Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
Ενταση στο Νότιο Λίβανο

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Επικίνδυνα φαίνεται να ηλεκτρίζεται η ατμόσφαιρα στο Νότιο Λίβανο. Σε πρώτο επίπεδο, αυτό φαίνεται να εκφράζεται μέσα από τη σταθερή αύξηση των τριβών μεταξύ ντόπιων και δυνάμεων του ΟΗΕ. Τα περιστατικά επιθέσεων κατά των δυνάμεων της «UNIFIL», που αναπτύχθηκε ως «εγγυητική» δύναμη μετά την ισραηλινή αιματηρή εισβολή το 2006, έχουν πολλαπλασιαστεί τον τελευταίο καιρό.

Χτες, ο διοικητής της δύναμης κάλεσε με ανοιχτή επιστολή τις κοινότητες του νότου να «εκφράζουν τα παράπονά τους ανοιχτά», σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης. Η ισραηλινή πλευρά έσπευσε να καταγγείλει τη «Χεζμπολάχ» ότι υποκινεί τα επεισόδια ενώ δημοσιοποίησε αεροφωτογραφίες όπου υποστηρίζει ότι απεικονίζονται στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αποθήκες βαρέων όπλων και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης, δίπλα σε νοσοκομεία και σχολεία. Σχολιάζοντας την ένταση, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, επέρριψε ευθύνες και στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι η καταγγελία του περί απόκτησης πυραύλων από τη «Χεζμπολάχ» έχει οξύνει τα πνεύματα.

Η «Χεζμπολάχ», όμως, βρέθηκε στο επίκεντρο και άλλης έντασης. Η, επί 20ετίας, συντάκτρια για τη Μέση Ανατολή του CNN, Οκτάβια Νασρ, απολύθηκε επειδή σε προσωπικό σχόλιο εκφράστηκε θετικά για την προσωπικότητα και το πνευματικό εύρος του αποθανόντος σιίτη θρησκευτικού ηγέτη, Μεγάλου Αγιατολάχ Φαντλάλαχ. Αμηχανία στο Φόρεϊν Οφις και ισραηλινή οργή προκάλεσαν εξίσου θετικά σχόλια για τον Αγιατολάχ της Βρετανίδας πρέσβειρας Φράνσις Γκάι στην ιστοσελίδα της πρεσβείας. Ο Φαντλάλαχ χαρακτηρίζεται «τρομοκράτης» από το Ισραήλ, ενώ η «Χεζμπολάχ» μίλησε για «ιδεολογική τρομοκρατία».

Διόλου ουδέτερα δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει και την είδηση ότι αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία έχει ξεκινήσει μελέτες για την άντληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Τάμαρ» που εντοπίστηκε στα όρια των χωρικών υδάτων Ισραήλ - Λιβάνου. Τα αποθέματά του αποτιμούνται σε 16 τρισ. κυβικά πόδια και οι λιβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι το κοίτασμα εκτείνεται και σε λιβανικά όρια, επίγεια και θαλάσσια. Είναι προφανές ότι η ιδιοκτησία και η εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος μπορεί από μόνη της να πυροδοτήσει λιβανο-ισραηλινή ανάφλεξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ