Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑ
Ανταλλαγή κατασκόπων

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ολοκληρώθηκε χτες η ανταλλαγή κατασκόπων Ρωσίας - ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Βιέννης, θέτοντας τέρμα στις όποιες κόντρες υπήρχαν για το θέμα αυτό ανάμεσα στις δύο χώρες. Οι 10 κατηγορούμενοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας ομολόγησαν την Πέμπτη την ενοχή τους ότι εργάζονταν επί χρόνια για τη ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών στις ΗΠΑ και απελάθηκαν. Σαν αντάλλαγμα ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έδωσε χάρη σε τέσσερα άτομα που κατηγορούνται ότι μετέφεραν απόρρητες πληροφορίες στη Δύση. Λίγο αργότερα, ο Μεντβέντεφ έδωσε χάρη και σε άλλους 16. Ηδη οι πρώτοι έφτασαν στο αεροδρόμιο της Μόσχας και έχουν συμφωνήσει να μην επιστρέψουν ποτέ στις ΗΠΑ ξανά χωρίς ειδική άδεια, ενώ οι τέσσερις Ρώσοι μεταφέρθηκαν στη Βρετανία, με άγνωστο προορισμό. Οι τέσσερις κατάσκοποι που κρατούνταν στη Ρωσία είναι ο πυρηνικός ερευνητής Ιγκόρ Σουτιάγκιν, ο Γκενάντι Βασιλένκο και οι Αλεξάντερ Ζαπορόζσκι και Σεργκέι Σκριπάλ που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 3 έως 18 χρόνια.

Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι συλλήψεις των φερόμενων κατασκόπων υπέρ της Ρωσίας που έγιναν λίγο μετά την επίσημη επίσκεψη του Μεντβέντεφ στις ΗΠΑ ήταν απλά σύμπτωση και προέκυψε εξαιτίας του γεγονότος ότι ένας από τους υπόπτους σχεδίαζε να διαφύγει εσπευσμένα από τη χώρα.

Δημοσκόπηση του κέντρου «Levada» δημοσιοποίησε πως το 53% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι συλλήψεις ενορχηστρώθηκαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για να υπονομεύσουν τις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ