκος, Βασίλης Παπακωνσταντίνουν και Θάνος Μικρούτσικος. Μεγάλη θα είναι, επίσης, η συμμετοχή ερασιτεχνικών μουσικών σχημάτων της πόλης.

Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις με θέματα: Την πάλη ενάντια στη ναρκοϋποταγή, την αφαίρεση των εργατικών κατακτήσεων, τον αγώνα για το ενιαίο 12χρονο, δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Μιλώντας για το στόχο της Οργάνωσης μέσα από όλη αυτή τη δραστηριότητα, ο Δ. Σαρρής υπογραμμίζει: «φιλοδοξούμε το Φεστιβάλ αυτό να ανοίξει για την Πάτρα μια χρονιά ακόμα πιο θερμή και αγωνιστική για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας στη μόρφωση, τη δουλιά και τη ζωή, με ακόμα πιο ισχυρή Οργάνωση».

Το πρόγραμμα ανά την Ελλάδα

Σήμερα, στην πλατεία Σκουφά, στην Αρτα, στις 8 το βράδυ θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Σοφιανός, στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που ολοκληρώνει τις διήμερες εκδηλώσεις του στην πόλη. Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Αρτα περιλαμβάνει επίσης, συναυλίες από ερασιτεχνικά συγκροτήματα και, για πρώτη φορά στην πόλη, συναυλία του Παντελή Θαλασσινού.

Σήμερα, ολοκληρώνεται επίσης, και το κεντρικό διήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Κέρκυρα, που περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: «Νέες εργασιακές σχέσεις» και συναυλίες από ερασιτεχνικά μουσικά σύνολα του νησιού.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Με μια σειρά ακόμα εκδηλώσεις κορυφώνεται το 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», σε πόλεις και χωριά της χώρας. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Κυριακή

- Στην Κατερίνη, στο 5ο Γυμνάσιο της πόλης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση κορύφωσης του Φεστιβάλ στην Πιερία που θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Μαϊκίδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και συναυλία με τους Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελο. Στις εκδηλώσεις θα συμμετάσχουν επίσης το νεανικό σχήμα «Μπίμπλιους» και ο Σ. Μπαλλάς. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Παναγία Σουμελά».

- Στην παραλία του Ναυπλίου, στις 8.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση στο νομό θα έχει θέμα «Νέες εργασιακές σχέσεις» και θα μιλήσει ο Μίλτος Βακαλόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Στην πλατεία Αρεως στην Τρίπολη, στις8.30 μ.μ., η κεντρική εκδήλωση του Νομού Αρκαδίας, που αναβλήθηκε την προηγούμενη βδομάδα λόγω της καταστροφικής φωτιάς, θα είναι αφιερωμένη ακριβώς σ' αυτό, στη φωτιά και στις συνέπειές της. Θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

- Στη Βέροια, στο πάρκο Αγίων Αναργύρων, πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ για το Νομό Ημαθίας, στις 8.30 μ.μ., όπου θα μιλήσει ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Στην κεντρική πλατεία των Γρεβενών, στις 8 μ.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Μητσιάκο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

- Στην παραλία του Κάραβου στο Αλιβέρι, στις 8.30 μ.μ. με θέμα: «Ανεργία - νέες εργασιακές σχέσεις».

- Στην Ελασσόνα, στις 9 μ.μ., με θέμα: «Νέοι αγρότες».

- Στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα «Παιδεία».

- Στην κεντρική πλατεία της Λυκόβρυσης Αττικής, στις 8.30 μ.μ., αφιερωμένη στην ειρήνη.

- Ακόμα, στο Αίγιο, στην πλατεία Δεξαμενής, στις 8.30 μ.μ, με θέμα «Η δράση της ΚΝΕ στο κίνημα της νεολαίας» και μουσικό πρόγραμμα με πολιτικό τραγούδι.

Αύριο, Δευτέρα

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Αριδαία Πέλλας και στη Σιάτιστα Κοζάνης. Και οι δυο εκδηλώσεις θα έχουν θέμα την «ανεργία». Επίσης το Φεστιβάλ θα περάσει αύριο, από το Ζεφύρι Αττικής.

Την Τρίτη 5/9

Στον Τύρναβο, στις 9 μ.μ., εκδήλωση αφιερωμένη στην ειρήνη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απαισιόδοξος ο Κυπριανού για την πορεία των συνομιλιών

Απαισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης των Κοινοβουλίων στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Σπ. Κυπριανού δήλωσε πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσε για την πιθανή εξέλιξη των συνομιλιών δεν είναι καθόλου θετικές. «Επικρατεί γενική απαισιοδοξία - τόνισε - καθώς κατά την άποψή μου, δε θα υπάρξει τίποτε το θετικό από μέρους της Τουρκίας».

Πρόσθεσε πως «αν και μ' αυτόν τον γύρο οδηγηθούμε πάλι σε αδιέξοδο, θα προστεθεί ένα ακόμη στοιχείο ζημιάς για τη δική μας υπόθεση», ενώ συμπλήρωσε ότι αν επαληθευτούν οι φόβοι του πως καμία θετική εξέλιξη δε θα υπάρξει ούτε κατά τη συζήτηση για την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας, σ' αυτή την περίπτωση: «Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την όλη κατάσταση, πρωτίστως εμείς στο Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια με την ελληνική κυβέρνηση».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να αναβαθμίζεται η σημασία του Ντενκτάς και να παρακαλούμε περίπου την Τουρκία να βοηθήσει, υποβαθμίζοντας τις ευθύνες της».

Στο μεταξύ μία δήλωση που αποδίδεται στον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να ξύνουμε πληγές και να μιλάμε για το Κυπριακό σύμφωνα με τα μικροκομματικά μας συμφέροντα», προκάλεσε απάντηση του Σπύρου Κυπριανού ο οποίος δήλωσε: «Βρίσκομαι εδώ με εθνική αποστολή κι όχι για να αντιδικήσω με τον κ. Κακλαμάνη. Τώρα αν ο κ. Κακλαμάνης επέλεξε τη Νέα Υόρκη για να με θίξει με αυτόν τον τρόπο, αν τα εννοεί αυτά, αν αυτά απεδόθησαν σωστά, λυπούμαι πραγματικά. Στο μόνο που συμφωνώ με τον κ. Κακλαμάνη είναι ότι θα πρέπει το Κυπριακό να αντιμετωπίζεται χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και προσωπικά συμφέροντα. Σ' αυτό συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αφορά εμένα».

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902»:

  • Σήμερα, Κυριακή στις 19.00 «Το βήμα της Βουλής», με θέμα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή στον τρόπο προσλήψεων και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την πρόσληψη των συνοριακών φυλάκων. Επιμέλεια - παρουσίαση Θανάσης Κανιάρης.
  • Αύριο, Δευτέρα, στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Εκδρομή - εκδήλωση στην Κύπρο

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, οργανώνει εκδρομή - εκδήλωση στη μαρτυρική Κύπρο. Διαρκεί από 1 έως 7 του Οκτώβρη με πλούσιο πρόγραμμα. Δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές ως τις 15 του Σεπτέμβρη, στα τηλέφωνα 3827.303 - 3843.444.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ