Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Ικανοποιήθηκαν και αυτές οι απαιτήσεις του κεφαλαίου

Με το νέο νόμο επιβεβαιώνεται ότι κανείς δεν ξεφεύγει από το στόχαστρο του κεφαλαίου και των υπηρετών του, ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Mε τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή η ψήφιση και επί των άρθρων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό του δημοσίου.

Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΚΚΕ για πέντε άρθρα του νομοσχεδίου, σε σύνολο 285 παρόντων βουλευτών, υπέρ ψήφισαν 156 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (απουσίαζε ο Λ. Γρηγοράκος για προσωπικούς λόγους), κατά 128 βουλευτές, του ΚΚΕ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ., του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι Σ. Σακοράφα, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γ. Δημαράς.

Και στη συζήτηση επί των άρθρων οι βουλευτές του ΚΚΕ που πήραν το λόγο αποκάλυψαν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα και αυτού του Ασφαλιστικού, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα.

Ο Απόστολος Νάνος υπογράμμισε ότι παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αφού αυτά είχαν συμφωνηθεί από τη Συνθήκη της Λισαβόνας και καθυστερούσαν λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων.

Με τις αντιασφαλιστικές διατάξεις, συνέχισε, σωρευτικά θα έχουμε ένα αδιανόητο ριφιφί και μια λεηλασία που θα φθάνει μέχρι το 2060 και θα συγκρίνεται μόνο με κατάσταση μετά από πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό, τόνισε, ότι με όσα κλέβουν από τους ασφαλισμένους κάθε χρόνο, το 2060 θα φθάσουμε στο ποσό των 251 δισ. ευρώ, όσο είναι περίπου το σημερινό δημόσιο χρέος της Ελλάδας, χωρίς στις απώλειες αυτές να προσμετρώνται οι φόροι και οι μισθολογικές απώλειες. Ζήτησε, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των συντάξεων που παίρνουν οι εργατοπατέρες και είπε ότι πρέπει να δοθούν πίσω τα κλεμμένα από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Με τη σειρά του ο Αγγελος Τζέκης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση αφαιρεί με βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο δικαιώματα ολόκληρων δεκαετιών και αυτό που προσπαθεί να κρύψει, όπως κάνει και η ΝΔ, είναι ότι τα μέτρα που παίρνονται αποτελούν βασική επιδίωξη των δυνάμεων του κεφαλαίου εδώ και χρόνια. Αποτελεί πολιτικό εμπαιγμό, είπε, να ονομάζει η κυβέρνηση τα ψίχουλα που δίνει ως αξιοπρεπή σύνταξη αφού κανείς δεν μπορεί να ζήσει σήμερα με τα 360 ευρώ που δίνει ως σύνταξη. Ο βουλευτής τόνισε ότι η κυβέρνηση κινείται στη λογική της ΕΕ και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ανεβάζοντας τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών κατά 10 και 15 χρόνια. Ανέφερε δε ότι με την πρόβλεψη ότι κάθε δύο χρόνια θα γίνονται αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό θα έχουμε πλήρη επιτήρηση από την ΕΕ, ενώ τα όρια συνταξιοδότησης συνεχώς θα αυξάνουν ανάλογα με το προσδόκιμο όριο ζωής.

Η Σοφία Καλαντίδου τόνισε ότι η κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου είναι η επιβολή και στο δημόσιο όλων των ανατροπών που έχουν σχεδιαστεί και τελικά έχουν ψηφιστεί για τον ιδιωτικό τομέα και προβλέπονται στο μνημόνιο, απλώς με ημερομηνία έναρξης για το δημόσιο την 1η Γενάρη 2015, ολοκληρωτικά. Ο εργασιακός μεσαίωνας είναι εδώ, είπε, και υπενθύμισε ότι παρόμοια βάρβαρα μέτρα παίρνονται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στα οποία δεν υπάρχει η τρόικα και ανεξάρτητα από τη δημοσιονομική τους κατάσταση. Είναι ενδεικτικό, τόνισε, ότι πρόσφατα, με την «Πράσινη Βίβλο» που ετοίμασε η Κομισιόν για το Ασφαλιστικό δείχνει τα χειρότερα που έρχονται αφού συνδέει ξεκάθαρα τα όρια συνταξιοδότησης με τη βελτίωση του προσδόκιμου ορίου ζωής, πράγμα που φάνηκε και στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του ιδιωτικού τομέα. Η βιωσιμότητα των Ταμείων, ανέφερε, δεν εξασφαλίζεται όταν έχουμε ελαστικές μορφές εργασίας, ανασφάλιστη εργασία, εισφοροδιαφυγή και λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων.

Εκπληκτος εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του επανέφερε την αποπροσανατολιστική θέση ότι η κυβέρνηση άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα πράττει μετά τις εκλογές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι βγάζει στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, που, όπως είπε, αποτελούν εργαλείο παρέμβασης στην οικονομία.

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, ισχυρίστηκε ότι πρέπει το τραπεζικό σύστημα να πάρει πρωτοβουλίες για να γίνει «πιο στέρεο και πιο υγιές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ