Τρίτη 20 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Φαύλος κύκλος με επιπτώσεις σε Δημόσια Υγεία - Περιβάλλον

«Βουνά» από σκουπίδια εξακολουθούν να σχηματίζονται μπροστά στους κάδους απορριμμάτων στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα στις λαϊκές γειτονιές, με αποτέλεσμα η πόλη να έχει μετατραπεί, για μια ακόμη φορά, σε ...σκουπιδότοπο, καθώς τα αδιέξοδα της πλήρους κυβερνητικής απραξίας των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων τα πληρώνουν οι κάτοικοι.

Παρά την προχτεσινή προσωρινή άρση της δικαστικής απόφασης που στις 6 Ιούλη διέταξε το κλείσιμο της χωματερής (ούτε καν ΧΥΤΑ) στη Μαραθόλακκα, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση, το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει. Ολα αυτά τα χρόνια ο Δήμος Καλαμάτας εναποθέτει τα σκουπίδια στη χωματερή της Μαραθόλακκας, στον Ταΰγετο, χωρίς στο μεταξύ να έχει δημιουργηθεί κάποιος χώρος με ευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ που να πληρεί τις προϋποθέσεις για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ σημειώνει πως «μετά από τις επανειλημμένες δικαστικές αποφάσεις και την απαγόρευση της εναπόθεσής τους στη "χωματερή" της Μαραθόλακκας, αναδεικνύουν για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν είναι τεχνικό πρόβλημα, αλλά βαθιά πολιτικό και με τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η πολιτεία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, που δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά και σε όλη τη χώρα, όχι από ανικανότητα, αλλά από πολιτική επιλογή έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπουν στο χορό ιδιώτες και θα εμφανιστούν σαν σωτήρες. Ο τζίρος των σκουπιδιών είναι τεράστιος και με εξασφαλισμένη δουλειά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τζίρου είναι η ανακύκλωση, οι μπαλοποιητές, τα εργοστάσια πυρόλυσης κλπ.

Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές οι προηγούμενες και η τωρινή. Η προηγούμενη (ΠΑΣΟΚ) γιατί πήγε τα σκουπίδια στη Μαραθόλακκα μαζί με την παράταξη της ΝΔ. Η δήθεν αγωνιστικότητά τους τώρα για τη Μαραθόλακκα είναι υποκριτική και ψεύτικη γιατί αυτοί αποφάσισαν να μεταφερθούν τα σκουπίδια στον Ταΰγετο. Ευθύνες έχουν και για τη ΜΟΛΑΚ, που παραχώρησαν τη λειτουργία της σε ιδιώτη εργολάβο, με αποτέλεσμα τεράστια ζημιά για το δήμο εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στην ουσία δημιούργησαν άλλη μια χωματερή.

Τι προτείνει το ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Το πρόβλημα της χωροθέτησης είναι ευθύνη του κράτους, του ΥΠΕΧΩΔΕ, των υπηρεσιών του, που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή έτσι ώστε να σχεδιαστούν κεντρικά. Σύγχρονη επιστημονική μελέτη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σε συνεννόηση και με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την οριοθέτηση του χώρου με άμεση κατασκευή των έργων.

Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μερικά μέτρα είναι τα εξής:

  • Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων - ΧΥΤΥ.
  • Εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων.
  • Εργοστάσιο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών.
  • Μονάδα λιπασματοποίησης - ΜΟΛΑ.
  • Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Αμεση αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στο Δήμο Καλαμάτας (στην περιοχή Μπουρνιά, Γιαννιτσάνικα, Μαραθόλακκα κλπ.), αλλά και σε όλο το νομό.

Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό. Να παρθούν όλα τα σύγχρονα και αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Να μη χρησιμοποιηθεί η περιοχή του Ταΰγετου για τόπος εναπόθεσης σκουπιδιών, γιατί είναι ήδη κορεσμένος και έχει καταστραφεί δύο φορές από τις πυρκαγιές.

Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς καμία φορολογία και επιχειρηματική δραστηριότητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ