Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
Απανθρωπιά και εξευτελιστική μεταχείριση

Icon

Απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι η κατάσταση που επικρατεί για τους κρατούμενους αλλοδαπούς στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Δεκάδες κρατούμενοι ζουν στοιβαγμένοι σε ακατάλληλα κρατητήρια, ενώ κρατούνται για αρκετές μέρες περιμένοντας την απέλαση χωρίς να έχουν διαπράξει κάποια αξιόποινη πράξη, αλλά και λόγω αδυναμίας καταβολής των δικαστικών εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογες συνθήκες επικρατούν στα περισσότερα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Τα κρατητήρια στο «Ελ. Βενιζέλος» είναι εννέα και έχουν χωρητικότητα 26 ατόμων. Τις τελευταίες μέρες κρατούνται σε αυτά 128 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν χρονικές περίοδοι όπου κρατούνται 400 άτομα.

Τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος» έχει καταγγείλει παλιότερα και το ΠΑΜΕ, που έχει επισημάνει ότι οι αλλοδαποί είναι «θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της νομοθεσίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων, χωρίς να είναι δική τους ευθύνη. Αγωνιούν για ένα χαρτί που θα τους χαρίσει την πολυπόθητη νομιμότητα και το δικαίωμα στη δουλειά. Ομως αντί αυτού εισπράττουν από την ελληνική κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία την πλήρη καταστρατήγηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους, όπως το δικαίωμα στις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Το γεγονός ήρθε χτες ξανά στην επικαιρότητα μετά από ανακοίνωση του Συνηγόρου του Πολίτη, που σε σχετική αυτοψία διαπίστωσε «εξευτελιστική και απάνθρωπη μεταχείριση των κρατουμένων αλλοδαπών». Υστερα δε από αίτημά του προς τα αρμόδια υπουργεία, διεξήχθη έκτακτη συνάντηση για την άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κρατουμένων.

Στη σύσκεψη, που έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, οι αρμόδιοι φορείς δεσμεύτηκαν ότι θα κάνουν αυτό που δεν κάνουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Δηλαδή, θα απολυμάνουν άμεσα τους χώρους κράτησης, θα αντικαταστήσουν τα στρώματα και θα ζητήσουν από την Περιφέρεια την ταχύτατη ολοκλήρωση της ανέγερσης του προβλεπόμενου νέου χώρου κράτησης. Ειδικά το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύθηκε να προβεί σε άμεσες ενέργειες, προκειμένου οι αλλοδαποί με αναστολή έκτισης της ποινής να μην κρατούνται επιπλέον μέρες, λόγω αδυναμίας καταβολής δικαστικών εξόδων, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα ο χώρος. Αξιοσημείωτο είναι ότι συνδικαλιστές αστυνομικοί έχουν ζητήσει, με πρότασή τους, την αποποινικοποίηση του αδικήματος της χρήσης πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου από οικονομικούς πρόσφυγες που χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως χώρα διέλευσης.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών συνεχίζονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το αδιαχώρητο στα κρατητήρια των Αστυνομικών Διευθύνσεων και των Τμημάτων. Πρόσφατη είναι η καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη για τις άθλιες συνθήκες κράτησης 22 Σομαλών και Αφγανών στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αγρινίου.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Αγρίνιο μετά από επιχείρηση - «σκούπα» της ΕΛ.ΑΣ. στην Πάτρα. Οι αλλοδαποί ήταν στοιβαγμένοι και κοιμούνταν σε στρώματα σε ένα χώρο όπου δεν υπάρχουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας (εξαερισμός ανύπαρκτος, περιορισμένες τουαλέτες και ντους), δημιουργώντας μια αποπνικτική ατμόσφαιρα με κινδύνους για τυχόν μολυσματικές ασθένειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρχε ούτε διερμηνέας για να συνεννοηθούν, δεν είχε γίνει ουσιαστικός ιατρικός έλεγχος, ενώ η σίτιση, χαρτί τουαλέτας, σαπούνια και πετσέτες πληρώνονταν από αστυνομικούς, οι οποίοι κυκλοφορούσαν στα κρατητήρια με μάσκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ