ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Ιούλη 2010
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παρέμβαση για το θάνατο εργάτη στη Χαλκιδική

Η αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, η αύξηση του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων είναι αιτία για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων

Eurokinissi

Η αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, η αύξηση του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων είναι αιτία για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων
Την άμεση διαλεύκανση των πραγματικών συνθηκών θανάτου του 40χρονου οδηγού Αχιλλέα Παπαδόπουλου, που σκοτώθηκε το πρωί της Δευτέρας την ώρα της δουλειάς, κατά τη διαδικασία φόρτωσης, στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης» στα Μουδανιά της Χαλκιδικής, απαιτεί η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, μετά και την προσπάθεια της εργοδοσίας να αποδώσει την ευθύνη για το νέο εργοδοτικό έγκλημα στην «απροσεξία» του θύματος.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους να προστατέψουν τα δικαιώματά τους και την ίδια τη ζωή και την υγεία τους οργανώνοντας την πάλη τους, μαζί με το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και το θερμοκήπιό της, την κυβερνητική πολιτική.

Θυμίζουμε ότι ο 40χρονος οδηγός σκοτώθηκε όταν συμπιέστηκε από την υδραυλική πόρτα του φορτηγού.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της:

«Η επίρριψη ευθύνης του "ατυχήματος" στην απροσεξία του θύματος, όπως και τόσων άλλων θυμάτων παρόμοιων περιστατικών, δεν μπορεί να απαντήσει στην πραγματικότητα της αλματώδους αύξησής τους. Δεν έχουμε αύξηση της "απροσεξίας" των εργαζομένων.

Εχουμε αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας, αύξηση του φόβου και της ανασφάλειας των εργαζομένων που εκβιαστικά οδηγεί στον παραμερισμό των μέτρων ασφάλειας (σ.σ. η επίκληση των οποίων από πλευράς των εργαζομένων αποτελεί συχνότατα λόγο απόλυσης).

Με λίγα λόγια, τα εργοδοτικά εγκλήματα αυξάνονται στηριγμένα στην πολιτική της κυβέρνησης που θωρακίζει την ασυδοσία της εργοδοσίας για τη διαβόητη - πλέον - και επικίνδυνη "ανταγωνιστικότητα" (όπως π.χ. με την πρόσφατη νομοθετική κατάργηση των μεικτών επιτροπών ελέγχου συνθηκών ασφαλείας της εργασίας)».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΑΣ

Από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΕΑΣ, στο υπουργείο Οικονομίας
Από την τελευταία κινητοποίηση των εργαζομένων στα ΕΑΣ, στο υπουργείο Οικονομίας
Την αλληλεγγύη στον αγώνα των εργαζομένων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ - πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ), σημειώνει με σχετική ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου.

«Τα ΕΑΣ», τονίζεται στην ανακοίνωση, «είναι τομέας στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας (μιας χώρας βέβαια ανεξάρτητης που ο λαός της θα κάνει κουμάντο και θα υπερασπίζεται τα σύνορά της και όχι οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί) και έχουν τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάθεση των συμβάσεων στα ΕΑΣ και όχι στους Αμερικάνους και Γερμανούς. Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν οποιαδήποτε πρόταση που θα έχει σκοπό το μπάσιμο των ιδιωτών στην εταιρεία».

Και σε άλλο σημείο, τονίζει: «Τα ΕΑΣ δεν πρέπει να γίνουν παραμάγαζο των πολυεθνικών με το να ενταχθούν στους νατοϊκούς σχεδιασμούς, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, η ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, καλεί όλο το λαό της Λαυρεωτικής να σταθεί δίπλα στους συναδέλφους των ΕΑΣ και να δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή του».

Στο μεταξύ, σε χτεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αναφέρεται ότι εγκρίθηκε ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ για τα ΕΑΣ, που θα διατεθεί - όπως αναφέρει - για την πληρωμή των εργαζομένων και την εξόφληση των απαραίτητων υποχρεώσεων.

ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Συνεχίζεται ο αποκλεισμός

Συνεχίστηκε και χτες, δεύτερη μέρα, ο αποκλεισμός του παραρτήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στη Θεσσαλονίκη από δεκάδες επιτυχόντες του διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μέσω ΑΣΕΠ το 2008, οι οποίοι ζητούν τον άμεσο διορισμό τους.

Οι επιτυχόντες και μη διορισθέντες απέκλεισαν την είσοδο, στήνοντας φράγμα από βιβλία. Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν επ' αόριστον τον αποκλεισμό. Μέσα από το πανό που ανάρτησαν, καταγγέλλουν τον εμπαιγμό σε βάρος τους: «Μας λέγανε συνέχεια για αξιοκρατία, δώσαμε γραπτό ΑΣΕΠ και τώρα ομηρία». Απαιτούν την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων (υπολογίζονται σε 6.000) που υπάρχουν στο Λογιστήριο του Κράτους, τις Εφορίες και τα Τελωνεία.

Οπως καταγγέλλουν, τον περασμένο Δεκέμβρη, το υπουργείο Οικονομικών τους κάλεσε να παραιτηθούν από τις δουλειές όπου εργάζονταν προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις τους στις υπηρεσίες του υπουργείου. Επί 7 μήνες, οι προσλήψεις δεν έγιναν και τώρα το υπουργείο τους ανακοίνωσε ότι παγώνουν επ' αόριστον.

ΟΧΗΜΑΤΑΓΩΓΟ «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ»
Παραβιάσεις του χρόνου εργασίας για τα πληρώματα

Οι παραβιάσεις του χρόνου εργασίας και ανάπαυσης στα ακτοπλοϊκά πλοία, με ό,τι σημαίνει αυτό συνολικά για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η μετατροπή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας Ακτοπλοΐας σε κουρελόχαρτο, συνολικά οι συνθήκες γαλέρας που επιβάλλουν οι εφοπλιστές, τροφοδοτούμενοι από την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, σε βάρος των ναυτεργατών, έγιναν χτες χειροπιαστά και στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ».

Από έλεγχο που διενήργησαν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ στο πλοίο, ύστερα από καταγγελίες ναυτεργατών, εντόπισαν ότι παραβιάζεται η Διεθνής Σύμβαση 180 που καθορίζει το χρόνο εργασίας και ανάπαυσης των πληρωμάτων, που σημαίνει ότι οι ναυτεργάτες είναι στο πόδι μέχρι εξάντλησης. Επίσης, ότι δεν καταβάλλονται οι αμοιβές όπως το επίδομα «άγονης γραμμής», των εξπρές δρομολογίων και των υπερωριών, όλα όσα δηλαδή προβλέπει η ΣΣΕ Ακτοπλοΐας. Τα σωματεία προειδοποιούν ότι από σήμερα, αν δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα, θα ξεκινήσει στο πλοίο επίσχεση εργασίας.

Το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ» ανήκει στην εταιρεία HSW, την πρώην δηλαδή MFD που ήταν πλοιοκτήτρια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», το οποίο βρίσκεται από το Σεπτέμβρη του 2000 στον πάτο της θάλασσας της Πάρου στέλνοντας στον τάφο 80 ανθρώπους.

Η ίδια εταιρεία που αυτή την περίοδο, δηλαδή εν μέσω κρίσης, κάνει επενδύσεις (αγορές πλοίων κλπ.) ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ. Εχει συμπληρώσει με την παραλαβή και του «ΧΑΪ ΣΠΙΝΤ 6» στις αρχές του Ιούλη (το οποίο παρουσιάζει απανωτές βλάβες) στόλο 32 πλοίων (συμβατικών και ταχύπλοων), ενώ το 33,4% των μετοχών της ανήκει στον όμιλο ΑΝΕΚ, του οποίου ομίλου τα μεικτά κέρδη το 2009 ήταν 49,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ «HAMBO»
Κινητοποίηση για δεδουλευμένα και απολύσεις

Μια πρώτη οργανωμένη και συλλογική απάντηση, με μπροστάρη το ταξικό τους συνδικάτο, έδωσαν στην εργοδοσία και την ασύδοτη δράση της, οι εργαζόμενοι του εστιατορίου «HAMBO» (βρίσκεται εντός του πολυκαταστήματος «Athens Heart») οι οποίοι χτες το βράδυ πραγματοποίησαν 4ωρη στάση εργασίας (8 μ.μ. - 12 μ.) διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, πλήρη ασφάλιση (ασφαλίζονται για 4ωρο και δουλεύουν 8ωρο), μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Την απόφαση για την κινητοποίηση πήρε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, ενώ για σήμερα έχει αποφασίσει νέα 4ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, εκπρόσωποι και εργαζόμενοι του κλαδικού συνδικάτου αλλά και του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων. Συγκεντρώθηκαν έξω από το εστιατόριο και με το πανό και τα συνθήματά τους ενημέρωναν τους εργαζόμενους και καταναλωτές για την κινητοποίηση. Παράλληλα, μοίρασαν σε εργαζόμενους και καταναλωτές κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα συσπείρωσης στα ταξικά συνδικάτα για τη διεκδίκηση αιτημάτων που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ