Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Καταδικάζει την επίθεση στη νοτιοκορεάτικη κορβέτα

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ως «μεγάλη διπλωματική νίκη» για τη Λαϊκή Δημοκρατία Κορέας, χαρακτήρισε ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Σιν Σον-χο, την ομόφωνη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος που καταδικάζει την επίθεση που σημειώθηκε στο τέλος Μάρτη εναντίον της κορβέτας της Νοτίου Κορέας Τσεονάν, επίθεση η οποία «απείλησε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο».

Το ψήφισμα που υιοθετήθηκε τονίζει ότι τα ευρήματα της έκθεσης των εμπειρογνωμόνων (Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Βρετανία, Σουηδία, Αυστραλία) που φωτογραφίζουν ως υπεύθυνη για τη βύθιση του «Τσεονάν» τη ΛΔ Κορέας, προκαλούν «σοβαρή ανησυχία», αλλά σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας «επιμένει ότι δεν έχει καμία ανάμειξη». Η απόφαση θεωρείται συμβιβαστική καθώς οι ΗΠΑ πρωτοστάτησαν από την πρώτη στιγμή για μία σκληρή ανακοίνωση, εντούτοις προσέκρουσαν στις αντιρρήσεις της Κίνας και αναδιπλώθηκαν προκειμένου να υπάρξει έστω και υιοθέτηση κάποιου ψηφίσματος που αναφέρει τη ΛΔ Κορέας ως τη «βασική ύποπτη».

Ο Σιν Σον-χο δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαμερείς συνομιλίες σχετικά με την αποπυρηνικοποίηση της Κορεάτικης χερσονήσου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ