Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Μέτωπο ενάντια στο ξεπούλημα της ΑΤΕ

ΟΧΙ των αγροτών στα φωτοβολταϊκά ...φούμαρα

Κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους και να παλέψουν από κοινού με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας, όπως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, απηύθυναν εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - οι Ρ. Μαρούδας, Θ. Σερδένης, Β. Κατής, μέλη της ΝΕ - σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οπως τόνισε ο Ρ. Μαρούδας, τα χωράφια των μικρομεσαίων αγροτών στην πλειοψηφία τους είναι υποθηκευμένα. Οι συνέπειες θα είναι τραγικές καθώς θα διαμορφωθεί ένα ασφυκτικό περιβάλλον γι' αυτούς.

Ταυτόχρονα ιδιαίτερα δυσμενείς θα είναι οι επιπτώσεις και για τις αγροτοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις που ανήκουν σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας. «Από την κυβέρνηση της ΝΔ έχουν δοθεί 28 δισ. στους τραπεζίτες και άλλα 10 δισ. πρόσφατα από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - σημείωσε - υποτίθεται για την ανάπτυξη. Είναι χρήματα τα οποία δίνονται για να υπάρχουν συγχωνεύσεις τραπεζικών ομίλων, για να υπάρξει συσσώρευση κεφαλαίου και κερδών. Την ίδια ώρα που δίνονται με μεγάλη ευκολία τα χρήματα στους τραπεζίτες, δε δίνονται στους αγρότες αυτά που δικαιούνται, όπως επιστροφή φόρου πετρελαίου, εξισωτικές αποζημιώσεις ακόμα και από το 2008 και επιδοτήσεις. Οχι ότι θα σωθεί η κατάσταση μ' αυτά τα χρήματα, αλλά θα είναι μια οικονομική ανάσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητά τους».

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες - συνέχισε ο Ρ. Μαρούδας - να είναι σε διαρκή αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Φωτοβολταϊκά ...φούμαρα

Ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη Τύπου έγινε και στο θέμα των φωτοβολταϊκών συστημάτων που η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει ως «σωτηρία» των αγροτών. «Το νέο "φρούτο" - υπογράμμισε ο Ρ. Μαρούδας - που προτρέπουν για "καλλιέργεια" με "ντελάλη" την ΠΑΣΕΓΕΣ και εκτελεστές τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με το αζημίωτο βέβαια, λέγεται φωτοβολταϊκά συστήματα».

Και τόνισε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που τάζουν στους αγρότες "μεταξωτές κορδέλες" και αποδεικνύονται "φούμαρα". Τα ίδια έλεγαν στο παρελθόν, όταν τους προέτρεπαν και τους επιδοτούσαν με προγράμματα της ΕΕ για να καλλιεργούν ρίγανη και λεβάντα, ότι θα έχουν ικανοποιητικό εισόδημα. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν να φτωχύνουν και γρηγορότερα να φύγουν καταχρεωμένοι από τη γεωργία, καθιστώντας τους υπεύθυνους συμμετοχής και συνενοχής για το αποτέλεσμα της φτώχειας τους. Ας μην ξεγελαστούν τώρα. Η "πράσινη οικονομία" είναι για να πλουτίσουν τα 2-3 μονοπώλια των φωτοβολταϊκών και οι αντιπρόσωποί τους στην Ελλάδα, οι τράπεζες, οι εταιρείες συμβούλων, εγκατάστασης και εξοπλισμού των συστημάτων με πλασιέ την ΠΑΣΕΓΕΣ.

Αυτή την πολιτική προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συμπαραστάτες ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. Το κεφάλαιο εξυπηρετούν και τα κέρδη του, σε βάρος της πραγματικής ανάπτυξης που έχει ανάγκη ο λαός και χώρα. Οσο η ενέργεια είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες, όσο κυριαρχεί το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα και τα κόμματά του, τόσο θα καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και μαζί η φτωχομεσαία αγροτιά και η δυνατότητα να απολαμβάνουν εγχώρια ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα οι εργαζόμενοι. Μόνη λύση και επιλογή είναι ο συντονισμένος αγώνας εργατικής τάξης - φτωχής αγροτιάς - αυτοαπασχολούμενων για ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αλλη φιλολαϊκή διέξοδος και λύση δεν υπάρχει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ