ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Παρουσιάστηκαν οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Το πλαίσιο συσπείρωσης και πάλης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη, παρουσιάστηκαν το απόγευμα της Τετάρτης, σε εκδήλωση που έγινε στην Κομοτηνή.

Υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα είναι ο Χρήστος Τρέλλης και υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες για τους πέντε νομούς της περιοχής θα είναι: Δράμας ο Γιάννης Στεφανίδης, Εβρου ο Ανέστης Βλισίδης, Καβάλας ο Χρήστος Ποτόλιας, Ξάνθης ο Δημήτρης Φωτιάδης και Ροδόπης ο Νίκος Βαργεμίδης.

Παρουσιάζοντας τη διακήρυξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Χρ. Τρέλλης σημείωσε ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης της διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης αν πιάνει στο λαό η τρομοκρατία, η μοιρολατρία, αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του. Και προέτρεψε το λαό να ενισχύσει τη Λαϊκή Συσπείρωση ώστε η ψήφος του να αποτελέσει όπλο στον αγώνα του ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και τα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης, όπλο στην προσπάθειά του να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης.

Περιγράφοντας την κατάσταση που κυριαρχεί στην περιοχή, ανέφερε: Η αλματώδης αύξηση της ανεργίας κατατάσσει την περιοχή στις πρώτες θέσεις σε ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα. Επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν από τα λεφτά του λαού έκλεισαν («Λαναράς», «ΘΡΑΚΗ ΑΕ», «Κεραμοποιεία ΚΟΘΑΛΗ», «ΔΕΛΦΙΝΙ», «GROUPAS» κ.ά.) ή μεταφέρθηκαν στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Δημόσιες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις (όπως Βιομηχανία Ζάχαρης Ξάνθης, ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ) έκλεισαν, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χαμένες θέσεις εργασίας ή ξεπουλήθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο (ΒΦΛ). Οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους. Ιδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον «έλεγχο υγείας» της ΚΑΠ, το μητρώο αγροτών (διαχωρισμός σε κατά κύριο και μη επάγγελμα), την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, την προώθηση του κυβερνητικού αγροτικού συνδικαλισμού.

Ταυτόχρονα, αλλάζει τη χρήση της γης υψηλής παραγωγικότητας και αντί να παράγουν τρόφιμα για το λαό και ύλες για τη βιομηχανία και βιοτεχνία, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή τον αγροτουρισμό για να αυξηθεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων και των μεγαλοαγροτών.

Ο Χρ. Τρέλλης κάλεσε το λαό να σταθεί ενάντια σ' αυτή την πολιτική. Να συμβάλει και με την ψήφο του και με τους αγώνες του, να ανοίξει ο δρόμος για ανάπτυξη που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Οπως είπε, «απέναντι στα περιφερειακά και δημοτικά όργανα της κρατικής διοίκησης, αταλάντευτα θα παλεύουμε για τη λαϊκή συσπείρωση και θα διεκδικούμε σε όλα τα μέτωπα, στη βάση κοινών στόχων πάλης, στην κατεύθυνση της ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της πάλης για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία».

Κυνηγητό και απελάσεις σε βάρος μεταναστών

Τα αποτελέσματα του κυνηγητού σε βάρος των μεταναστών που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στο κέντρο της Αθήνας ανακοίνωσε χτες η ΕΛ.ΑΣ. Με πρόσχημα την καθαριότητα και την απολύμανση κτιρίων, αλλά και την καταστολή της λεγόμενης εγκληματικότητας, οι αστυνομικές δυνάμεις, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, «σκουπίζουν», με εντατικό ρυθμό από τον περασμένο Μάρτη, μετανάστες που κατοικούν σε εγκαταλειμμένες, κυρίως, πολυκατοικίες.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο τον περασμένο Ιούνη 1.789 αλλοδαποί χωρίς χαρτιά προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα λόγω των ειδικών δράσεων της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας. Συνολικά, σε 2.559 αλλοδαπούς, από τους χιλιάδες προσαχθέντες το χρονικό διάστημα Γενάρης - Ιούνης 2010, επιβλήθηκε η ποινή της διοικητικής απέλασης. Παράλληλα τον περασμένο Ιούνη σε όλη τη χώρα από τα 21.903 άτομα που πιάστηκαν από τις αρχές, τα 12.024 ήταν αλλοδαποί χωρίς χαρτιά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αντιμεταναστευτικών μέτρων της ΕΕ, αλλά και η καλλιέργεια κλίματος αστυνομοκρατίας μέσω των συνεχών ελέγχων ακόμα και ανυποψίαστων πολιτών. Αξίζει να σημειωθεί πως μετανάστες και πρόσφυγες παραμένουν σταθερά στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Η κυβέρνηση εντείνει τις αστυνομικές επιχειρήσεις για τη δημιουργία ενός «ασφαλούς κέντρου». «Ειδικές δράσεις» πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα με βάση το νέο «βελτιωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα αστυνόμευσης» για το κέντρο της πρωτεύουσας. Για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ετοιμάζεται η συγκρότηση «σώματος ήπιας καταστολής στο ευρύτερο ιστορικό κέντρο σε συνεργασία με αλλοδαπούς ειδικά εκπαιδευμένους». Το μέτρο προτείνεται από την άτυπη ομάδα «Δράση για την Αθήνα», που συστήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης, προτείνεται η καταγραφή - φακέλωμα μεταναστών που ζουν στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς Αγ. Κωνσταντίνου - Κολωνού - Πειραιώς - Αγ. Ασωμάτων - Ερμού - Αιόλου έως και την πλατεία Ομόνοιας, πλατεία Ανεξαρτησίας (Βάθης), πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγ. Παντελεήμονα, πλατείες Βικτωρίας, και Αμερικής, καθώς και την περιοχή του Εθνικού Μουσείου και του Πολυτεχνείου.

ΚΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη ετεροδημοτών την Πέμπτη

Σε σύσκεψη ενόψει των τοπικών εκλογών καλεί την Πέμπτη 15 Ιούλη η ΚΟ Σαλαμίνας του ΚΚΕ όλους τους ετεροδημότες οπαδούς του Κόμματος που ζουν στη Σαλαμίνα τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Κόμματος στον οδό Καζαντζάκη 1 (3ος όροφος) στον Αγιο Μηνά. Σκοπός της σύσκεψης είναι η στήριξη του αγωνιστικού ψηφοδελτίου «Λαϊκή Συσπείρωση» Σαλαμίνας.

Εκδηλώσεις για τις τοπικές εκλογές

-- Οι Κομματικές Οργανώσεις Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου για τις τοπικές εκλογές και την παρουσίαση των υποψηφίων αντιπεριφερειαρχών και δημάρχων τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 12 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης (Μέγαρο Μπίλλη, πλατεία Ιπποδρομίου, 3οςόροφος).

-- Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Οργάνωση της λαϊκής πάλης μπροστά στις περιφερειακές και τοπικές εκλογές» διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 13 Ιούλη η ΚΟ Πειραιά του ΚΚΕ. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21).

-- Συγκέντρωση - συζήτηση στην Αθήνα για τις Περιφερειακές εκλογές διοργανώνουν οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Κυκλάδων - Δωδεκανήσων του ΚΚΕ την ερχόμενη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 7 μ.μ. Η συγκέντρωση θα γίνει στην αίθουσα του Εκλογικού Κέντρου του ΚΚΕ στην Αθήνα (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους) με ομιλήτρια την υποψήφια Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Λίλα Καφαντάρη.

-- Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χαλκίδας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση για τις τοπικές εκλογές τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 8 μ.μ. στην αίθουσα της ΔΗΚΕΧ (πρώην Δημαρχείο Χαλκίδας, Αβάντων 50).

«ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΒΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
Κατά του περιβάλλοντος και υπέρ των μονοπωλίων

Καταψήφισαν την Εκθεση οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Τούσσας, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σχετικά με την έκθεση για την «Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής για τη διαχείριση των βιολογικών αποβλήτων στην ΕΕ», σημείωσε τα εξής:

«Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψηφίζουμε την Εκθεση, που συμπλέει με την Πράσινη Βίβλο της Επιτροπής και ακολουθεί πιστά την αντιπεριβαλλοντική στροφή της ΕΕ υπέρ της μαζικής καύσης των σύμμεικτων αποβλήτων που υιοθέτησαν τα κοινοτικά όργανα (Συμβούλιο και Επιτροπή) και οι πολιτικοί εκπρόσωποι των μονοπωλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η έκθεση δίνει την προτεραιότητα στην "ενεργειακή αξιοποίηση" των αστικών βιολογικών αποβλήτων μέσω της "αναερόβιας" χώνευσης με παραγωγή βιοαερίου και θεωρεί την καύση ως "βιώσιμη εναλλακτική λύση", ενώ είναι γνωστές οι δυσμενείς συνέπειές τους για την περιβαλλοντική μόλυνση και υποβάθμιση και τα όποια οφέλη είναι μηδαμινά.

Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει και θέτει σε δεύτερη μοίρα την αερόβια επεξεργασία, που είναι ήπια, απλή, δοκιμασμένη και ασφαλής τεχνολογία, παράγει σταθερό προϊόν υψηλής ποιότητας και σημαντικά χαμηλότερου κόστους. Κι αυτό γιατί δεν εγγυάται υψηλή κερδοφορία για το κεφάλαιο, ούτε διασυνδέεται με τις άλλες καταστροφικές επίσης για το περιβάλλον ευρωενωσιακές πολιτικές που προωθούν την καύση της βιομάζας και τα βιοκαύσιμα.

Η έκθεση αποδεικνύει ότι η ΕΕ και το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχουν για να υπηρετούν τα μονοπωλιακά κέρδη, σε βάρος της υγείας και της ίδιας της ζωής των εργαζομένων».

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Συσκέψεις για την πυρασφάλεια

Ο Δήμος Νίκαιας και η Διεύθυνση Πρασίνου και Περιβάλλοντος, για μια ακόμη χρονιά, διοργανώνουν συσκέψεις - συναντήσεις για την πυρασφάλεια. Οι συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 12 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Θεατράκι του Αλσους της Δεξαμενής (Αγιος Φίλιππας) και την Τετάρτη 14 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο Αλσος του Βώκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ