ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των μεταναστών

Eurokinissi

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των μεταναστών προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Δεν έλειψαν και φέτος τα υποκριτικά μηνύματα φραστικής αλληλεγγύης κυβερνητικών στελεχών και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια μέρα προσφύγων, παρόλο που η ζοφερή κατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι εκκρεμείς προσφυγές κατά των α/βάθμιων απορριπτικών αποφάσεων ασύλου έχουν φτάσει τις 47.000. Οι ουρές της Π. Ράλλη όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται και νέες εξευτελιστικές μέθοδοι αποτροπής των προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου ή ακόμη και να ανανεώσουν τις ροζ κάρτες τους, όπως το να γίνονται δεκτές μέχρι 20 αιτήσεις τη βδομάδα, να επιλέγονται μόνον όσοι έχουν δικηγόρο ή παραπεμπτικό σημείωμα από ΜΚΟ, να μην επιλέγονται έγκυες γυναίκες και ανήλικοι πρόσφυγες. Συγχρόνως, η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και η προκάτοχός της, δεν ενημερώνει ούτε δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων ασύλου το 2009 ήταν 0,04% (11 στους 29.501). Ακόμη κι αν προστεθούν οι εγκρίσεις των β/θμιων επιτροπών και οι συμπληρωματικές μορφές διεθνούς προστασίας (επικουρική, ανθρωπιστική κλπ.), το συνολικό ποσοστό δεν φτάνει ούτε το 1%.

Δεν υπάρχει καμία προστασία για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τις 10.000, όταν οι υπάρχουσες υποτυπώδεις και συχνά ιδιωτικές δομές αντιστοιχούν σε 300 περίπου θέσεις.

Η πολιτική της "μηδενικής ανοχής" στα σύνορα και η μονιμοποίηση της παρουσίας του FRONTEX έχουν ως αποτέλεσμα να επιλέγουν οι πρόσφυγες πιο επικίνδυνες εισόδους και έτσι να αυξάνονται οι θάνατοι στον Εβρο. Επιπλέον, η πολιτική "σφραγίσματος" των συνόρων προς άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και η νομιμοφροσύνη προς τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχουν αυξήσει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διαρκούς κυνηγητού που ζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε: Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας. Να δοθεί άμεσα άσυλο ή επικουρική προστασία στους προερχόμενους από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, εμφύλιων συρράξεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, να δοθεί άδεια παραμονής στους κατόχους ροζ κάρτας, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν κι εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. Να χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες της επιλογής τους. Να αναλάβει το κράτος την αποτελεσματική φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Να παύσει η παρουσία και δράση του FRONTEX στο έδαφος και τα σύνορα της χώρας μας».

ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επέκταση των περιπολιών της «ΔΙΑΣ» σε όλη τη χώρα

Σε όλη τη χώρα επεκτείνονται οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης («ΔΙΑΣ») της Αστυνομίας. Κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ. προσπαθούν να πείσουν το λαό πως είναι απαραίτητη η καθημερινή, αδιάλειπτη παρουσία αστυνομικών σε κάθε γειτονιά, σε κάθε συνοικία, να εμπεδώσουν κλίμα φόβου και αστυνομοκρατίας.

Μετά τους 75 δήμους της Αττικής και 21 περιοχές της Θεσσαλονίκης, όπου είχαν ξεκινήσει τις περιπολίες τους φέτος στα τέλη Μάρτη, επιπλέον 1.060 αστυνομικοί βρίσκονται από χτες στους δρόμους ολόκληρης της χώρας, αστυνομεύοντας περισσότερες από 100 περιοχές σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις και ανεβάζοντας τη συνολική δύναμη της «ΔΙΑΣ» στους 3.640 άνδρες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι δικυκλιστές αυτοί «αποτελούν την αιχμή του δόρατος της εμφανούς αστυνόμευσης», ενώ η ενεργοποίηση της ομάδας «ΔΙΑΣ» «εντάσσεται στο πλαίσιο της Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την περίοδο 2010-2014».

Αυτή η «εμφανής αστυνόμευση», οι συνεχείς έλεγχοι στους οποίους επιδίδονται οι ομάδες «ΔΙΑΣ» στοχεύουν από τη μια να τρομοκρατήσουν το λαό και από την άλλη να τον εξοικειώσουν, να καλλιεργήσουν πνεύμα «συνεργασίας» πολιτών με την Αστυνομία, πνεύμα χαφιεδισμού στο όνομα τάχα της «προστασίας» τους. Και αυτό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, ΕΕ και οι λοιποί ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί έχουν εξαπολύσει άγρια αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, του εισοδήματός τους και των δικαιωμάτων τους.

Δολοφονία δημοσιογράφου έξω από το σπίτι του

Ο 37χρονος δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας δολοφονήθηκε χτες το πρωί, έξω από την πολυκατοικία όπου διέμενε, στην Ηλιούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5.20 χτες τα ξημερώματα, άγνωστοι έφτασαν έξω από το σπίτι του θύματος και ντυμένοι με στολές ανδρών ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης χτύπησαν το κουδούνι του, επί της οδού Δαιδάλου 21, στην Ηλιούπολη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τον ενημέρωσαν πως κάποιοι προσπάθησαν να κλέψουν το αυτοκίνητό του. Ο δημοσιογράφος κατέβηκε στην είσοδο, όπου οι άγνωστοι πυροβόλησαν συνολικά 16 φορές εναντίον του. Αμέσως, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν.

Στις 6 το πρωί, εντοπίστηκε ένα καμένο όχημα στη συμβολή της οδού Λεωνιδίου με τη Λ. Βουλιαγμένης στην ίδια περιοχή. Από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. διαπιστώθηκε ότι το αυτοκίνητο είχε κλαπεί το περασμένο Σάββατο από την περιοχή του Αλίμου και - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας - εξετάζεται αν το όχημα σχετίζεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Χτες το απόγευμα, ανακοινώθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. πως από τις εργαστηριακές εξετάσεις στους κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της δολοφονίας, προκύπτει πως τα δύο όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών». Για το λόγο αυτό, τις έρευνες για την υπόθεση ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική. Πάντως, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., οι εκτιμήσεις - διαρροές των αξιωματικών περιστρέφονταν γύρω από «συμβόλαιο θανάτου» και «μαφιόζικη εκτέλεση». Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν ήταν η ενδεχόμενη αποκάλυψη σκανδάλου με συμμετοχή επιχειρηματία και ανδρών Σωμάτων Ασφαλείας.

Η Αστυνομία γνωστοποίησε πως οι 13 από τους κάλυκες έχουν βληθεί από το ίδιο όπλο με το οποίο άγνωστοι είχαν δολοφονήσει στα Πατήσια, πέρσι τον Ιούνη, τον αρχιφύλακα Αντώνιο - Νεκτάριο Σάββα, ενώ οι υπόλοιπες από όπλο που χρησιμοποιήθηκε εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER», εναντίον του προαναφερόμενου υπαρχιφύλακα, αλλά και κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού. Επίσης, ταυτίζονται με κάλυκα που είχε βρεθεί στο μνήμα του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού χτες βράδυ ο δικηγόρος του Σ. Γκιόλια, Γ. Μαρακάκης, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο εάν του είχε προτείνει να πάρει κάποια μέτρα προστασίας νομικού χαρακτήρα. Ο δικηγόρος απάντησε ότι ο Σ. Γκιόλιας γνώριζε όλους τους διευθυντές της Αντιτρομοκρατικής και άλλα στελέχη της ΓΑΔΑ και δεν είχε ανάγκη των δικών του συμβουλών πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου τονίζεται: «Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Οι δολοφόνοι πρέπει να βρεθούν».

Επίσης, για τη δολοφονία ανακοινώσεις εξέδωσαν όλα τα πολιτικά κόμματα, η ΠΟΕΣΥ, αλλά και Ενώσεις Δημοσιογράφων.

Εκδήλωση του ΣΦΕΑ 1967-1974

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974, την Παρασκευή 23 Ιούλη, στις 8 το βράδυ, διοργανώνει εκδήλωση Μνήμης για την επέτειο των 36 χρόνων από την πτώση της χούντας. Η εκδήλωση θα γίνει στο μνημειακό, ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας (Λεωφ. Βασ. Σοφίας 85, όπισθεν μνημείου Ελ. Βενιζέλου). Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει: Κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή, ώρα 8.30 μ.μ., και χαιρετισμό του Προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967-1974», Νίκου Τριανταφύλλου.

Θα ακολουθήσει Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα με τραγούδια που ερμηνεύουν οι: Βασίλης Λέκκας, Νατάσα Μανίσαλη, Λάκης Χαλκιάς, Αλέξανδρος Χαντζής, Γιάννης Ματσούκας και Θανάσης Ζώης. Στο Πιάνο: Ο Γιάννης Τσόλκας.

Επίσης, συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Κολοβός, Εφη Θανοπούλου και ο συνθέτης Σάκης Τσιλίκης.

Την Επιμέλεια - Παρουσίαση του προγράμματος έχει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου.

Εκδήλωση για την Ηλέκτρα Αποστόλου

Η ΚΟ Ηρακλείου Αττικής του ΚΚΕ, οι ΟΒ Ηρακλείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ηρακλείου Αττικής διοργανώνουν την Τετάρτη 21.7.010 και ώρα 7.30 το απόγευμα, εκδήλωση για να τιμήσουν την ηρωίδα κομμουνίστρια ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ και όλες τις αγωνίστριες που αφιέρωσαν την ζωή τους για έναν καλύτερο κόσμο, για έναν κόσμο σοσιαλιστικό.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Νομαρχιακό Παράρτημα Μεσσηνίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 25 Ιούλη και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης στη θέση Αγορέλιτσα - μεταξύ Χώρας και Αμπελόφυτου (στη Γέφυρα του Μανούσου) - για τους γενναίους μαχητές του ΕΛΑΣ που «χτύπησαν» στη θέση αυτή γερμανική φάλαγγα μαζί με ταγματασφαλίτες που έπαθαν πανωλεθρία. Οι απώλειες των μαχητών του ΕΑΜιτών ήταν 17 νεκροί.

Λεωφορείο για την εκδήλωση θα αναχωρήσει από το Δημοτικό Αναψυκτήριο της Καλαμάτας (πίσω από το Δημαρχείο), ώρα 8.30 το πρωί της Κυριακής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ