Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Δισεκατομμύρια «χάθηκαν» στο Πεντάγωνο

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας δεν μπορεί να εξηγήσει πού δαπανήθηκε το 95% των 9,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έλαβε από το ειδικό ταμείο του ΟΗΕ, που διαχειριζόταν τα έσοδα από το ιρακινό πετρέλαιο, πριν και κατά τη διάρκεια της εισβολής, με επίσημο στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. Αυτό είναι το σαφώς επικριτικό συμπέρασμα της έρευνας της αμερικανικής Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης για την πορεία της ιρακινής ανοικοδόμησης, με δεδομένο ότι ακόμη και σήμερα οι ελλείψεις υποδομών στην κατεχόμενη χώρα είναι τραγικές.

Τα χρήματα λήφθηκαν μεταξύ 2004 και 2007. Εξ αυτών, 34,3 εκατομμύρια δολάρια δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην ιρακινή ηγεσία. Αξίζει, δε, να υπενθυμιστεί ότι ανάλογες επικρίσεις για «εξαφάνιση» τεράστιων χρηματικών ποσών, διατυπώνονταν στην αντίστοιχη έκθεση της Αρχής και για τα 53 δισ. δολάρια που έδωσε, επίσης για την ιρακινή ανοικοδόμηση, το Κογκρέσο.

«Επεδίωξαν τον πόλεμο»

Σταθερός στην άποψή του ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και ότι Λονδίνο και Ουάσιγκτον «υπερέβαλαν εσκεμμένα» έχοντας, εκ των προτέρων, αποφασίσει την εισβολή, εμφανίστηκε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ιράκ. Ο Χανς Μπλιξ επέμεινε ότι «ήταν παράνομη η εισβολή» και ότι είχε ενημερώσει σχετικώς τις δύο ηγεσίες.

Ενώπιον της ίδιας επιτροπής βρέθηκε και ο στρατηγός Ρίτσαρντ Ντάνατ, διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ μεταξύ 2006-2009. Ο Ντάνατ υποστήριξε ότι ήδη το 2006, ο βρετανικός στρατός βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ, ενώ μεγάλος αριθμός μεταφέρθηκε στο Αφγανιστάν. Εκτίμησε, δε, ότι η κάκιστη αυτή κατάσταση οφείλεται σε «τεράστια λάθη ηγεσίας, σε έλλειψη εξοπλισμού και σχεδιασμού», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόφαση στρατιωτικής εμπλοκής της Βρετανίας στην εισβολή στο Ιράκ δεν είχε λάβει υπόψη την πραγματικότητα του στρατεύματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ