ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η χρηματοδότηση του πολέμου υπό το φως των αποκαλύψεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η διαρροή 91.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων, που αναφέρονται αναλυτικά σε δολοφονίες αμάχων, που στη συνέχεια βαφτίζονταν Ταλιμπάν, για να δικαιολογηθούν ως απώλειες από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, καθώς και άλλες ενέργειες εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στοιχειοθετούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Χτες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «άνθρωπο - κλειδί» στη διαρροή έναν Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή στο Κουβέιτ σχετικά με τη διαρροή βίντεο που απεικονίζει την επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου το 2007, στη Βαγδάτη, που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί τους υπεύθυνους της διαρροής ότι θέτουν σε κίνδυνο πολλές ζωές πληροφοριοδοτών και μελών της αφγανικής κυβέρνησης, που κατηγορούνται για διαφθορά, ενώ οι υπεύθυνοι του Wikileaks υποστηρίζουν ότι τα δημοσιοποιηθέντα έγγραφα ελέγχθηκαν και όσα κρίθηκαν «επικίνδυνα», δε δημοσιεύτηκαν.

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων από τη διαρροή των στρατιωτικών εγγράφων, χτες το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε τα κονδύλια που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, δίνοντας 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ αρνείται τις κατηγορίες της αφγανικής κυβέρνησης ότι ευθύνεται για το θάνατο 52 αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, στην περιοχή της Σαντζίνγκ στην επαρχία Χελμάντ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Οι κατοχικές δυνάμεις επαναλαμβάνουν τις υποκριτικές δηλώσεις τους περί προστασίας των αμάχων και ισχυρίζονται πως στη διεξαχθείσα «έρευνα» δεν υπήρξε καμία «απόδειξη» που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες.

Τέλος, σε επίθεση που αποδίδεται σε δυνάμεις των Ταλιμπάν, χτες, εναντίον λεωφορείου στην περιοχή Νιμρόζ, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε διαφορετικές επιθέσεις σκοτώθηκαν ακόμα δύο Ιταλοί και ένας Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης.

ΙΡΑΚ
Δισεκατομμύρια «χάθηκαν» στο Πεντάγωνο

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δεν μπορεί να εξηγήσει πού δαπανήθηκε το 95% των 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από το ειδικό ταμείο του ΟΗΕ, που διαχειριζόταν τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο, πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής, με επίσημο στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό είναι το σαφώς επικριτικό συμπέρασμα της έρευνας της αμερικανικής Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης για την πορεία της ιρακινής ανοικοδόμησης, με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα οι ελλείψεις υποδομών στην κατεχόμενη χώρα είναι τραγικές.

Τα χρήματα λήφθηκαν μεταξύ 2004 και 2007. Εξ αυτών, 34,3 εκατομμύρια δολάρια δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην ιρακινή ηγεσία. Αξίζει, δε, να υπενθυμιστεί ότι ανάλογες επικρίσεις για «εξαφάνιση» τεράστιων χρηματικών ποσών, διατυπώνονταν στην αντίστοιχη έκθεση της Αρχής και για τα 53 δισ. δολάρια που έδωσε, επίσης για την ιρακινή ανοικοδόμηση, το Κογκρέσο.

«Επεδίωξαν τον πόλεμο»

Σταθερός στην άποψή του ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον «υπερέβαλαν εσκεμμένα» έχοντας, εκ των προτέρων, αποφασίσει την εισβολή, εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ιράκ. Ο Χανς Μπλιξ επέμεινε ότι «ήταν παράνομη η εισβολή» και ότι είχε ενημερώσει σχετικώς τις δύο ηγεσίες.

Ενώπιον της ίδιας επιτροπής βρέθηκε και ο στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ μεταξύ 2006-2009. Ο Ντάνατ υποστήριξε ότι ήδη το 2006, ο βρετανικός στρατός βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, ενώ μεγάλος αριθμός μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν. Εκτίμησε, δε, ότι η κάκιστη αυτή κατάσταση οφείλεται σε «τεράστια λάθη ηγεσίας, σε έλλειψη εξοπλισμού και σχεδιασμού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση στρατιωτικής εμπλοκής της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ δεν είχε λάβει υπόψη την πραγματικότητα του στρατεύματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Ο ΟΗΕ κήρυξε χτες ως ανθρώπινο δικαίωμα την πρόσβαση σε καθαρό νερό, εγκρίνοντας ψήφισμα που προώθησε η Βολιβία (της οποίας ο λαός έχει κατά το παρελθόν υποφέρει δραματικά από την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης) και υπογράφεται από 33 άλλες χώρες. Η απόφαση δεν έχει νομική υπόσταση, αλλά η ένταξή της στη διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα θεωρείται σημαντικό πολιτικό βήμα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Οι βουλευτές του τοπικού Κοινοβουλίου της Καταλονίας, στη βορειοανατολική Ισπανία, ενέκριναν χτες την απαγόρευση των ταυρομαχιών, από την 1η Ιανουαρίου 2012, με ψήφους 68 υπέρ έναντι 55 κατά. Οι βουλευτές επικαλέστηκαν τη φθίνουσα δημοτικότητα των ταυρομαχιών στην Ισπανία, επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν μερικές παραδόσεις που δεν μπορούν να παραμείνουν παγωμένες στο πέρασμα του χρόνου καθώς η κοινωνία αλλάζει».

ΚΙΣΙΝΑΟΥ.-- Την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας αντιμετωπίζει ένας ιερέας μετά τον πνιγμό ενός βρέφους έξι βδομάδων στο Ρασκάνι της βορειοδυτικής Μολδαβίας. Το βρέφος φαίνεται να εισέπνευσε νερό ενώ ο ιερέας το βουτούσε στην κολυμπήθρα. Λίγη ώρα αργότερα, και ενώ το κρατούσε αγκαλιά η νονά του, το παιδάκι άρχισε να αιμορραγεί από τη μύτη. Οι γονείς έσπευσαν να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά στη διαδρομή το βρέφος κατέληξε και στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

MOΥΣΚΑΤ.-- Σε ένα αιφνιδιαστικό μεγάλο κύμα που πιθανότατα προκλήθηκε από σεισμό μικρής ισχύος φαίνεται ότι οφείλεται, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη που σημειώθηκε στο κατάστρωμα ιαπωνικού πετρελαιοφόρου, χτες, ενώ διέσχιζε τα στενά του Ορμούζ. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν αρκετά μέλη του πληρώματος.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε μποϋκοτάζ, γεωργικών κυρίως προϊόντων από τις ΗΠΑ, καλεί τους αγρότες η Εθνική Συνομοσπονδία Κοινωνικών και Αγροτικών Οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ρατσιστικό αντιμεταναστευτικό νόμο της Αριζόνας που τίθεται σε ισχύ σήμερα. Επίσης, ενάντια στο νόμο μεγάλη συναυλία διοργανώνεται την Κυριακή στην Καλιφόρνια, με τη συμμετοχή μεγάλων ροκ συγκροτημάτων, όπως οι Rge against the Machine, Zack de la Rocha, Nine Inch Nails και άλλοι, ενώ καλλιτέχνες της πολιτείας της Αριζόνας, όπως οι Calexico, σχημάτισαν το μέτωπο ενάντια στο νόμο, τους «Καλλιτέχνες σε Δράση».

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Ασίγαστος συνεχίζεται ο «βρώμικος πόλεμος» μεταξύ των καρτέλ των ναρκωτικών και των αρχών ασφαλείας και τουλάχιστον 13 άνθρωποι στην περιοχή κοντά στην μεθόριο με τις ΗΠΑ δολοφονήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στο Μεξικό, μεταξύ αυτών και ο ανιψιός του κυβερνήτη στην πολιτεία Τσιουάουα.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Περισσότεροι από 12 νεκροί και 200 τραυματίες είναι το αποτέλεσμα ισχυρότατης έκρηξης που σημειώθηκε χτες σε εργοστάσιο πλαστικών της πόλης Νανζίνγκ, στην επαρχία Τζιανγκσού της ανατολικής Κίνας. Η έκρηξη πιθανολογείται ότι σημειώθηκε σε φιάλη προπυλενίου, που δημιούργησε τεράστιες φλόγες και οστικό κύμα σε απόσταση 100 μέτρων

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αεροπορικό δυστύχημα με 152 νεκρούς

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ._

Εικόνες καταστροφής κυριαρχούν στους λόφους του Ισλαμαμπάντ όπου συνετρίβη χτες, λόγω καιρικών συνθηκών, αεροσκάφος με 152 επιβαίνοντες, της ιδιωτικής εταιρείας «Air Blue» το οποίο εκτελούσε την πτήση Καράτσι - Ισλαμαμπάντ. Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Τσόντρι Αχμέντ Μουχτάρ, απέκλεισε το ενδεχόμενο τρομοκρατικής επίθεσης, αποδίδοντας το συμβάν στις σφοδρές καταιγίδες και την ομίχλη, που είχαν σαν αποτέλεσμα το αεροσκάφος να χάσει την επαφή με τον πύργο ελέγχου και να ακολουθήσει η συντριβή του. Οι αρχές της περιοχής τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών, διαψεύδοντας αρχικές πληροφορίες για πέντε διασωθέντες, παρά τις προσπάθειες των πυροσβεστών και των διασωστών που προσπαθούσαν να βρουν επιζώντες μέσα στις φωτιές και τη λάσπη, ανάμεσα στα κομμάτια του αεροσκάφους και τις διαμελισμένες σορούς των επιβατών.

Η συντριβή του αεροσκάφους χαρακτηρίζεται ως το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα στο Πακιστάν, με 146 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος, μεταξύ των οποίων και δύο Αμερικανοί υπήκοοι. Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των θυμάτων που προσέρχονται στο σημείο και στα γραφεία της εταιρείας αναζητώντας τα ονόματα των οικείων τους στις λίστες των επιβατών, προσπαθώντας να διαπιστώσουν αν όντως ήταν στη μοιραία πτήση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπέρ προνομιακής σχέσης με ΕΕ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Τη θέση της Γερμανίας ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι δεδομένη επανέλαβε χτες κατά την επίσκεψή του στη χώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, προβάλλοντας την επιθυμία του Βερολίνου για μία στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Αγκυρα, αντί για πλήρη ένταξη.

Αντίθετα, με τις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον την Τρίτη, που τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό στην ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς την γέφυρα «Ευρώπης - Μέσης Ανατολής», ο Γερμανός ΥΠΕΞ επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις, μένοντας στην ίδια γραμμή με τη γαλλική πολιτική. Σημείωσε ότι η κατάληξη της διαδικασίας είναι ανοιχτή και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της Τουρκίας σε μια σειρά ζητημάτων, που τελικά θα κριθούν ...στο πεδίο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων στο πλαίσιο της ΕΕ.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια στη μεσολάβηση της τουρκικής κυβέρνησης σε ζητήματα όπως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, καθώς και τον εποικοδομητικό της ρόλο στην περιοχή, στο πλευρό των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στην ατζέντα της συνάντησης του Γκ. Βεστερβέλε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ήταν και το θέμα των σχέσεων με το Ισραήλ, ενώ αναμενόταν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ