Πέμπτη 29 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενισχύεται η χρηματοδότηση του πολέμου υπό το φως των αποκαλύψεων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Συνεχίζεται το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε η διαρροή 91.000 απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων, που αναφέρονται αναλυτικά σε δολοφονίες αμάχων, που στη συνέχεια βαφτίζονταν Ταλιμπάν, για να δικαιολογηθούν ως απώλειες από τις αμερικανο-ΝΑΤΟικές κατοχικές δυνάμεις, καθώς και άλλες ενέργειες εκ μέρους των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που στοιχειοθετούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου.

Χτες το Πεντάγωνο χαρακτήρισε «άνθρωπο - κλειδί» στη διαρροή έναν Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος βρίσκεται κρατούμενος σε αμερικανική φυλακή στο Κουβέιτ σχετικά με τη διαρροή βίντεο που απεικονίζει την επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου το 2007, στη Βαγδάτη, που είχε σαν αποτέλεσμα αρκετούς νεκρούς.

Παράλληλα, το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί τους υπεύθυνους της διαρροής ότι θέτουν σε κίνδυνο πολλές ζωές πληροφοριοδοτών και μελών της αφγανικής κυβέρνησης, που κατηγορούνται για διαφθορά, ενώ οι υπεύθυνοι του Wikileaks υποστηρίζουν ότι τα δημοσιοποιηθέντα έγγραφα ελέγχθηκαν και όσα κρίθηκαν «επικίνδυνα», δε δημοσιεύτηκαν.

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων από τη διαρροή των στρατιωτικών εγγράφων, χτες το αμερικανικό κογκρέσο ενέκρινε τα κονδύλια που αφορούν στην αύξηση της χρηματοδότησης των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, δίνοντας 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ αρνείται τις κατηγορίες της αφγανικής κυβέρνησης ότι ευθύνεται για το θάνατο 52 αμάχων, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, στην περιοχή της Σαντζίνγκ στην επαρχία Χελμάντ, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Οι κατοχικές δυνάμεις επαναλαμβάνουν τις υποκριτικές δηλώσεις τους περί προστασίας των αμάχων και ισχυρίζονται πως στη διεξαχθείσα «έρευνα» δεν υπήρξε καμία «απόδειξη» που να στοιχειοθετεί τις κατηγορίες.

Τέλος, σε επίθεση που αποδίδεται σε δυνάμεις των Ταλιμπάν, χτες, εναντίον λεωφορείου στην περιοχή Νιμρόζ, 25 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ σε διαφορετικές επιθέσεις σκοτώθηκαν ακόμα δύο Ιταλοί και ένας Αμερικανός κατοχικός στρατιώτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ