ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ικανοποιήθηκαν και αυτές οι απαιτήσεις του κεφαλαίου

Με το νέο νόμο επιβεβαιώνεται ότι κανείς δεν ξεφεύγει από το στόχαστρο του κεφαλαίου και των υπηρετών του, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Mε τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η ψήφιση και επί των άρθρων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ για πέντε άρθρα του νομοσχεδίου, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (απουσίαζε ο Λ. Γρηγοράκος για προσωπικούς λόγους), κατά 128 βουλευτές, του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Σ. Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γ. Δημαράς.

Και στη συζήτηση επί των άρθρων οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και αυτού του Ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα.

Ο Απόστολος Νάνος υπογράμμισε ότι παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αφού αυτά είχαν συμφωνηθεί από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και καθυστερούσαν λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Με τις αντιασφαλιστικές διατάξεις, συνέχισε, σωρευτικά θα έχουμε ένα αδιανόητο ριφιφί και μια λεηλασία που θα φθάνει μέχρι το 2060 και θα συγκρίνεται μόνο με κατάσταση μετά από πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι με όσα κλέβουν από τους ασφαλισμένους κάθε χρόνο, το 2060 θα φθάσουμε στο ποσό των 251 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου το σημερινό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, χωρίς στις απώλειες αυτές να προσμετρώνται οι φόροι και οι μισθολογικές απώλειες. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των συντάξεων που παίρνουν οι εργατοπατέρες και είπε ότι πρέπει να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τη σειρά του ο Αγγελος Τζέκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αφαιρεί με βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο δικαιώματα ολόκληρων δεκαετιών και αυτό που προσπαθεί να κρύψει, όπως κάνει και η ΝΔ, είναι ότι τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν βασική επιδίωξη των δυνάμεων του κεφαλαίου εδώ και χρόνια. Αποτελεί πολιτικό εμπαιγμό, είπε, να ονομάζει η κυβέρνηση τα ψίχουλα που δίνει ως αξιοπρεπή σύνταξη αφού κανείς δεν μπορεί να ζήσει σήμερα με τα 360 ευρώ που δίνει ως σύνταξη. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική της ΕΕ και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ανεβάζοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά 10 και 15 χρόνια. Ανέφερε δε ότι με την πρόβλεψη ότι κάθε δύο χρόνια θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό θα έχουμε πλήρη επιτήρηση από την ΕΕ, ενώ τα όρια συνταξιοδότησης συνεχώς θα αυξάνουν ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής.

Η Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι η επιβολή και στο δημόσιο όλων των ανατροπών που έχουν σχεδιαστεί και τελικά έχουν ψηφιστεί για τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπονται στο μνημόνιο, απλώς με ημερομηνία έναρξης για το δημόσιο την 1η Γενάρη 2015, ολοκληρωτικά. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ, είπε, και υπενθύμισε ότι παρόμοια βάρβαρα μέτρα παίρνονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία δεν υπάρχει η τρόικα και ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Είναι ενδεικτικό, τόνισε, ότι πρόσφατα, με την «Πράσινη Βίβλο» που ετοίμασε η Κομισιόν για το Ασφαλιστικό δείχνει τα χειρότερα που έρχονται αφού συνδέει ξεκάθαρα τα όρια συνταξιοδότησης με τη βελτίωση του προσδόκιμου ορίου ζωής, πράγμα που φάνηκε και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του ιδιωτικού τομέα. Η βιωσιμότητα των Ταμείων, ανέφερε, δεν εξασφαλίζεται όταν έχουμε ελαστικές μορφές εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, εισφοροδιαφυγή και λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων.

Εκπληκτος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του επανέφερε την αποπροσανατολιστική θέση ότι η κυβέρνηση άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετά τις εκλογές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βγάζει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, που, όπως είπε, αποτελούν εργαλείο παρέμβασης στην οικονομία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ισχυρίστηκε ότι πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει «πιο στέρεο και πιο υγιές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΝΟ
Αθλιος εμπαιγμός σε βάρος των ναυτεργατών

Ενώ μαίνεται η αντιασφαλιστική επίθεση λένε στους εργάτες πως όλα πάνε καλά!

Τη χοντροκομμένη κοροϊδία έχουν επιστρατεύσει τώρα εφοπλιστές και κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με υποχείριο την υποταγμένη στα κελεύσματά τους πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ, για να καλλιεργήσουν αυταπάτες στους ναυτεργάτες, ώστε να ανακόψουν τους ταξικούς αγώνες τους ενάντια στη βάρβαρη πολιτική που τσακίζει το σύνολο των δικαιωμάτων τους. Χτες έγινε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, μεταξύ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γ. Κουτρουμάνη, και της διοίκησης της ΠΝΟ. Συνάντηση - παρωδία, η οποία «στήθηκε» για να πειστούν οι ναυτεργάτες ότι ...τελικά εξαιρούνται από τον αντιασφαλιστικό νόμο!

«Τίποτα δεν αλλάζει, τίποτα δεν αφορά το ναυτικό, ούτε τα όρια ηλικίας, ούτε τίποτα», έσπευσε να δηλώσει, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Ι. Χαλάς. «Υπήρχε μία ανησυχία για το αν αυξάνονται τα όρια ηλικίας ή αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με το Ασφαλιστικό. Δεν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές για τους ναυτικούς», πρόσθεσε ο Γ. Κουτρουμάνης. Πρόκειται για καθαρή αθλιότητα σε βάρος των ναυτεργατών!

Η αλήθεια είναι η εξής: Στο άρθρο 27 του αντιασφαλιστικού νόμου ορίζεται: «Από 1/1/2013 ο κλάδος κύριας σύνταξης Ναυτικών του ΝΑΤ εντάσσεται στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Για την ένταξή του συντάσσεται, έως 31/7/2011, ειδική οικονομική μελέτη που καταρτίζεται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ). Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης των ήδη ασφαλισμένων, ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών, καθώς και θέματα κάλυψης των ελλειμμάτων. Από εντάξεως, οι νέοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και διέπονται από τη νομοθεσία του». Και βέβαια από τους συνταξιούχους ναυτεργάτες κόπηκε ήδη ο 13ος και 14ος μισθός.

Αυτό τον εμπαιγμό καταγγέλλουν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τονίζοντας, σε δελτίο Τύπου για τα όσα διαδραματίστηκαν στη συνάντηση: «Η γελοιότητα και ο αυτοεξευτελισμός έφτασε στο σημείο να λέει ο υπουργός ότι ο "ν.3845/2010 είναι άλλο θέμα" που έχει ήδη κόψει τον 13ο και 14ο μισθό στους συνταξιούχους ναυτεργάτες καθώς και όσα προβλέπει για την αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, τις μηδενικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. `Η ψεύτες είναι ή κλέφτες ή και τα δύο μαζί». Αναφέρουν ότι ο υφυπουργός δεν κατάφερε να δώσει εξηγήσεις για τα όσα περιέχονται στο άρθρο 27 του αντιασφαλιστικού νόμου, ενώ καταγγέλλουν τον Ι. Χαλά ότι με τις δηλώσεις του επιβεβαίωσε το «θλιβερό του ρόλο ως φερέφωνου του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού». «Υποχρέωση - καταλήγουν - των ναυτεργατών, του εργατικού κινήματος είναι η οργάνωση των δυνάμεων, η ανάπτυξη αγώνων ενάντια σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική».

ΣΔΟΕ
Νέα «έφοδος» σε συνδικάτο

Στη ναυτεργατική συνδικαλιστική οργάνωση Πανελλήνια Ενωση Θαλαμηπόλων Εμπορικού Ναυτικού «μπούκαρε» χτες το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), ενώ πριν λίγες μέρες είχε κάνει «έφοδο» στα γραφεία της ΠΝΟ.

Την ίδια στιγμή και ακριβώς δίπλα στα ναυτεργατικά σωματεία, στην Ακτή Μιαούλη, υπάρχουν εκατοντάδες γραφεία που δεν έχουν ελεγχθεί ποτέ, ενώ ακόμα και οι πέτρες της περιοχής ξέρουν ότι επιδίδονται σε δουλεμπόριο και παίρνουν χοντρές μίζες από άνεργους ναυτεργάτες που αγωνιούν για το μπάρκο. Είναι πασίγνωστο ότι σε αυτή την περιοχή «βράζει» το «μαύρο» χρήμα, που «βγάζουν» ναυτιλιακές εταιρείες, οι οποίες θεωρούνται με βάση το νομοθετικό έκτρωμα 2687/1953 «κεφάλαια εξωτερικού» και κανείς από το ΣΔΟΕ ή τις διωκτικές αρχές δεν τολμάει να περάσει ούτε το κατώφλι τους.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σε δελτίο Τύπου τονίζουν ότι αυτοί οι έφοδοι του ΣΔΟΕ εντάσσονται «στις επιλογές εφοπλιστών - κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων που υπερασπίζουν το κεφάλαιο, για να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν, να χτυπήσουν την οργάνωση και αντίδραση των ναυτεργατών, των εργαζομένων στα αντιλαϊκά τους σχέδια». Χαρακτηρίζουν πρόκληση για τους ναυτεργάτες και όλους τους εργαζόμενους «να εφαρμόζεται ο ν. 3845/2010 που ισοπεδώνει εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα το κεφάλαιο να απολαμβάνει προνόμια και επιδοτήσεις όπως πάνω από 10 χιλιάδες υπεράκτιες (οφ σορ) στη χώρα μας». «Είναι πρόκληση - προσθέτουν - να ισχύει ο ν. 2687/53 περί προστασίας κεφαλαίων προερχόμενα από το εξωτερικό και να μην ελέγχονται. Είναι πρόκληση να απολαμβάνουν προνομίων τα ναυτικά πρακτορεία - σύγχρονα δουλεμπορικά κέντρα - με δισεκατομμύρια τζίρο από την "μαύρη" ανασφάλιστη εργασία και θεσμοθετημένα να μην ελέγχονται».

Ξεκαθαρίζουν ότι τον έλεγχο τον κάνουν οι εργαζόμενοι στα σωματεία τους, όχι το κράτος και το κεφάλαιο. «Θα υπερασπίσουμε και θα περιφρουρήσουμε τα συνδικαλιστικά όργανα και ελευθερίες με ασπίδα τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους». Τα σωματεία τονίζουν ότι επιβάλλεται έκτακτη σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ