Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΟΙ
Μείον 50% στα κέρδη

Συνάντηση εκπροσώπων του κλάδου με ΠΑΜΕ και ΠΑΣΕΒΕ

Το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν μετά την αύξηση της φορολογίας και τη μείωση των ποσοστών κέρδους στα τσιγάρα, συζήτησαν οι εκπρόσωποι του υπό ίδρυση Σωματείου Ενωση Καταστημάτων Ψιλικών - Καπνοπωλών και Ενοικιαζόμενων Περιπτέρων Μακεδονίας, με εκπροσώπους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ και της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Ζήτησαν τη συμπαράσταση στον αγώνα που πραγματοποιούν απέναντι στην επίθεση που δέχονται και οδηγεί σε μαζικά λουκέτα των καταστημάτων και των περιπτέρων τους, σε οικονομική εξαθλίωση τις οικογένειές τους. Και κατήγγειλαν την κυβέρνηση ότι τους αφήνει στο έλεος των κερδοσκόπων και φροντίζει μόνο για τα κρατικά έσοδα.

Οπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, από τις αρχές του 2010, παρατηρείται σταδιακά μείωση του τζίρου στα τσιγάρα που φτάνει σήμερα το 30% περίπου, λόγω της αύξησης των τιμών σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που πλήττει τα λαϊκά στρώματα. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η μείωση στα καθαρά έσοδα των καταστημάτων που διαθέτουν λιανικώς τα καπνικά προϊόντα (καταστήματα ψιλικών - καπνοπωλείων και περίπτερα) που η μείωση αγγίζει και ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις το 70%. Ηδη το Μάη και τον Ιούνη άρχισαν να κλείνουν πολλά σημεία λιανικής. Πολλά από αυτά, μάλιστα, παραχωρούνται με απευθείας ανάθεση στους χονδρεμπόρους λόγω αδυναμίας αποπληρωμής των χρεών τους.

Ενδεικτικά ανέφεραν πως το 2009 από ένα πακέτο τσιγάρων που πωλούνταν προς 3,20 ευρώ, τα 2,34 (73%) ήταν φόροι, τα 52 λεπτά πήγαιναν στην καπνοβιομηχανία, τα 8 λεπτά στο χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και μόλις τα 26 λεπτά στο σημείο λιανικής. Σήμερα που το ίδιο πακέτο κοστίζει 3,80 ευρώ, τα 3,21 (84,5%) είναι φόροι, τα 36 λεπτά πηγαίνουν στην καπνοβιομηχανία, τα 10 λεπτά στον χονδρέμπορο ή αντιπρόσωπο και μόλις 12 λεπτά στο σημείο λιανικής.

Συνεπώς η μείωση κερδοφορίας στα σημεία λιανικής ξεπερνά το 60%.

Επίσης σημείωσαν πως ένα ψιλικατζίδικο ή περίπτερο το 2009 έκανε ημερήσιο τζίρο 800 ευρώ και έβγαζε κέρδος περίπου 82 ευρώ, ενώ σήμερα κάνει τζίρο 640 ευρώ και βγάζει κέρδος μόλις 43 ευρώ. Συνολικά δηλαδή 1.300 ευρώ το μήνα. Από το ποσό αυτό πρέπει να αφαιρεθούν τα πάγια έξοδα (ταμεία, ΔΕΗ, εφορία, κλπ.) οπότε δε μένουν παρά μόνο ψίχουλα.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα που κάνουν ενάντια στην επίθεση που δέχονται και οδηγεί σε μαζικά λουκέτα τις 100.000 οικογένειες που ζουν από το επάγγελμα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ και του ΠΑΜΕ και τους κάλεσαν να συμπαραταχθούν σε κοινό αγώνα με το εργατικό κίνημα και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που συνθλίβει εργαζόμενους, μικρούς και αυτοαπασχολούμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ