Τετάρτη 21 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οριακή μείωση εσόδων παρά τη γενικευμένη κρίση

Μόλις στο -3,6% η κάμψη των εισπράξεων στα ξενοδοχεία σε μια εποχή που η λιτότητα σαρώνει τα λαϊκά εισοδήματα σ' ολόκληρο τον κόσμο

Κάμψη εσόδων της τάξης του 3,6% παρουσιάζουν τα ξενοδοχεία της Αττικής το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, με το συντελεστή πληρότητας να παρουσιάζει μείωση, σε σχέση με πέρσι, της τάξης του 1,2%. Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν χτες από τους εκπροσώπους της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής, οι οποίοι και πάλι άρπαξαν την ευκαιρία για να εξαπολύσουν επίθεση ενάντια σε ό,τι εκτιμούν ότι επιδρά αρνητικά στις εισπράξεις τους. Ακολουθώντας την τακτική που εγκαινίασαν πρόσφατα, επιχείρησαν για μια ακόμα φορά να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους που με τις κινητοποιήσεις τους αντιστέκονται στην εφαρμογή των αντιλαϊκών αντιδραστικών μέτρων του «μνημονίου», κάνοντας λόγο για αρνητική «εικόνα που δημιουργεί στους επισκέπτες η αδυναμία πρόσβασής τους σε αρχαιολογικούς χώρους, δρόμους, λιμάνια και ξενοδοχεία, λόγω των συνεχών δράσεων συνδικαλιστών - ακτιβιστών».

Είναι ολοφάνερο ότι οι μεγαλοξενοδόχοι, έχοντας αποφασίσει να βάλουν πλάτη και να στηρίξουν την κυβέρνηση για την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων, δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούν ακόμα και τα στοιχεία, που οι ίδιοι δημοσιοποιούν, με πρωτοφανή καιροσκοπισμό. Το γεγονός και μόνο ότι σε μια χρονιά σαν το 2010 τα έσοδα των ξενοδοχείων εμφανίζουν μείωση μόνο της τάξης του 3,6%, επιβεβαιώνει ότι όλα όσα λέγονται περί αρνητικών συνεπειών που έχουν στον τουρισμό οι λαϊκές κινητοποιήσεις είναι εφεύρημα εκείνων που είναι κατ' επάγγελμα κατά των κινητοποιήσεων και αξιώνουν από τους εργαζόμενους αγόγγυστα να δεχτούν τα μέτρα. Το στοιχείο και μόνο ότι η μείωση των εσόδων τους είναι της τάξης του 3,6%, δείχνει την ανθεκτικότητα της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, αλλά και τη δυνατότητα των πολυτελών ξενοδοχείων να διατηρούν έσοδα και πελάτες, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά απ' αυτά που ισχυρίζονται οι ξενοδόχοι. Την ίδια στιγμή αποτελεί πρόκληση να διαμαρτύρονται οι μεγαλοξενοδόχοι για το συγκεκριμένο ποσοστό μείωσης των εσόδων τους, όταν η οικονομική κρίση σ' ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο έχει επιφέρει δραστική μείωση των λαϊκών εισοδημάτων και χτυπάει αλύπητα όλους τους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο. Η στάση τους αποτελεί επιπλέον επίδειξη θράσους, αφού σε μια χρονιά που το ονομαστικό εισόδημα των εργαζομένων έχει υποστεί ονομαστική μείωση που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά και το 20%, αυτοί ανοίγουν μέτωπο σε βάρος των εργαζομένων και γκρινιάζουν για μείωση εσόδων, πιέζοντας προφανώς για νέες κρατικές επιδοτήσεις της κερδοφορίας τους.

Οι ξενοδόχοι επιμένουν να κάνουν ότι δε βλέπουν τις πραγματικές αιτίες της κάμψης της τουριστικής κίνησης, με κυριότερη αυτή του πλήγματος του εισοδήματος των εργαζομένων στις χώρες που τροφοδοτούν τον εισερχόμενο τουρισμό. Αντί γι' αυτό, με την ανακοίνωσή της, η Ενωση επαναφέρει μονότονα τη δέσμη των παραπόνων των ξενοδόχων για τον «τακτικό αποκλεισμό» χώρων τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικοί χώροι, λιμάνια, ξενοδοχεία, τις «υποτιθέμενες ρυθμίσεις» για άρση του καμποτάζ, την γκετοποίηση του κέντρου της Αθήνας, τη μη προώθηση του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ ως συνεδριακού κέντρου, μέχρι και για τις πυρκαγιές.

Τα στοιχεία πάντως για τα έσοδα των ξενοδόχων της Αττικής στο εξάμηνο δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τις χαμηλότερες κατηγορίες ξενοδοχείων, αφού η γενική μείωση εσόδων μπορεί να είναι της τάξης του 3,6%, ωστόσο για τα ξενοδοχεία 3 και 4 αστέρων το ποσοστό της μείωσης φτάνει το 9,2%. Ενδεικτικό και για τις τιμές των ξενοδοχείων της Αττικής είναι ότι παρά τα όσα λένε οι ξενοδόχοι για μειώσεις των τιμών, η μέση τιμή του δωματίου διαμορφώθηκε στα 109 ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση μόλις 2,4% σε σχέση με τη μέση τιμή το 2009.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κινητοποίηση την άλλη Πέμπτη για τη Σύμβαση (2013-12-07 00:00:00.0)
Μείωση πληροτήτων Ιούλη και Αύγουστο (2012-10-05 00:00:00.0)
Κάλεσμα της Επιτροπής Νέων του Συνδικάτου (2012-07-17 00:00:00.0)
Δυναμική απάντηση στους ξενοδόχους (2012-04-07 00:00:00.0)
«Μετριοπαθής» ο Ιούνης (2004-08-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ