ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Διαβεβαιώσεις σταθερής συμμαχίας από Ομπάμα - Νετανιάχου

οι Πρόεδροι του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα συμφέροντά τους κόντρα στους λαούς
οι Πρόεδροι του Ισραήλ και των ΗΠΑ συναντήθηκαν, προσπαθώντας να ισορροπήσουν τα συμφέροντά τους κόντρα στους λαούς
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Αδιάρρηκτος» είναι ο «δεσμός» μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων δηλώσεων στο Λευκό Οίκο. Ο Ομπάμα υποστήριξε ότι δε συμμερίζεται τη χρήση του όρου «σχίσμα» για τις ισραηλινο-αμερικανικές σχέσεις, χωρίς όμως να προχωρήσει περαιτέρω για να διαψεύσει την ύπαρξη διαφωνιών μεταξύ των δύο συμμάχων. Αρκέστηκε να επαναλάβει την πάγια αμερικανική θέση περί «αναγνώρισης της μεγάλης απειλής που αντιμετωπίζει το Ισραήλ ως προς την ασφάλειά του» και έσπευσε να χαρακτηρίσει «βήμα προόδου» την πρόσφατη ανακοίνωση χαλάρωσης του αποκλεισμού στη Γάζα μέσα από τη χορήγηση άδειας για να εισέρχονται όλα ανεξαιρέτως τα είδη τροφίμων.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως είχε προαναγγελθεί, τάχθηκε, διπλωματικώς πλην σαφώς, υπέρ της επίσπευσης της έναρξης άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών, πρόταση που είχε φροντίσει να υιοθετήσει, τις τελευταίες μέρες σε όλες του τις δηλώσεις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Νετανιάχου, από την άλλη, επανέλαβε λακωνικά και γενικόλογα ότι το Ισραήλ «επιθυμεί ειρήνη με τους Παλαιστινίους και είναι έτοιμο για συνομιλίες». Αλλη άποψη, πάντως, είχαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν σε μικρή απόσταση από το Λευκό Οίκο, διαμαρτυρόμενοι για την ισραηλινή πολιτική, χωρίς αυτή τη φορά η αστυνομία να τους απομακρύνει.

Πέραν των επίσημων δηλώσεων, αναλυτές εκτιμούσαν ότι το κλίμα μπορεί να ήταν καλύτερο σε σύγκριση με την προηγούμενη συνάντηση Ομπάμα - Νετανιάχου το Μάρτη, αλλά δεν ήταν τόσο καλό όσο αναμενόταν από την ισραηλινή πλευρά. Ως «αγκάθι» προβάλλει και πάλι, εκτός από το ζήτημα της Γάζας, το θέμα του εποικισμού, καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν για παράταση του «παγώματος» στην εποικιστική δραστηριότητα στη Δ. Οχθη, όρο που έχουν θέσει και οι Παλαιστίνιοι για να κάτσουν σε τραπέζι συνομιλιών απέναντι από το Ισραήλ. Ομως, η ισραηλινή πλευρά, διά στόματος χτες της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, διεμήνυε ότι είναι δεδομένη η επανέναρξη των εποικιστικών δραστηριοτήτων το φθινόπωρο.

Επιμένει, σε χαμηλότερους τόνους, η Τουρκία

«Το Ισραήλ οφείλει να ζητήσει συγγνώμη για την επίθεση στη νηοπομπή βοήθειας και να δώσει αποζημιώσεις στα θύματα» επανέλαβε χτες κατηγορηματικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αποφεύγοντας, όμως, να απειλήσει με διακοπή των ισραηλινο-τουρκικών διπλωματικών σχέσεων. Η δήλωση αυτή έρχεται ένα 24ωρο μετά τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, όπου αναφερόταν ότι ο Νταβούτογλου θεωρούσε σοβαρό ενδεχόμενο τη διακοπή των ισραηλινο-τουρκικών σχέσεων σε περίπτωση που το Ισραήλ δεν απολογηθεί ή δε δεχτεί διεθνή έρευνα για την επίθεση.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Τούρκος Πρόεδρος σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς». Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε «παράλογη» τη συμπεριφορά του Ισραήλ, εκτιμώντας ότι «θα το οδηγήσει σε μεγαλύτερη απομόνωση». Την απέδωσε, δε, στις «εντονότατες διαμάχες που υπάρχουν στο εσωτερικό του ισραηλινού κυβερνητικού συνασπισμού».

Και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών

Αποδέχονται, «επί της αρχής», οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας την πρόσκληση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών να επισκεφτούν τη Γάζα «για να δουν μόνοι τους την κατάσταση». Υποστήριξαν ότι το Ισραήλ «οφείλει να αλλάξει ριζικά την πολιτική του για τη Γάζα», εφαρμόζοντας, πλήρως, την απόφαση 1860 του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει άμεση κατάπαυση πυρός, αποχώρηση του ισραηλινού στρατού και ελεύθερη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, φυσικά αυτό στα λόγια και ζητώντας και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής και με απώτερο στόχο την προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Τώρα θέλουν ... «κυανόκρανους»

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ενδεχόμενο ανάπτυξης κυανοκράνων στις «θερμές» περιοχές του Ιράκ, και συγκεκριμένα στις «αμφισβητούμενες περιοχές», όπως είναι η νοητή συνοριακή γραμμή μεταξύ του αραβικού και κουρδικού τμήματος στο βορρά, δε θα πρέπει να αποκλείεται, διεμήνυσε χθες με νόημα ο επικεφαλής των κατοχικών δυνάμεων, Αμερικανός στρατηγός Ρέι Οντιέρνο. Ο Οντιέρνο υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει μέχρι τα τέλη του 2011 να έχει απομακρύνει το σύνολο των στρατιωτικών της δυνάμεων από τη χώρα, τονίζοντας ότι για να αλλάξει κάτι στο χρονοδιάγραμμα αυτό θα πρέπει να υπάρξει επίσημο αίτημα της ιρακινής ηγεσίας.

Ο Οντιέρνο επανέλαβε όσα περίπου και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωνε, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του, τα προηγούμενα 24ωρα, στο Ιράκ: ότι, δηλαδή, η Ουάσιγκτον δε θέλει να παρατείνει τη στρατιωτική της παραμονή, ακόμη και αν υπάρξει ιρακινό αίτημα, δίνοντας λαβή για σχόλια περί επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στο Αφγανιστάν και στις εκεί δυσκολίες. Παρ' όλα αυτά, ο Μπάιντεν, αν και συναντήθηκε με τους επικεφαλής όλων των μεγάλων παρατάξεων, δεν κατάφερε να εκμαιεύσει κάποια σαφή δέσμευση για σχηματισμό κυβέρνησης σύντομα. Οπως επεσήμανε, «η παράταση του πολιτικού κενού είναι επικίνδυνη», ενώ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων των μεγάλων παρατάξεων στην κυβέρνηση, προκειμένου να εκπροσωπηθούν όλες οι θρησκευτικές και εθνοτικές κοινότητες.

Αφορμή για τις δηλώσεις Οντιέρνο φαίνεται ότι στάθηκαν οι συγκρούσεις που σημειώθηκαν, προχθές, μεταξύ Κούρδων πεσμέργκα και Ιρακινών στρατιωτών στο Καράχ Τάπαχ, της επαρχίας Ντιγιάλα, σχεδόν κατά μήκος της νοητής συνοριακής γραμμής μεταξύ του αραβικού και κουρδικού Ιράκ. Πάντως, ούτε ο ΟΗΕ, ούτε κάποια ιρακινή πηγή επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν σκέψεις για κατάθεση αιτήματος ανάπτυξης κυανοκράνων στο Ιράκ.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Κηδεία με ... μηνύματα

BHΡΥΤΟΣ.--

Μέγα πλήθος συνόδευσε τον Μεγάλο Αγιατολάχ Μουχάμαντ Χουσεΐν Φαντλάλαχ στην τελευταία του κατοικία, στο τέμενος Χασανάιν, χθες, στη λιβανική πρωτεύουσα. Το πλήθος περιέφερε τη σορό του στις σιιτικές συνοικίες, ενώ απέτισε φόρο τιμής στο σημείο όπου το 1985 ο Φαντλάλαχ είχε γίνει στόχος δολοφονικής βομβιστικής επίθεσης, που αποδόθηκε στη CIA. Στην τελετή παρευρέθηκαν εκτός από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Λιβάνου, ανεξαιρέτως θρησκείας, υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Κατάρ, Συρία, Ιράν. Αυτή η απώλεια είναι φανερό ότι δρομολογεί αλλαγές στις ισορροπίες εντός των σιιτών, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ των μουσουλμανικών δογμάτων.

Ο Φαντλάλαχ κατείχε τον τίτλο του marja, τον ανώτατο τίτλο θρησκευτικής ιεραρχίας. Θεωρούνταν πνευματικός ηγέτης της «Χεζμπολάχ», αλλά και μεγάλου μέρους του σιιτικού πληθυσμού στις αραβικές χώρες συνολικά. Η Ουάσιγκτον και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τον χαρακτήριζαν «τρομοκράτη» εξαιτίας της σκληρότατης κριτικής του για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Δυσφορία εξέφραζαν και οι ακραίοι συντηρητικοί μουσουλμάνοι ηγέτες, είτε σιίτες είτε σουνίτες, καθώς ο Φαντλάλαχ είχε διατυπώσει, και συχνά με τη μορφή θρησκευτικού διατάγματος, ιδιαίτερα μετριοπαθείς απόψεις για κοινωνικά ζητήματα, για τη θέση των γυναικών κλπ.

ΡΩΣΙΑ
Επιμένει στις αντιρρήσεις της για την «ασπίδα»

ΜΟΣΧΑ.--

Η Ρωσία είναι πεπεισμένη πως δεν υπάρχουν απειλές για την Ευρώπη, τέτοιες που να καθιστούν αναγκαία την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ κοντά σε ρωσικά σύνορα, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αντρέι Νεστερένκο. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την υπογραφή της προσθήκης της βασικής Συνθήκης για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ στη Πολωνία, στην οποία παρέστη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον. Ο ίδιος ωστόσο υποστήριξε πως η Ρωσία θα καλωσόριζε την ετοιμότητα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ «να συνεργαστούν με τη Ρωσία για την από κοινού δημιουργία μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε χτες στις δηλώσεις της Κλίντον περί ρωσικής «κατοχής» των αποσχισθεισών γεωργιανών επαρχιών Αμπχαζίας και Νότιας Οσετίας. «Κάποιοι πιστεύουν ότι καταλήφθηκαν, άλλοι ότι απελευθερώθηκαν», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού με το ΡΚΚ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι συγκρούσεις Τούρκων στρατιωτών με μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον τουρκικό στρατό, μέλη του ΡΚΚ επιτέθηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε στρατιωτική βάση, στην επαρχία Χάκαρι, στα σύνορα με το Ιράκ, με αποτέλεσμα στις συγκρούσεις που ακολούθησαν να σκοτωθούν «10 αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες», ενώ τουρκικά αεροπλάνα χτένισαν και χθες την περιοχή.

Ακόμα μία έκρηξη το Σάββατο στη νοτιοανατολική Τουρκία προκάλεσε ζημιές σε πετρελαιαγωγό στην επαρχία Μαρτίν, ο οποίος ξεκινά από το Κιρκούκ και καταλήγει στο λιμάνι Σεϊχάν. Η Αστυνομία απέδωσε την έκρηξη σε επίθεση ανταρτών του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία υποστηρίζει ότι αναμένεται ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ για το ρόλο τους σχετικά με τις κουρδικές επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας.

Στο μεταξύ ο αρμόδιος εισηγητής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας ζήτησε να απορριφθεί η έφεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η τουρκική κυβέρνηση, με το πρόσχημα του «εκδημοκρατισμού της χώρας», ζητώντας επί της ουσίας να αφεθεί η αναθεώρηση στην κρίση του δημοψηφίσματος στις 12 Σεπτέμβρη. Την έφεση υποστηρίζουν τα εμφανιζόμενα ως «κόμματα της κοσμικής εξουσίας», με την αιτιολογία ότι οι μεταρρυθμίσεις προωθούν τον ισλαμισμό και υπονομεύουν την κοσμικότητα του κράτους. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία αναθεώρηση σύμφωνη με τα συμφέροντα της αστικής τουρκικής τάξης και με τις υποδείξεις της ΕΕ, που δε θα αλλάξουν τίποτα προς το καλύτερο στη ζωή του τουρκικού λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ