Σάββατο 10 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δικαστικές παρεμβάσεις στη συνταγματική αναθεώρηση

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μερική ακύρωση της πολυσυζητημένης συνταγματικής αναθεώρησης αποφάσισε αργά το βράδυ της Τετάρτης, το τουρκικό συνταγματικό δικαστήριο, στο οποίο είχαν προσφύγει οι επονομαζόμενες ως «κοσμικές δυνάμεις» της αντιπολίτευσης, απορρίπτοντας ωστόσο την απαίτηση της πλήρους απόρριψης της αναθεώρησης, που ζητείτο στην προσφυγή. Το δικαστήριο επιχείρησε να διαφυλάξει τα του οίκου του, αφού ακύρωσε τις τροποποιήσεις που αφορούν το διορισμό των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου και εκείνες που σχετίζονται με το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, που αντίστοιχα διορίζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς.

Οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που προωθούνται από την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάδουν με τις απαιτήσεις της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι επιχειρούν «εκδημοκρατισμό της χώρας». Στην πραγματικότητα, το νέο Σύνταγμα υπηρετεί τα πάγια συμφέροντα της αστικής εξουσίας της χώρας, όντας προσανατολισμένο στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και χωρίς καμία ουσιαστική πρόνοια για το λαό, ενώ η αντιπολίτευση προσπαθεί να διατηρήσει τα δικά της κεκτημένα στον έλεγχο της εξουσίας, θέτοντας ψεύτικα διλήμματα στο λαό.

Στην Τουρκία αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης, που μέχρι στιγμής δηλώνει ότι «το Δικαστήριο επεμβαίνει στη νομοθετική εξουσία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ