Τετάρτη 14 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΘΗΝΑ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Την καταδίκη της κυβέρνησης για το προσχέδιο νόμου περί εκλογικών δαπανών στις προσεχείς τοπικές εκλογές, μέσα από το οποίο προωθείται η περιστολή των πολιτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, καθώς και το φακέλωμά τους, μέσω τραπεζών, για την εκδήλωση του πολιτικού τους φρονήματος, ζήτησε χτες από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων η παράταξη που στηρίζει το ΚΚΕ.

Το θέμα τέθηκε στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ από τον επικεφαλής της παράταξης Στέλιο Λάμπρου, με αφορμή την κατάθεση προς διαβούλευση στη Βουλή του προαναφερόμενου προσχεδίου.

Ο Στ. Λάμπρου ανέφερε ότι η κυβέρνηση με αυτές τις αρχές που προβάλλει «αφαιρεί το δικαίωμα του "εκλέγεσθαι" από πολίτες από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα». Και πρόσθεσε: «Εχουμε μία παρεμπόδιση του δικαιώματος του "εκλέγεσθαι" και αυτό γιατί απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδυασμών από τα κόμματα, καταργείται η άντληση οικονομικών μέσων από τα κουπόνια, άρα υποχρεωτικά όλα τα χρήματα πρέπει να κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς, που σημαίνει ότι υπάρχει κανονικό φακέλωμα». Ολα αυτά «έχουν σκοπό να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο τη λαϊκή δράση και τους ανθρώπους που όχι μόνο θέλουν να ψηφίζουν, αλλά και να είναι υποψήφιοι», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης - επειδή το θέμα τέθηκε εκτός ημερησίας διάταξης - ανέφερε ότι οι συνάδελφοι (εκτός του ίδιου και δύο - τριών ακόμα) δεν είναι ενημερωμένοι επί του όλου ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε - και εγκρίθηκε - η σχετική συζήτηση να αναβληθεί για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 27 Ιούλη. Αναφορικά με τη δική του άποψη επί του προσχεδίου νόμου, σημείωσε: «Την απάντησή μου την ξέρετε, που σε πολλά συμπίπτει με τη δική σας, όχι σε όλα».

Υπενθυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ ο Ν. Κακλαμάνης είχε δηλώσει αναφορικά με το θέμα:

«Η άποψή μου είναι ότι δεν το έκαναν για τη διαφάνεια. Μετά το ασυμβίβαστο που λειτουργεί αποτρεπτικά ώστε πολλοί συνάδελφοι να θέσουν υποψηφιότητα, στην ουσία αυτό που κάνει το προσχέδιο νόμου για τις εκλογικές δαπάνες είναι να φύγουν οι πετυχημένοι και να έρθουν οι πλούσιοι. Γιατί μόνο οι πλούσιοι που έχουν χρήματα, που είναι τακτοποιημένοι φορολογικά και μπορούν να δικαιολογήσουν τις εκλογικές τους δαπάνες μπορούν να χρηματοδοτήσουν από μόνοι τους την προεκλογική τους εκστρατεία. Προσωπικά δε με ενδιαφέρει γιατί έχω αποφασίσει να κάνω μηδενική σε δαπάνες - πλην των πλέον απαραιτήτων - εκλογική εκστρατεία. Ομως έτσι έχουν τα πράγματα. Και θέλω να δω αυτό το νόμο σε συνδυασμό με τον τελικό εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές ώστε να σας πω και τα τελικά μου συμπεράσματα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ