ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οριακή μείωση εσόδων παρά τη γενικευμένη κρίση

Μόλις στο -3,6% η κάμψη των εισπράξεων στα ξενοδοχεία σε μια εποχή που η λιτότητα σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα σ' ολόκληρο τον κόσμο

Κάμψη εσόδων της τάξης του 3,6% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Αττικής το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, με το συντελεστή πληρότητας να παρουσιάζει μείωση, σε σχέση με πέρσι, της τάξης του 1,2%. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν χτες από τους εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, οι οποίοι και πάλι άρπαξαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν επίθεση ενάντια σε ό,τι εκτιμούν ότι επιδρά αρνητικά στις εισπράξεις τους. Ακολουθώντας την τακτική που εγκαινίασαν πρόσφατα, επιχείρησαν για μια ακόμα φορά να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους που με τις κινητοποιήσεις τους αντιστέκονται στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αντιδραστικών μέτρων του «μνημονίου», κάνοντας λόγο για αρνητική «εικόνα που δημιουργεί στους επισκέπτες η αδυναμία πρόσβασής τους σε αρχαιολογικούς χώρους, δρόμους, λιμάνια και ξενοδοχεία, λόγω των συνεχών δράσεων συνδικαλιστών - ακτιβιστών».

Είναι ολοφάνερο ότι οι μεγαλοξενοδόχοι, έχοντας αποφασίσει να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν την κυβέρνηση για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν ακόμα και τα στοιχεία, που οι ίδιοι δημοσιοποιούν, με πρωτοφανή καιροσκοπισμό. Το γεγονός και μόνο ότι σε μια χρονιά σαν το 2010 τα έσοδα των ξενοδοχείων εμφανίζουν μείωση μόνο της τάξης του 3,6%, επιβεβαιώνει ότι όλα όσα λέγονται περί αρνητικών συνεπειών που έχουν στον τουρισμό οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι εφεύρημα εκείνων που είναι κατ' επάγγελμα κατά των κινητοποιήσεων και αξιώνουν από τους εργαζόμενους αγόγγυστα να δεχτούν τα μέτρα. Το στοιχείο και μόνο ότι η μείωση των εσόδων τους είναι της τάξης του 3,6%, δείχνει την ανθεκτικότητα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και τη δυνατότητα των πολυτελών ξενοδοχείων να διατηρούν έσοδα και πελάτες, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ' αυτά που ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι. Την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση να διαμαρτύρονται οι μεγαλοξενοδόχοι για το συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των εσόδων τους, όταν η οικονομική κρίση σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο έχει επιφέρει δραστική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και χτυπάει αλύπητα όλους τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο. Η στάση τους αποτελεί επιπλέον επίδειξη θράσους, αφού σε μια χρονιά που το ονομαστικό εισόδημα των εργαζομένων έχει υποστεί ονομαστική μείωση που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά και το 20%, αυτοί ανοίγουν μέτωπο σε βάρος των εργαζομένων και γκρινιάζουν για μείωση εσόδων, πιέζοντας προφανώς για νέες κρατικές επιδοτήσεις της κερδοφορίας τους.

Οι ξενοδόχοι επιμένουν να κάνουν ότι δε βλέπουν τις πραγματικές αιτίες της κάμψης της τουριστικής κίνησης, με κυριότερη αυτή του πλήγματος του εισοδήματος των εργαζομένων στις χώρες που τροφοδοτούν τον εισερχόμενο τουρισμό. Αντί γι' αυτό, με την ανακοίνωσή της, η Ενωση επαναφέρει μονότονα τη δέσμη των παραπόνων των ξενοδόχων για τον «τακτικό αποκλεισμό» χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια, ξενοδοχεία, τις «υποτιθέμενες ρυθμίσεις» για άρση του καμποτάζ, την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας, τη μη προώθηση του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ως συνεδριακού κέντρου, μέχρι και για τις πυρκαγιές.

Τα στοιχεία πάντως για τα έσοδα των ξενοδόχων της Αττικής στο εξάμηνο δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις χαμηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, αφού η γενική μείωση εσόδων μπορεί να είναι της τάξης του 3,6%, ωστόσο για τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 9,2%. Ενδεικτικό και για τις τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής είναι ότι παρά τα όσα λένε οι ξενοδόχοι για μειώσεις των τιμών, η μέση τιμή του δωματίου διαμορφώθηκε στα 109 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση μόλις 2,4% σε σχέση με τη μέση τιμή το 2009.

ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΙ
Μείον 50% στα κέρδη

Συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ

Το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μετά την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του υπό ίδρυση Σωματείου Ενωση Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, με εκπροσώπους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ζήτησαν τη συμπαράσταση στον αγώνα που πραγματοποιούν απέναντι στην επίθεση που δέχονται και οδηγεί σε μαζικά λουκέτα των καταστημάτων και των περιπτέρων τους, σε οικονομική εξαθλίωση τις οικογένειές τους. Και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι τους αφήνει στο έλεος των κερδοσκόπων και φροντίζει μόνο για τα κρατικά έσοδα.

Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, από τις αρχές του 2010, παρατηρείται σταδιακά μείωση του τζίρου στα τσιγάρα που φτάνει σήμερα το 30% περίπου, λόγω της αύξησης των τιμών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα καθαρά έσοδα των καταστημάτων που διαθέτουν λιανικώς τα καπνικά προϊόντα (καταστήματα ψιλικών - καπνοπωλείων και περίπτερα) που η μείωση αγγίζει και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 70%. Ηδη το Μάη και τον Ιούνη άρχισαν να κλείνουν πολλά σημεία λιανικής. Πολλά από αυτά, μάλιστα, παραχωρούνται με απευθείας ανάθεση στους χονδρεμπόρους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών τους.

Ενδεικτικά ανέφεραν πως το 2009 από ένα πακέτο τσιγάρων που πωλούνταν προς 3,20 ευρώ, τα 2,34 (73%) ήταν φόροι, τα 52 λεπτά πήγαιναν στην καπνοβιομηχανία, τα 8 λεπτά στο χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και μόλις τα 26 λεπτά στο σημείο λιανικής. Σήμερα που το ίδιο πακέτο κοστίζει 3,80 ευρώ, τα 3,21 (84,5%) είναι φόροι, τα 36 λεπτά πηγαίνουν στην καπνοβιομηχανία, τα 10 λεπτά στον χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και μόλις 12 λεπτά στο σημείο λιανικής.

Συνεπώς η μείωση κερδοφορίας στα σημεία λιανικής ξεπερνά το 60%.

Επίσης σημείωσαν πως ένα ψιλικατζίδικο ή περίπτερο το 2009 έκανε ημερήσιο τζίρο 800 ευρώ και έβγαζε κέρδος περίπου 82 ευρώ, ενώ σήμερα κάνει τζίρο 640 ευρώ και βγάζει κέρδος μόλις 43 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 1.300 ευρώ το μήνα. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν τα πάγια έξοδα (ταμεία, ΔΕΗ, εφορία, κλπ.) οπότε δε μένουν παρά μόνο ψίχουλα.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν ενάντια στην επίθεση που δέχονται και οδηγεί σε μαζικά λουκέτα τις 100.000 οικογένειες που ζουν από το επάγγελμα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ και τους κάλεσαν να συμπαραταχθούν σε κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που συνθλίβει εργαζόμενους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Σήμερα η εκδήλωση της ΠΑΣΕΒΕ

Εκδήλωση με θέμα «Η επίθεση της κυβερνητικής πολιτικής στο λαϊκό εισόδημα, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό και οι επιπτώσεις της, στους μικρομεσαίους ΕΒΕ. Η δική μας απάντηση και δράση το επόμενο διάστημα» διοργανώνει, σήμερα Τετάρτη 21 Ιούλη και ώρα 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Αγρινίου, η Γραμματεία Αιτωλοακαρνανίας της ΠΑΣΕΒΕ. Θα μιλήσει ο Φάνης Λάφης, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ.

VERBUND
Επεκτείνεται με νέα γραφεία

Νέα γραφεία στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα ανοίγει η ιδιωτική εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας VERBUND, που συναγωνίζεται τη ΔΕΗ σε πελάτες μέσης και χαμηλής τάσης. Η εταιρεία δηλώνει ότι τα νέα γραφεία εντάσσονται στη στρατηγική ενδυνάμωσης της παρουσίας της στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, το γραφείο της Θεσσαλονίκης θα έχει στην ευθύνη του τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία. Στο γραφείο της Πάτρας εντάσσονται η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα, η Ηπειρος και τα Επτάνησα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Μεταφορών

Σε συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών, καλεί για αύριο, στις 10.30 π.μ., τους αυτοκινητιστές, η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων στα ταξί Αθήνας - Πειραιά, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης που πλήττουν σκληρά τον κλάδο, όπως και το σύνολο των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων.

Στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα τονίζεται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος, με τέτοιους όρους ώστε ο κλάδος να παραδοθεί σε εταιρείες που θα μονοπωλήσουν τις υπηρεσίες ταξί. Εκεί εντάσσεται ο νέος τρόπος φορολόγησης και τα επερχόμενα μέτρα, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, οι συνεχείς αυξήσεις στα ασφάλιστρα του οχήματος και στον ΟΑΕΕ, όμως, όπως επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, «δεν τους φτάνουν όλα αυτά, αλλά θέλουν να δώσουν και όσες νέες άδειες χρειαστούν οι μονοπωλιακές εταιρείες, που η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μας τις επιβάλλει με νόμο και να εντάξει και τους υπόλοιπους αυτοκινητιστές σε αυτές» και ξεκαθαρίζει: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στις εταιρείες δήθεν σαν μέτοχοι ώστε να μας κάνουν φτηνό εργατικό δυναμικό».

Για να παραμείνει το ταξί στα χέρια του επαγγελματία και να μην περάσει η απελευθέρωση, κόντρα στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ομοσπονδίας και του ΣΑΤΑ, η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε μαζική πάλη για:

  • Την κατάργηση του ν. 3109 που ανοίγει το δρόμο στις εταιρείες.
  • Την ενίσχυση των συνεταιρισμών του ν. 1667, που έχουν σαν βάση τα φυσικά πρόσωπα.
  • Να μη δοθούν άδειες για επταθέσια και εννιαθέσια ταξί.
  • Αφορολόγητο καύσιμο στους ταξιτζήδες.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ