ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Εγκαθίστανται χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες

Associated Press

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Το σχέδιο επιθετικής περικύκλωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με βάσεις διάσπαρτες, αλλά και σε κομβικά σημεία συνεχίζεται. Οι βάσεις στην Κολομβία, τον Παναμά, αλλά και η πιθανή ενδεχόμενη συμφωνία και ήδη παρουσία των Αμερικανών στο Περού ήταν ήδη γνωστές. Εντούτοις, το επιθετικό σκηνικό αλλάζει συλλήβδην μετά την ψήφιση εκ μέρους του Κογκρέσου της Κόστα Ρίκα που ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος Λάουρα Τσιντσίγια για τη συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο «Επιχείρηση Κοινή Περιπολία» με τις ΗΠΑ.

Η έγκριση του σχεδίου σημαίνει την εγκατάσταση στην εδαφική επικράτεια της Κόστα Ρίκα, η οποία σημειωτέον δε διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις, 46 αμερικανικών πλοίων που ανήκουν στην Ακτοφυλακή, 122 ελικοπτέρων, 10 πολεμικών αεροσκαφών, δύο υποβρυχίων και 13.000 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων είναι 7.000 πεζοναύτες, 1.278 αξιωματικοί και 338 πολιτικό προσωπικό. Επισήμως ο λόγος της συμμετοχής της Κόστα Ρίκα είναι η στήριξη των προσπαθειών των ΗΠΑ και κυρίως του Νότιου Στρατηγείου και του 4ου αμερικανικού στόλου, στην «απορρύπανση του Κόλπου του Μεξικού και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των συμμοριών» και ότι η συμφωνία προβλέπει την παραμονή τους από την 1η Ιούλη έως τις 31 Δεκέμβρη.

Φυσικά, ουδείς στην Κόστα Ρίκα θεωρεί ότι οι επίσημες εξηγήσεις έχουν έστω και μία δόση αλήθειας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε βίαια, κατηγορώντας την κυβέρνηση της προέδρου Τσιντσίγια ότι «στρατιωτικοποιεί» ξανά τη χώρα - η Κόστα Ρίκα μαζί με την Ονδούρα ήταν οι δύο χώρες εφόρμησης των Κόντρας στη Νικαράγουα - ενώ επίσης κατήγγειλε ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίς Λίμπερμαν Γκίνσμπουργκ έχει συνάψει «προκαταρτική συμφωνία για την εγκατάσταση ισραηλινών κομάντος».

Ουσιαστικά, ο πόλεμος των ναρκωτικών και οι επιχειρήσεις απορρύπανσης του Κόλπου είναι οι δικαιολογίες για την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν στόχους και δεν είναι άλλοι από τις υπονομευτικές και επιθετικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και στη Νικαράγουα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Ουμπέρτο Βάργκας Καρμπονέλ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Vanguardia Popular.

Ενταση στο Νότιο Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επικίνδυνα φαίνεται να ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα στο Νότιο Λίβανο. Σε πρώτο επίπεδο, αυτό φαίνεται να εκφράζεται μέσα από τη σταθερή αύξηση των τριβών μεταξύ ντόπιων και δυνάμεων του ΟΗΕ. Τα περιστατικά επιθέσεων κατά των δυνάμεων της «UNIFIL», που αναπτύχθηκε ως «εγγυητική» δύναμη μετά την ισραηλινή αιματηρή εισβολή το 2006, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό.

Χτες, ο διοικητής της δύναμης κάλεσε με ανοιχτή επιστολή τις κοινότητες του νότου να «εκφράζουν τα παράπονά τους ανοιχτά», σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Η ισραηλινή πλευρά έσπευσε να καταγγείλει τη «Χεζμπολάχ» ότι υποκινεί τα επεισόδια ενώ δημοσιοποίησε αεροφωτογραφίες όπου υποστηρίζει ότι απεικονίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες βαρέων όπλων και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία. Σχολιάζοντας την ένταση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, επέρριψε ευθύνες και στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι η καταγγελία του περί απόκτησης πυραύλων από τη «Χεζμπολάχ» έχει οξύνει τα πνεύματα.

Η «Χεζμπολάχ», όμως, βρέθηκε στο επίκεντρο και άλλης έντασης. Η, επί 20ετίας, συντάκτρια για τη Μέση Ανατολή του CNN, Οκτάβια Νασρ, απολύθηκε επειδή σε προσωπικό σχόλιο εκφράστηκε θετικά για την προσωπικότητα και το πνευματικό εύρος του αποθανόντος σιίτη θρησκευτικού ηγέτη, Μεγάλου Αγιατολάχ Φαντλάλαχ. Αμηχανία στο Φόρεϊν Οφις και ισραηλινή οργή προκάλεσαν εξίσου θετικά σχόλια για τον Αγιατολάχ της Βρετανίδας πρέσβειρας Φράνσις Γκάι στην ιστοσελίδα της πρεσβείας. Ο Φαντλάλαχ χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» από το Ισραήλ, ενώ η «Χεζμπολάχ» μίλησε για «ιδεολογική τρομοκρατία».

Διόλου ουδέτερα δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει και την είδηση ότι αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία έχει ξεκινήσει μελέτες για την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Τάμαρ» που εντοπίστηκε στα όρια των χωρικών υδάτων Ισραήλ - Λιβάνου. Τα αποθέματά του αποτιμούνται σε 16 τρισ. κυβικά πόδια και οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το κοίτασμα εκτείνεται και σε λιβανικά όρια, επίγεια και θαλάσσια. Είναι προφανές ότι η ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος μπορεί από μόνη της να πυροδοτήσει λιβανο-ισραηλινή ανάφλεξη.

ΚΟΥΒΑ
Φεύγουν για Ισπανία αντεπαναστάτες

ΑΒΑΝΑ.--

Ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην «Γκράνμα» και στην «Πρένσα Λατίνα» από την Αρχιεπισκοπή της Κούβας αναφέρεται σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Κουβανό Πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος, παρουσία του Καρδινάλιου Χάιμε Ορτέγκα. Είχε προηγηθεί συνάντηση ανάμεσα στους δύο τελευταίους και τον Κουβανό υπουργό Εξωτερικών, Μπρούνο Παρίγια.

Συζήτησαν την εξέλιξη της διαδικασίας που είχε ξεκινήσει στις 19 Μάη μετά την συνάντηση του Ρ. Κάστρο με τον Χάιμε Ορτέγκα και τον πρόεδρο της Κουβανικής Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων Ντιονίσιο Γκαρσία Ιμπανές. Σύμφωνα με την Αρχιεπισκοπή, μέχρι στιγμής έχει απελευθερωθεί ένας κρατούμενος και έχουν μεταφερθεί στα σπίτια τους 12. Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται άλλοι 6 να μεταφερθούν στα σπίτια τους και θα απελευθερωθούν ακόμα 5 που θα φύγουν για την Ισπανία με τις οικογένειές τους. Οι κουβανικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι υπόλοιποι 47 κρατούμενοι (που είχαν συλληφθεί το 2003 μετά από αποκάλυψη δικτύου όπου 75 άνθρωποι λάμβαναν χρήματα από αμερικανικές κυβερνητικές πηγές και συνεργάστηκαν με Αμερικανούς διπλωμάτες για να υπονομεύσουν και να ανατρέψουν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση) θα αποφυλακιστούν και θα φύγουν από τη χώρα, μια διαδικασία που θα διαρκέσει 3-4 μήνες.

Μετά την απόφαση αυτή, ο φυλακισμένος Γκιγιέρμο Φαρίνας έληξε την απεργία πείνας που έκανε εδώ και 4,5 μήνες(!)

  • Το υπουργείο Εσωτερικών της Κούβας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως έφθασε στο νησί ο Φρανσίσκο Τσάβες Αμπάρκα, συνεργάτης του αρχιεγκληματία πρώην υπαλλήλου της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, που συνελήφθη στη Βενεζουέλα και εκδόθηκε στην Κούβα, ο οποίος καταζητείται για τη σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε ξενοδοχεία το 1997.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδικάζει την επίθεση στη νοτιοκορεάτικη κορβέτα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ως «μεγάλη διπλωματική νίκη» για τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Σιν Σον-χο, την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει την επίθεση που σημειώθηκε στο τέλος Μάρτη εναντίον της κορβέτας της Νοτίου Κορέας Τσεονάν, επίθεση η οποία «απείλησε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο».

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τονίζει ότι τα ευρήματα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων (Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία, Αυστραλία) που φωτογραφίζουν ως υπεύθυνη για τη βύθιση του «Τσεονάν» τη ΛΔ Κορέας, προκαλούν «σοβαρή ανησυχία», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας «επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη». Η απόφαση θεωρείται συμβιβαστική καθώς οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν από την πρώτη στιγμή για μία σκληρή ανακοίνωση, εντούτοις προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Κίνας και αναδιπλώθηκαν προκειμένου να υπάρξει έστω και υιοθέτηση κάποιου ψηφίσματος που αναφέρει τη ΛΔ Κορέας ως τη «βασική ύποπτη».

Ο Σιν Σον-χο δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαμερείς συνομιλίες σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Κορεάτικης χερσονήσου.

ΠΑΝΑΜΑΣ
Αιματηρή καταστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--

Ο πρώτος νεκρός της κυβέρνησης του αντιδραστικού Προέδρου Ρικάρντο Μαρτινέλι είναι γεγονός και δεν είναι άλλος από τον Αντόνιο Σμιθ, ηγετικό στέλεχος του αγροτικού κινήματος.

Ο Σμιθ σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων των καλλιεργητών μπανάνας με την αστυνομία στην Τσανγκουινόλα, στην επαρχία Μπόκας ντελ Τόρο, κοντά στα σύνορα με την Κόστα Ρίκα. Συνολικά 300 τραυματίστηκαν και εξ αυτών 17 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ ένας ακόμη διαδηλωτής εξέπνευσε χτες αργά, σύμφωνα με ανακοίνωση της αγροτικής Ενωσης η οποία ανακοίνωσε και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μία βδομάδα μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων των αγροτών ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μαρτινέλι που ουσιαστικά απαγορεύει τις απεργίες και συρρικνώνει τα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της προσέλκυσης «ξένων επενδυτών για την παραγωγή και εξαγωγή μπανάνας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ