Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οχι» στις άμεσες διαπραγματεύσεις ετοιμάζεται να πει ο Αμπάς

ΡΑΜΑΛΑ - ΑΜΜΑΝ.--

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να αρχίσουν άμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ. Αυτή διαρρεόταν, από υψηλόβαθμες παλαιστινιακές πηγές, ότι θα είναι η θέση που θα υπερασπίσει σήμερα στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου ο Μαχμούντ Αμπάς, αφού ενημερώσει πρώτα για τα αναιμικά, όπως υποστηρίζει, βήματα που έχουν επιτευχθεί στις, μέχρι στιγμής, ισραηλινο-παλαιστινιακές έμμεσες συνομιλίες.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, και υπό έντονη εσωτερική πίεση, επιμένει ότι θα πρέπει πριν αρχίσουν άμεσες συνομιλίες να υπάρξουν εγγυήσεις από την Ουάσινγκτον ως προς το τελικό καθεστώς ασφαλείας και συνόρων του ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Από την άλλη, ο Λευκός Οίκος ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή να αποδεχτεί τις άμεσες επαφές, αρκούμενη σε ευχολόγια και γενικολογίες. Πιέσεις ασκεί και η ισραηλινή ηγεσία, δηλώνοντας έτοιμη για «παραχωρήσεις», μετά την έναρξη άμεσων συνομιλιών.

Στο πλαίσιο των πιέσεων αυτών, στην ιορδανική πρωτεύουσα μετέβη αιφνιδιαστικά, την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, για να συναντηθεί με τον Ιορδανό μονάρχη. Το περιεχόμενο της συνάντησης του Νετανιάχου με τον βασιλιά Αμπντουλάχ δε γνωστοποιήθηκε.

Και ο Κάμερον για Γάζα

Την άμεση άρση του εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία χαρακτήρισε «φυλακή με ανοιχτό ουρανό» ζήτησε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τις συναντήσεις που είχε με την τουρκική ηγεσία στην Αγκυρα. Ο Ντέιβιντ Κάμερον καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση στην νηοπομπή βοήθειας στις 31 Μάη, αλλά τάχθηκε υπέρ των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ