ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Την καταδίκη της κυβέρνησης για το προσχέδιο νόμου περί εκλογικών δαπανών στις προσεχείς τοπικές εκλογές, μέσα από το οποίο προωθείται η περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, καθώς και το φακέλωμά τους, μέσω τραπεζών, για την εκδήλωση του πολιτικού τους φρονήματος, ζήτησε χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ.

Το θέμα τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ από τον επικεφαλής της παράταξης Στέλιο Λάμπρου, με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση στη Βουλή του προαναφερόμενου προσχεδίου.

Ο Στ. Λάμπρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση με αυτές τις αρχές που προβάλλει «αφαιρεί το δικαίωμα του "εκλέγεσθαι" από πολίτες από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα». Και πρόσθεσε: «Εχουμε μία παρεμπόδιση του δικαιώματος του "εκλέγεσθαι" και αυτό γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδυασμών από τα κόμματα, καταργείται η άντληση οικονομικών μέσων από τα κουπόνια, άρα υποχρεωτικά όλα τα χρήματα πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που σημαίνει ότι υπάρχει κανονικό φακέλωμα». Ολα αυτά «έχουν σκοπό να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή δράση και τους ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να ψηφίζουν, αλλά και να είναι υποψήφιοι», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης - επειδή το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης - ανέφερε ότι οι συνάδελφοι (εκτός του ίδιου και δύο - τριών ακόμα) δεν είναι ενημερωμένοι επί του όλου ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε - και εγκρίθηκε - η σχετική συζήτηση να αναβληθεί για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Ιούλη. Αναφορικά με τη δική του άποψη επί του προσχεδίου νόμου, σημείωσε: «Την απάντησή μου την ξέρετε, που σε πολλά συμπίπτει με τη δική σας, όχι σε όλα».

Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο Ν. Κακλαμάνης είχε δηλώσει αναφορικά με το θέμα:

«Η άποψή μου είναι ότι δεν το έκαναν για τη διαφάνεια. Μετά το ασυμβίβαστο που λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε πολλοί συνάδελφοι να θέσουν υποψηφιότητα, στην ουσία αυτό που κάνει το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες είναι να φύγουν οι πετυχημένοι και να έρθουν οι πλούσιοι. Γιατί μόνο οι πλούσιοι που έχουν χρήματα, που είναι τακτοποιημένοι φορολογικά και μπορούν να δικαιολογήσουν τις εκλογικές τους δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτήσουν από μόνοι τους την προεκλογική τους εκστρατεία. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει γιατί έχω αποφασίσει να κάνω μηδενική σε δαπάνες - πλην των πλέον απαραιτήτων - εκλογική εκστρατεία. Ομως έτσι έχουν τα πράγματα. Και θέλω να δω αυτό το νόμο σε συνδυασμό με τον τελικό εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές ώστε να σας πω και τα τελικά μου συμπεράσματα».

ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Απανθρωπιά και εξευτελιστική μεταχείριση

Icon

Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι η κατάσταση που επικρατεί για τους κρατούμενους αλλοδαπούς στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Δεκάδες κρατούμενοι ζουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα κρατητήρια, ενώ κρατούνται για αρκετές μέρες περιμένοντας την απέλαση χωρίς να έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, αλλά και λόγω αδυναμίας καταβολής των δικαστικών εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες συνθήκες επικρατούν στα περισσότερα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Τα κρατητήρια στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι εννέα και έχουν χωρητικότητα 26 ατόμων. Τις τελευταίες μέρες κρατούνται σε αυτά 128 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου κρατούνται 400 άτομα.

Τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» έχει καταγγείλει παλιότερα και το ΠΑΜΕ, που έχει επισημάνει ότι οι αλλοδαποί είναι «θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νομοθεσίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, χωρίς να είναι δική τους ευθύνη. Αγωνιούν για ένα χαρτί που θα τους χαρίσει την πολυπόθητη νομιμότητα και το δικαίωμα στη δουλειά. Ομως αντί αυτού εισπράττουν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία την πλήρη καταστρατήγηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Το γεγονός ήρθε χτες ξανά στην επικαιρότητα μετά από ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, που σε σχετική αυτοψία διαπίστωσε «εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων αλλοδαπών». Υστερα δε από αίτημά του προς τα αρμόδια υπουργεία, διεξήχθη έκτακτη συνάντηση για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν αυτό που δεν κάνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, θα απολυμάνουν άμεσα τους χώρους κράτησης, θα αντικαταστήσουν τα στρώματα και θα ζητήσουν από την Περιφέρεια την ταχύτατη ολοκλήρωση της ανέγερσης του προβλεπόμενου νέου χώρου κράτησης. Ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου οι αλλοδαποί με αναστολή έκτισης της ποινής να μην κρατούνται επιπλέον μέρες, λόγω αδυναμίας καταβολής δικαστικών εξόδων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα ο χώρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ζητήσει, με πρότασή τους, την αποποινικοποίηση του αδικήματος της χρήσης πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου από οικονομικούς πρόσφυγες που χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως χώρα διέλευσης.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Τμημάτων. Πρόσφατη είναι η καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τις άθλιες συνθήκες κράτησης 22 Σομαλών και Αφγανών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Αγρίνιο μετά από επιχείρηση - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα. Οι αλλοδαποί ήταν στοιβαγμένοι και κοιμούνταν σε στρώματα σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (εξαερισμός ανύπαρκτος, περιορισμένες τουαλέτες και ντους), δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα με κινδύνους για τυχόν μολυσματικές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ούτε διερμηνέας για να συνεννοηθούν, δεν είχε γίνει ουσιαστικός ιατρικός έλεγχος, ενώ η σίτιση, χαρτί τουαλέτας, σαπούνια και πετσέτες πληρώνονταν από αστυνομικούς, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στα κρατητήρια με μάσκες.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Αφιερωμένη στα 65 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, είναι η φετινή εκδήλωση τιμής που διοργανώνουν τα Παραρτήματα Αμφιλοχίας - Δ. Στερεάς, Ηπείρου και Ιονίων Νήσων της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, για την 66η επέτειο της διήμερης Μάχης της Αμφιλοχίας που έδωσε η 8η Μεραρχία του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών κατακτητών, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Αμφιλοχίας. Η εκδήλωση γίνεται, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2010 ώρα 9.30 το πρωί, στην Αμφιλοχία. Σημειώνεται ότι το Σάββατο 17 Ιούλη, ώρα 20.30 μμ, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ διοργανώνει έκθεση βιβλίου και Αφίσας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ.

Σύσκεψη γυναικών στη Λαμία

Σήμερα, Τετάρτη 14 Ιούλη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη γυναικών με θέμα «Η γυναίκα στο σοσιαλισμό», στο κέντρο «Εν Αριστοτέλους», στη Λαμία, θα μιλήσει η Σοφία Ντούρου, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

«ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ»
Νέες προσφορές

Στα πλαίσια της οικονομικής εξόρμησης που πραγματοποιεί το «Σπίτι του Αγωνιστή», για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας του, εκτός των άλλων, πρόσφεραν και οι: Γιανικοπούλου Μαρία 20 ευρώ, 50 ευρώ ο Ρούγας Θέμης και η Παρασκευοπούλου Ευαγγελία 350 ευρώ.

Οι παραπάνω, απευθύνονται σε όλους τους συναγωνιστές και τους συντρόφους και τους καλούν να ενισχύσουν κι εκείνοι όσο μπορούν το Σπίτι του Αγωνιστή για να ανταποκριθεί στην κάλυψη των οικονομικών πλάνων του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ