Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα των μεταναστών

Eurokinissi

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα των μεταναστών προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Δεν έλειψαν και φέτος τα υποκριτικά μηνύματα φραστικής αλληλεγγύης κυβερνητικών στελεχών και οι πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την παγκόσμια μέρα προσφύγων, παρόλο που η ζοφερή κατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.

Οι εκκρεμείς προσφυγές κατά των α/βάθμιων απορριπτικών αποφάσεων ασύλου έχουν φτάσει τις 47.000. Οι ουρές της Π. Ράλλη όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί, αλλά αντίθετα εφαρμόζονται και νέες εξευτελιστικές μέθοδοι αποτροπής των προσφύγων από το να καταθέσουν αίτηση ασύλου ή ακόμη και να ανανεώσουν τις ροζ κάρτες τους, όπως το να γίνονται δεκτές μέχρι 20 αιτήσεις τη βδομάδα, να επιλέγονται μόνον όσοι έχουν δικηγόρο ή παραπεμπτικό σημείωμα από ΜΚΟ, να μην επιλέγονται έγκυες γυναίκες και ανήλικοι πρόσφυγες. Συγχρόνως, η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και η προκάτοχός της, δεν ενημερώνει ούτε δίνει τη δυνατότητα κατάθεσης αίτησης ασύλου στα σημεία εισόδου στη χώρα.

Το ποσοστό έγκρισης αιτήσεων ασύλου το 2009 ήταν 0,04% (11 στους 29.501). Ακόμη κι αν προστεθούν οι εγκρίσεις των β/θμιων επιτροπών και οι συμπληρωματικές μορφές διεθνούς προστασίας (επικουρική, ανθρωπιστική κλπ.), το συνολικό ποσοστό δεν φτάνει ούτε το 1%.

Δεν υπάρχει καμία προστασία για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, φτάνουν τις 10.000, όταν οι υπάρχουσες υποτυπώδεις και συχνά ιδιωτικές δομές αντιστοιχούν σε 300 περίπου θέσεις.

Η πολιτική της "μηδενικής ανοχής" στα σύνορα και η μονιμοποίηση της παρουσίας του FRONTEX έχουν ως αποτέλεσμα να επιλέγουν οι πρόσφυγες πιο επικίνδυνες εισόδους και έτσι να αυξάνονται οι θάνατοι στον Εβρο. Επιπλέον, η πολιτική "σφραγίσματος" των συνόρων προς άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και η νομιμοφροσύνη προς τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχουν αυξήσει τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και διαρκούς κυνηγητού που ζουν οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να λάβει, ώστε: Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας. Να δοθεί άμεσα άσυλο ή επικουρική προστασία στους προερχόμενους από χώρες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κατοχής, εμφύλιων συρράξεων κλπ. Σε κάθε περίπτωση, να δοθεί άδεια παραμονής στους κατόχους ροζ κάρτας, ιδιαίτερα σε εκείνους που ζουν κι εργάζονται χρόνια στην Ελλάδα. Να χορηγηθούν τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους πρόσφυγες επιθυμούν να μεταβούν σε χώρες της επιλογής τους. Να αναλάβει το κράτος την αποτελεσματική φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Να παύσει η παρουσία και δράση του FRONTEX στο έδαφος και τα σύνορα της χώρας μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ